De ce a murit fetița de 4 ani care a mâncat pește cumpărat de la magazinul din sat. Analizele au dezvăluit adevărul

De ce a murit fetița de 4 ani care a mâncat pește cumpărat de la magazinul din sat. Analizele au dezvăluit adevărul

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Călărași, în cazul morții fetiței de patru ani în urma unei toxiinfecții alimentare duminica trecută, de vină ar fi fost alimentele preparate în casă. Astfel, peștele și carnea preparate pentru masa de Florii au ieşit pozitive la bacteriile din clasa Enterobacteriaceae.

Peștele și carnea preparate în cază, contaminate

Potrivit comunicatului emis de DSVSA Călărași vineri, 3 mai, probele prevalate de la domiciliul familiei, „din peștele și carnea preparate în casă”, au ieşit pozitive la bacteriile din clasa Enterobacteriaceae. „Frecvent, se constată o creștere a Enterobacteriaceelor în cazul condițiilor improprii de manipulare și pregătire a produselor alimentare”, arată inspectorii DSVSA Călărași.

„În ceea ce privește rezultatul pe probe prelevate de inspectorii DSVSA Călărași din alimentele preparate, găsite la domiciliu familiei în data de 29.04.2024 rezultatele sunt negative privind detecția de E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi.

În probele prelevate la domiciliul familiei, din peștele și carnea preparate în casă, au fost identificate bacterii din clasa Enterobacteriaceae, peste limita admisă.”, se arată în comunicatul DSVSA.

În ceea ce privește magazinul din comuna Spanțov, de acolo de unde familia a cumpărat alimentele pregătite pentru masa de Florii, și de unde inspectorii sanitari au ridicat probe, DSVSA a precizat că nu au fost găsite bacterii „cauzatoare de toxiinfecție alimentare”.

„Pe probele prelevate din magazinul alimentar, pește congelat și mici, pentru determinarea de agenți cauzatori de toxiinfecții alimentare E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi, Enterobacteriaceae rezultatele sunt negative”, se arată în comunicatul DSVSA Călărași.

Din clasa Enterobacteriaceae fac parte bacterii precum Klebsiella sau Salmonella, care pot provoca toxiinfecții alimentare puternice, în special la copiii mici sau la alte persoane cu un sistem imunitar slăbit, în special atunci când alimentele nu sunt curățate suficient de bine sau nu sunt gătite la temperaturi ridicate.

Fetiță de patru ani, decedată după o toxiinfecție

Reamintim că o fetiță de patru ani, și bunica ei în vârstă de 59 de ani, au murit luni. Fetița și-ar fi pierdut viața în urma unei toxiinfecții alimentare, iar bunica, care a suferit și ea de pe urma toxiinfecției, ar fi murit ca urmare a unui infarct produs după ce a aflat că nepoțica ei și-a pierdut viața.

Primele suspiciuni s-au îndreptat spre alimentele, în special peștele congelat, cumpărat de la magazinul din sat. Chiar Ministerul Sănătății a dat un comunicat de presă în ziua de luni, precizând că în cazul fetiței tabloul clinic indica o intoxicație alimentară.

„La masă au participat 10 persoane, din care 4 copii și 6 adulți, produsele consumate au fost numeroase (pește, ceafă porc, mici, cârnați porc, coaste porc, gogoși). Grețuri și vărsături au avut doar fețița de 4 ani și bunica acesteia.

Tabloul clinic al fetiței poate fi asociat eventual cu o intoxicație alimentară, iar în cazul bunicii (cu afecțiuni preexistente: infarct miocardic, fibrilație atrială), stopul cardio-respirator a survenit în momentul transmiterii veștii că fetița a decedat și nu a putut fi resuscitată”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Primele suspiciuni ale autorităților au mers către alimentele cumpărate de la magazinul din sat, însă acestea s-au dovedit a fi negative. Rezultatele au fost pozitive însă la probele luate din frigiderul familiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *