Cuvintele din limba română care sunt vechi de sute de ani. Au fost moștenite de la daci și unele sunt folosite chiar și azi. Cum vorbeau înaintașii noștri

Cuvintele din limba română care sunt vechi de sute de ani. Au fost moștenite de la daci și unele sunt folosite chiar și azi. Cum vorbeau înaintașii noștri

Limba română este o limbă complexă care, uneori, dă bătăi de cap și vorbitorilor nativi. Lexicul cuprinde mii de cuvinte, însă, puțini sunt cei care știu faptul că anumite cuvinte sunt folosite încă de pe vremea dacilor.

Limba română a fost puternic influențată de limba dacilor

Cu toții știm că limba română s-a format prin romanizarea populațiilor din Dacia, Moesia, dar și a altor regiuni din jurul Dunării. Limba română a fost puternic influențată de limba latină și, tocmai de aceea, se spune că multe cuvinte provin din latina vulgară.

Ei bine, deși are influențe latine, turcești, maghiare și slave, limba română are și influențe dacice. Dovada clară a acestui aspect sunt cuvintele pe care le-a moștenit din substratul dacic.

În limba română nu există prea multe cuvinte dacice, însă, sunt foarte importante. Acestea reprezintă conexiunea cu limba și cultura geto-dacilor. Potrivit specialiștilor, în limba română există aproximativ 200 de cuvinte de origine dacică.

Termenii pe care limba română i-a împrumutat de la daci provin din câmpul lexical al naturii, al faunei, dar și al vieții de zi cu zi. Acest lucru reliefează faptul că dacii erau, mai degrabă, o civilizație agrară.

Care sunt cele mai uzuale cuvinte pe care le-am moștenit din limbajul dacilor

Nume precum Dimitrie Cantemir, Ioan Iosif Russu sau Bogdan Petriceicu Hașdeu și-au dedicat o mare parte din activitate studierii limbilor vechi. Tot ei au fost printre primii care au descoperit cuvintele dacice păstrate în limba română.

Cuvinte precum amurg, arunca, baltă, băiat, balaur, căciulă sau căpușă sunt termeni folosiți de daci. Codru, copac, copil, descurca, dezghina, dop sau dulău provin și ele tot din limba vorbită de daci.

În aceeași categorie se înscriu și termenii fărâmă, gard, ghiară, ghionoaie, gorun, iele sau jilț. De la daci am preluat și cuvintele mal, mazăre, măgură, mălai, mămăligă, mânz, mol, mugure sau murg.

Năpârcă, ortoman, păstaie, prunc, rață, stăpân, stejar, sugruma, șale, șopârlă sau sâmbure sunt și ele tot cuvinte vechi de pe vremea dacilor. Lista continuă cu tare, traistă, țap, țurcă, urcior, urdă, vatră, viezuri, zestre și zgârma.

Multe dintre aceste cuvinte au fost preluate în limba română ca atare, fără să fi suferit vreo modificare. Rolul lor este acela de a simplifica vorbirea, dar și de a reflecta influența substratului dacic în cultura românească.

Please follow and like us:
Pin Share