Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru Natanyahu, ministrul israelian al Apărării și mai mulți lideri Hamas

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru Natanyahu, ministrul israelian al Apărării și mai mulți lideri Hamas

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, sub acuzația de crime de război și crime împotriva umanității din cauza atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului și a războiului ulterior din Gaza, a declarat procurorul instanței Karim Khan, citat de CNN.

CPI solicită mandate de arestare pentru Netanyahu și mai mulți lideri Hamas

Khan a spus că CPI caută, de asemenea, mandate pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vârf ai Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, care este mai bine cunoscut drept Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh. Liderul politic al Hamas.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră având în vedere că pentru prima dată CPI vizează liderul de vârf al unui aliat apropiat al Statelor Unite. Decizia îl pune pe Netanyahu în compania președintelui rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, și pe liderul libian Moammar Gadhafi, care se confrunta cu un mandat de arestare din partea CPI pentru presupuse crime împotriva umanității la momentul capturarii și uciderii sale în octombrie 2011.

Aplicând mandatele de arestare împotriva liderilor israelieni și Hamas în aceeași acțiune, biroul lui Khan riscă să atragă critici că plasează o organizație teroristă și un guvern ales pe picior echivalent.

Un grup de judecători va analiza acum cererea lui Khan pentru mandatele de arestare.

Khan a spus că acuzațiile împotriva Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminarea, crima, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibutzim din Israel”, a spus Khan, adăugând că „oamenii au suferit enorm”.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor aflați în conflict”, a spus Khan.

Când au apărut luna trecută rapoarte conform cărora procurorul-șef al CPI ia în considerare acest curs de acțiune, Netanyahu a spus că orice mandat de arestare al CPI împotriva oficialilor militari și ai guvernului israelian „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează riguros toate încălcările legii.”

Întrebat de Amanpour despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a spus: „Nimeni nu este mai presus de lege”.

El a spus că, dacă Israelul nu este de acord cu CPI, „sunt liberi, în ciuda obiecțiilor lor cu privire la jurisdicție, să ridice o contestație în fața judecătorilor curții și asta îi sfătuiesc să facă”.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie legați de principiile fondatoare ale curții în 2015.

Anunțul CPI de luni este separat de cazul care este audiat în prezent de Curtea Internațională de Justiție (CIJ) cu privire la acuzația din Africa de Sud că Israelul comite genocid în războiul său împotriva Hamas, după atacurile din 7 octombrie.

În timp ce CIJ examinează cauze care implică țări și națiuni, iar CPI este o instanță penală, care aduce cauze împotriva persoanelor pentru crime de război sau crime împotriva umanității.

Anunțul de luni nu este prima dată când CPI a acționat în legătură cu Israelul. În martie 2021, biroul lui Khan a lansat o investigație privind posibilele crime comise în teritoriile palestiniene din iunie 2014 în Gaza și Cisiordania.

Asta înseamnă că, dacă instanța acceptă cererea lui Khan și emite mandate de arestare pentru cei cinci bărbați, orice țară care este membru ar trebui să-i aresteze și să-i extrădeze la Haga.

Conform regulilor instanței, toți semnatarii Statutului de la Roma au obligația de a coopera pe deplin la deciziile sale. Acest lucru ar face extrem de dificil pentru Netanyahu și Gallant să călătorească la nivel internațional, inclusiv în multe țări care se numără printre cei mai apropiați aliați ai Israelului – inclusiv Germania și Regatul Unit.