De ce au fost blocate mini reactoarele americane de la Doicești: RoPower ar fi cerut de la Nuclearelectrica un împrumut de 250 de milioane de euro

De ce au fost blocate mini reactoarele americane de la Doicești: RoPower ar fi cerut de la Nuclearelectrica un împrumut de 250 de milioane de euro

Proiectul construirii mini reactoarelor americane de la Doicești s-a blocat în luna aprilie după ce Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar nu a dorit să voteze mai multe puncte de pe ordinea de zi, toate având legătură cu proiectul firmei Nuscale din SUA.

De ce au fost blocate mini reactoarele americane de la Doicești

Potrivit surselor citate de Hotnews, Ministerul Energiei a aflat că asocierea public-privată RoPower a cerut de la Nuclearelectrica un împrumut de 250 de milioane de euro și n-a fost de acord să-l ofere.

De asemenea, Direcția financiară de la Nuclearelectrica a refuzat să aprobe împrumutul și, la sfârșitul lunii martie, Dan Niculaie Faranga și-a dat demisia din funcția de director financiar al companiei Nuclearelectrica.

”Acest împrumut ridică mari semne de întrebare, fiind motivul principal pentru care Ministerul Energiei nu a mai dorit să voteze punctele de pe ordinea de zi”, a exlicat o sursă din Ministerul Energiei, pentru HotNews.ro.

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi pe care Ministerul Energiei nu le-a aprobat, fapt ce a dus la blocarea proiectului, era continuarea sa în baza unui studiu de prefezabilitate, dar cu informații confidențiale legate de costuri.

Un alt punct era legat de acordarea unui împrumut de până la 243 milioane dolari companiei de proiect RoPower.

Acestea ar fi fost propuse chiar de Ministerul Energiei, însă ulterior nu au mai fost votate în ședința din 17 aprilie.

„Abținerea Ministerului Energiei în AGA are legătură, așa cum am comunicat public, cu necesitatea completării unor aspecte care țin de structura și datele necesare etapelor de dezvoltare a proiectului, punctele urmând să fie supuse aprobării într-o AGA ulterioară”, a precizat ofical Ministerul Energiei pentru HotNews.ro.

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, aceste propuneri nu au fost votate având în vedere că nici Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica nu le-a aprobat.

Împrumutul de 250 de milioane de dolari ar fi urmat să fie folosit, parțial, pentru costuri foarte mari ale studiului de prefezabilitate, a explicat pentru Hotnews un specialist din Ministerul Energiei.