De ce numim planeta noastră „Pământ”? Care este originea cuvântului, ce înseamnă

RMAG news

Sistemul nostru solar este un loc incredibil, plin de corpuri cerești cu nume fascinante și intrigante. De exemplu, avem planeta Venus, numită după zeița romană a iubirii, sau Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, care poartă numele regelui panteonului roman antic.

Apoi, avem Pământul, planeta noastră, care, trebuie să recunoaștem, are un nume mai puțin impresionant. Dar de ce este așa? Cum am ajuns să numim casa noastră, singura planetă pe care majoritatea dintre noi o vor experimenta vreodată, după un cuvânt care înseamnă „sol”?

Răspunsul este „complicat”, dar dezvăluie multe despre modul în care oamenii au perceput planeta sau „lumea” lor (care nu sunt neapărat același lucru), precum și relația acesteia cu alte obiecte cerești din cerul nopții.

Etimologia numelui

Evident, nu toată lumea se referă la planetă ca „Pământ”. Este un nume asociat în mare parte cu culturile occidentale, în special cele care vorbesc engleza. Numele „Pământ” are o etimologie destul de complexă. Spre deosebire de numele altor planete din sistemul nostru solar, numele nu derivă din mitologia romană. În schimb, cuvântul provine din cuvântul germanic „erda” și cuvântul vechi anglo-saxon „ertha”, care înseamnă ceva de genul „solul pe care calci”.

Anglo-saxonii erau un grup cultural germanic care a invadat și ocupat Anglia și Țara Galilor după căderea Imperiului Roman (în jurul anului 450 e.n.). Ca în multe povești de cucerire și colonizare, aspecte ale culturii și limbii invadatorilor au evoluat și s-au schimbat de-a lungul timpului. Acest lucru a dus, în cele din urmă, la apariția englezei vechi în secolul al VII-lea, cea mai veche formă înregistrată a limbii engleze vorbite. Din engleza veche, obținem cuvântul „eorþe” (pronunțat er-thuh), care înseamnă în esență „sol”, „pământ”, „țară” sau „teren”.

Alte limbi din Europa de Nord au cuvinte similare pentru planetă. De exemplu, frizona veche avea „erthe”, în timp ce limba germană modernă are cuvântul „Erde”, iar olandeza are „Aarde”. Este probabil ca toate aceste cuvinte, inclusiv al nostru, să derive dintr-un termen protogermanic care s-a pierdut în istorie.

Pentru culturile menționate aici, cuvântul lor pentru „Pământ” avea un înțeles mai profund decât simpla referire la sol. Asemenea multor societăți contemporane, oamenii erau intim legați de sol pentru supraviețuirea lor. Era locul pe care îl locuiau și locul din care proveneau viața și mare parte din hrana lor. Îi susținea și, în multe cazuri, îi găzduia după moarte.

Dar era și locul lucrurilor materiale, „lumea” noastră, spre deosebire de tărâmurile supranaturale, cum ar fi lumea subterană sau cerurile unde trăiau zeii. Deși în multe mitologii aceste spații supranaturale erau uneori conectate la tărâmul oamenilor, erau totuși „separate” de noi. Vedem idei similare în cuvântul englez vechi „middangeard” care, la fel ca „Midgard” din mitologia nordică, se referea la lumea locuită și putea fi folosit împreună cu „eorþe”.

Conexiunea cu tradițiile latine

În culturile influențate de tradițiile latine, cuvântul „terra” este adesea folosit pentru a se referi la planetă. Din nou, „terra” înseamnă „pământ” și formează rădăcina unor cuvinte moderne englezești precum „terrestrial”, „subterranean” sau „extraterrestrial”.

Cuvântul „terra” provine de la romani, de la care avem și numele celorlalte planete din sistemul nostru solar. Ei au numit aceste sfere cerești după zeii lor datorită modului în care apăreau cu ochiul liber, cu mult înainte de invenția telescoapelor.

Acest lucru este important. Timp de secole, datând de la babilonieni și poate chiar mai devreme, planeta noastră, locul pe care călcăm, nu era înțeleasă ca o „planetă” ca celelalte, ceea ce poate explica de ce are un nume atât de „banal”.

Abia odată cu respingerea geocentrismului și acceptarea heliocentrismului în secolele XVI și XVII, Pământul a fost recunoscut ca o altă planetă, mai degrabă decât centrul universului, în jurul căruia se învârte totul.

Deși nu este complet clar, se pare că în timp ce înțelegerea noastră despre „lume” s-a extins în această perioadă, cuvântul pe care îl foloseam pentru a ne referi la locul pe care trăim nu s-a schimbat. Am rămas legați de sol, așa cum am fost întotdeuna.