Descoperire arheologică inedită: Gravuri de piatră „intrigante” în Gaza, vechi de 1.500 de ani

Descoperire arheologică inedită: Gravuri de piatră „intrigante” în Gaza, vechi de 1.500 de ani

Arheologii au dezvăluit că pelerini creștini din secolul al XV-lea au lăsat o gravură „intrigantă” pe un port din Gaza, în timpul călătoriilor lor către alte locuri din Israel.

Desenele, care se crede că au aproximativ 1.500 de ani, înfățișează o navă cu două catarge, fără vele, dar cu un mic steag fluturând în partea superioară. Deși nava este un simbol vechi al creștinismului, arheologii cred că aceasta reprezintă fidel barca pe care au călătorit pelerinii.

Descoperire arheologică inedită

Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) a descoperit gravurile într-o biserică antică din Rahat, unde arheologii efectuează săpături din 2019. Se presupune că acești creștini care călătoreau spre „Țara Sfântă” se opreau mai întâi în Gaza, în drumul lor spre Ierusalim, Betleem și alte mănăstiri din dealurile Negav.

Desene antice descoperite într-o biserică bizantină din Negev dezvăluie detalii despre pelerinii creștini.

Arheologii au raportat descoperirea unor desene antice într-o biserică bizantină situată lângă drumul roman care ducea de la portul Gaza de-a lungul coastei Mediteranei până la Beer Sheva, principalul oraș din Negev. Potrivit Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA), acest drum era cel mai probabil traseul pe care pelerinii îl urmau pentru a ajunge la locurile sacre din Israel.

„Este rezonabil să presupunem că prima lor oprire după debarcarea în portul Gaza era chiar această biserică descoperită în timpul săpăturilor noastre la sud de Rahat,” a declarat echipa implicată în excavare.

Biserica, datând din epoca bizantină, a fost prima oprire pentru pelerini, fiind situată la doar o jumătate de zi de mers pe jos de port.

„Acesta este un salut din partea pelerinilor creștini care ajungeau cu navele în portul Gaza,” au spus directorii excavației Oren Shmueli, Dr. Elena Kogan-Zehavi și Dr. Noé David Michael.

Pelerinii vizitau biserica și își lăsau amprenta personală sub forma desenelor cu nave pe pereții acesteia.

Desenele și semnificația lor

Unul dintre desene arată o navă cu un arc ușor ascuțit și cu vâsle pe fiecare parte, sugerând o vedere aeriană a navei. „Se pare că artistul încerca să realizeze un desen tridimensional,” a explicat Prof. Deborah Cvikel de la Departamentul de Civilizații Maritime al Universității din Haifa. Desenele cu nave sau cruci lăsate de pelerini creștini sunt găsite și în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Un al doilea desen sugerează că artistul era familiarizat cu viața maritimă, deoarece catargul din față se înclină spre prova și nu are vele, fiind cunoscut sub numele de artemon, utilizat pentru a ajuta la manevrarea navei.

Pietrele cu desene au fost găsite inversate, ceea ce ar putea însemna că persoana care a plasat piatra în timpul construcției bisericii nu știa că piatra avea un desen sau nu i-a păsat, potrivit IAA.

„Această descoperire surprinzătoare și intrigantă a desenelor cu nave într-o biserică din perioada bizantină din Negev ne deschide o fereastră către lumea pelerinilor creștini care vizitau Țara Sfântă acum 1.500 de ani,” a spus Eli Escusido, directorul Autorității Israeliene pentru Antichități.

Descoperirea arheologică oferă „dovezi directe despre navele în care călătoreau și despre lumea maritimă din acea perioadă,” a adăugat acesta.