Debarcaderul plutitor construit de SUA pentru a furniza ajutoare palestinienilor, ancorat pe o plajă din Gaza

Debarcaderul plutitor construit de SUA pentru a furniza ajutoare palestinienilor, ancorat pe o plajă din Gaza

Un debarcader plutitor temporar a fost ancorat, joi, de SUA pe o plajă din Gaza, ca parte a misiunii de a furniza ajutor umanitar civililor palestinieni, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Astăzi (joi – n.r.), la aproximativ 7.40, ora locală (4.40 GMT), personalul Comandamentului Central al SUA, care sprijină misiunea umanitară de a furniza ajutor suplimentar civililor palestinieni aflaţi în nevoie, a ancorat debarcaderul temporar pe plaja din Gaza”, a informat CENTCOM în comunicatul menţionat, citat de EFE.

Ca parte a acestui efort, niciun militar nu a intrat în Gaza. Camioanele care transportă asistenţă umanitară sunt așteptate să sosească la ţărm în zilele următoare. Organizaţia Naţiunilor Unite va primi ajutorul şi va coordona distribuirea acestuia în Gaza”, se arată în comunicat.

Construirea debarcaderului, finalizată pe 8 mai

Proiectul a fost denumit Joint Logistics Over-the-Shore (JLOTS) şi constă în două docuri: unul plutitor, la care vor fi acostate navele încărcate cu ajutoare şi altul numit Trident, care va juca rol de „şosea”, pe unde vor tranzita camioanele care vor transporta proviziile pe uscat.

Pentagonul a insistat în ultimele săptămâni că această infrastructură nu este şi nu ar trebui să fie singura modalitate de a aduce asistenţă umanitare în Gaza.

Construirea acestui debarcader în Marea Mediterană, în largul coastei enclavei palestiniene, de către ingineri militari americani, a fost finalizată pe 8 mai.

De-a lungul graniţei enclavei palestiniene există trei puncte. Două la graniţa cu Israelul (Erez şi Kerem Shalom) şi unul cu Egiptul (Rafah) prin care proviziile umanitare ar putea intra în Gaza, dar toate au suferit întreruperi punctuale din cauza acţiunilor armatei israeliene.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *