De ce a funcționat Ferma Dacilor fără autorizație de securitate la incendiu. Pompierii care trebuiau să închidă pensiunea preferau mici atenții: lăzi cu sticle de vin sau mobilă la preț redus

De ce a funcționat Ferma Dacilor fără autorizație de securitate la incendiu. Pompierii care trebuiau să închidă pensiunea preferau mici atenții: lăzi cu sticle de vin sau mobilă la preț redus

Fostul șef al ISU Prahova, colonelul (r) Tiberiu Elisei Dumitru, și-a determinat subordonații să „închidă ochii” în timpul controalelor la Ferma Dacilor și la alte obiective din județul Prahova. În schimbul ignorării problemelor pe care le aveau firmele controlate, Tiberiu Elisei Dumitru și pompierii lui primeau de la administratori „mici atenții”, în funcție de specificul societăților comerciale, precum: o chiuvetă, o ladă de vin sau vouchere de reducere la mobilier. Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, l-a „cinstit” pe șeful ISU Prahova cu o masă de protocol, pentru a uita că pensiunea nu solicitase și nu deținea autorizație de securitate la incendiu.

Colonelul Tiberiu Elisei Dumitru s-a pensionat în 2020

Tribunalul Militar București va judeca pe fond cererea procurorilor de redeschidere a urmăririi penale cu privire la colonelul Tiberiu Elisei Dumitru, la data faptelor prim-adjunct al inspectorului-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova. 

Între timp, colonelul s-a pensionat în 2020, iar din 2021 deține firma Edelis Prest SRL, cu o cifră de afaceri de 660.000 de lei, potrivit datelor de pe portalul ListaFirme.ro. 

Tiberiu Elisei Dumitru figurează ca expert autorizat de Ministerul Justiției în domeniul „procese pirogene și incendii”. Asta înseamnă că, la cererea instanței, ar putea realiza expertize tehnice judiciare cu privire la incendii.

Colonelul (r) Tiberiu Elisei Dumitru. Foto Ziarul Incomod / ISU Prahova

Ping-pong între instanțe cu cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale

Colonelul Tiberiu Elisei Dumitru și o subordonată a acestuia, maior Cristina Chelba, făceau încă din 2020 obiectul unui dosar de abuz în serviciu și luare de mită, instrumentat și apoi clasat de procurorii DNA.

În urma incendiului care a distrus pensiunea Ferma Dacilor din Tohani pe data de 26 decembrie 2023, în urma căruia 8 persoane au murit, DNA a cerut instanței redeschiderea urmăririi penale împortiva lui Tiberiu Elisei Dumitru și a subordonatei acestuia.

Procesul a ajuns pe rolul Tribunalului Prahova, care pe data de 23 ianuarie 2024 a hotărât ca dosarul să fie declinat către Tribunalul Militar București. Instanța militară din Capitală a hotărât, la rândul ei, că nu are competența să judece, deoarece Tiberiu Elisei Dumitru nu mai este militar. 

În acest fel s-a ivit un conflict de competență între cele două instanţe cu privire la judecarea cererii de redeschidere a urmăririi penale formulate de DNA, pe care Înalta Curte l-a tranșat pe data de 23 aprilile, în favoarea Tribunalului Militar București.

Cum funcționa sistemul șpăgilor

Libertatea a consultat motivarea Tribunalului Prahova din 23 ianuarie 2024, acolo unde judecătorul trece în revistă cum anume a procedat colonelul Tiberiu Elisei Dumitru pe vremea când era „numărul 2” la șefia ISU Prahova.

Din documentul citat rezultă că în perioada 8-12 iulie 2019, col. Tiberiu Elisei Dumitru și mr. Cristina Chelba au realizat două controale în satul Tohani, județul Prahova: unul la Cramele Halewood și altul la Ferma Dacilor.

Cei doi au aplicat doar două avertismente și au plecat de la Cramele Halewood cu o ladă cu sticle de vin, iar de la Ferma Dacilor cu promisiunea că luna următoare, adică în august, ofițerii de la ISU Prahova vor avea parte de o masă de protocol:

„Astfel, s-a reținut cu valoare de sesizare, că după finalizarea controlului din data de 09.07.2019, efectuat la Cramele Halewood, str. Găgeni nr. 92, în jurul orei 14.00, cpt. (Chelba Cristina – n.r.) ar fi parcat autoturismul proprietate personală pe str. Pompierilor, iar în prezența col. (Dumitru Elisei Tiberiu – n.r.), ar fi încărcat o cutie cu sticle de vin, primită de la reprezentanții societății sus-menționate, în autoturismul utilizat de acesta, marca (Nissan – n.r.) Quasqai.
Pe de altă parte, în împrejurările arătate, la data de 07.08.2019, în condițiile controlului având caracter formal realizat la data de 10.07.2019 la obiectivul Ferma Dacilor din localitatea Tohani, (Dinicu Cornel – n.r.) persoană despre care s-a susținut că ar fi administrat, la data faptelor, prin interpuși societatea în cauză, ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumației pentru masa de protocol menționată anterior”, se arată în cererea de redeschidere a urmăririi penale.

În cazul Fermei Dacilor, col. Tiberiu Elisei Dumitru și mr. Cristina Chelba au constatat 6 nereguli, însă au sancționat doar una, și pe aceea cu avertisment.

Ferma Dacilor risca amenzi de până la 300.000 de lei și oprirea activității

Ferma Dacilor, după incendiu. Inquam Photos / Bogdan Buda

Dacă și-ar fi făcut treaba potrivit normelor în vigoare, cei doi pompieri ar fi trebuit să-l sancționeze pe Cornel Dinicu pentru că nu le-a pus la dispoziție documentația de securitate la incendiu, faptă sancționată cu amendă de la 5.001 la 10.000 de lei.

Patronul Fermei Dacilor avea, potrivit legii, obligația „să solicite și să obțină avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, și să asigure respectarea condițiilor care au stat la baza eliberării acestora”. Pentru că nu a făcut-o, acesta risca o altă amendă, de la 20.000 la 50.000 de lei.

Cum Dinicu n-avea nici autorizație de construire pentru Ferma Dacilor, procurorii spun că pompierii trebuiau să-l sancționeze cu o a treia amendă, de la 30.000 la 100.000 de lei, precum și oprirea activității.

În schimb, iată cum susțin anchetatorii că au procedat col. Tiberiu Elisei Dumitru și mr. Cristina Chelba:

„Deși în cuprinsul procesului-verbal de control nr. 4468421 din 12.07.2019 se menționează că, dintre cele 6 nereguli constatate doar una dintre acestea a fost remediată cu ocazia controlului, iar pentru celelalte 5 nereguli constatate, inspectorii de prevenire au impus operatorului economic controlat să comunice în scris către I.S.U. Prahova, până la data de 26.07.2019, modalitatea în care au fost remediate aceste deficiențe. (…) 
Mai mult, după cum s-a menționat mai sus, din informațiile existente în spațiul public, rezultă că o serie dintre aceste nereguli nu au fost remediate nici până în prezent, respectiv lipsa autorizației de securitate la incendiu și lipsa autorizației de construire cu privire la unitatea controlată, aparținând societății (Ferma Dacilor Production – n.r.) S.R.L.
Astfel, în cauză, raportat la evenimentele recente și actele aflate la dosarul cauzei, există indicii că pasivitatea în aplicarea normelor legale incidente în materia securității la incendiu a inspectorilor de prevenire din cadrul I.S.U. Prahova cu ocazia atât a controlului efectuat în anul 2019, cât și cu privire la urmărirea modalității de remediere a deficiențelor constatate de către operatorul economic, a permis funcționarea activității de către societatea în cauză, aspect care a generat acesteia un folos necuvenit, constând în profitul de aproximativ 5.000.000 de lei”, notează procurorii.

A închis ochii la nereguli pentru o chiuvetă

Tiberiu Elisei Dumitru ar fi procedat într-o manieră asemănătoare și în cazul altor controale, se arată în documentul citat.

În perioada 8-9 aprilie 2019, col. Dumitru l-ar fi determinat pe un subordonat să „închidă ochii” la neregulile constatate în timpul unui control la firma SC Abzac Romania SRL, unde administrator era, pe atunci, chiar soția fostului prim-adjunct la ISU Prahova, Delia Dumitru. Firma doamnei Dumitru a scăpat doar cu un avertisment, deși fuseseră identificate șase nereguli pe linia de securitate la incendiu.

Pe 17 mai 2019, col. Tiberiu Elisei Dumitru l-ar fi influențat pe un alt subordonat pentru a aplica sancțiuni mai ușoare în urma unui control la o fabrică de mobilă din satul Poseștii-Pământeni, județul Prahova, în schimbul unei reduceri de preț „la mai multe articole de mobilier comandate pentru dotarea propriei locuințe, în procent de 20% (reprezentând 10.723 de lei), aplicată la valoarea totală a produselor comandate de 53.615 lei”. Firma de mobilă a primit doar un avertisment, deși – la fel ca Ferma Dacilor – nu solicitase și nu deținea autorizație de securitate la incendiu. 

Pe data de 11 iulie 2019, prim-adjunctul șefului ISU Prahova a primit o chiuvetă din partea unei firme din Ploiești, pe care doi dintre subordonații acestuia o găsiseră cu nereguli, printre care și lipsa de autorizație de securitate la incendiu.

Cornel Dinicu așteaptă în libertate începerea procesului

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, este cercetat în libertate sub control judiciar, după ce Tribunalul Prahova și Judecătoria Ploiești au respins, în cursul lunii aprilie 2024, cererea procurorilor de prelungire a măsurii arestului la domiciliu.

Cornel Dinicu este anchetat pentru infracţiunea de cercetat pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, pentru care riscă o pedeapsă de la 5 la 12 ani de închisoare.

Pe data de 3 ianuarie 2024, Judecătoria Ploiești a admis propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova de arestare preventivă a lui Cornel Dinicu, în urma incendiului care a cuprins Ferma Dacilor pe data de 26 decembrie 2023. 

Cornel Dinicu a stat o lună după gratii, apoi, pe data de 1 februarie 2024, Tribunalul Prahova l-a plasat în arest la domiciliu. Aceeași măsură a fost luată și față de Elena Adelina Ilie și Adrian Vitomir Ristin, interpușii folosiți de Dinicu pe post de administratori la firma Ferma Dacilor Production SRL.

Pe data de 26 decembrie 2023, a doua zi de Crăciun, un incendiu violent a izbucnit la pensiunea Ferma Dacilor, la primele ore ale dimineții. Opt persoane au murit în urma incendiului, printre care copii și adolescenți. Între victimele care și-au pierdut viața s-a numărat și unul dintre fiii lui Cornel Dinicu. 

Cauza probabilă a incendiului, care s-a produs la ora 5.45, a fost „efectul termic al curentului electric”, potrivit anchetatorilor. Pe lângă faptul că Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu, pensiunea era alimentată cu energie electrică de la o pompă de apă, aflată la 650 de metri de complex. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *