Descoperire remarcabilă a telescopului James Webb: Cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată

Descoperire remarcabilă a telescopului James Webb: Cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată

NASA a anunțat recent o descoperire uluitoare realizată de Telescopul Spațial James Webb (JWST): cea mai îndepărtată galaxie cunoscută până în prezent.

Galaxia, denumită JADES-GS-z14-0, s-a format la doar 290 de milioane de ani după Big Bang, oferind cercetătorilor noi perspective asupra formării stelelor și evoluției universului timpuriu.

O galaxie impresionantă și misterioasă

JADES-GS-z14-0 se remarcă prin dimensiunile sale impresionante, având un diametru de 1.600 de ani-lumină. Aceasta este și extrem de luminoasă, emisia sa de lumină fiind neobișnuită pentru o galaxie formată atât de curând după Big Bang. Cercetătorii Stefano Carniani și Kevin Hainline s-au întrebat cum a fost posibil ca o galaxie atât de masivă și strălucitoare să se formeze în mai puțin de 300 de milioane de ani. În termeni cosmici, aceasta reprezintă o perioadă extrem de scurtă.

Sursa: NASA

Analizele efectuate de instrumentul MIRI (Mid-Infrared Instrument) al JWST au relevat prezența unor emisii puternice de gaze ionizate, probabil datorate abundenței de hidrogen și oxigen. Aceasta este o observație surprinzătoare, deoarece oxigenul nu este de obicei prezent în stadiile incipiente ale formării galaxiilor. Acest fapt sugerează că „mai multe generații de stele foarte masive și-au trăit deja viața înainte de a observa noi galaxia”. Datorită vitezei luminii, atunci când privim galaxii îndepărtate, privim de fapt în trecut. Aceasta înseamnă că galaxia a generat mai multe generații de stele masive în mai puțin de 290 de milioane de ani.

Implicații pentru înțelegerea cosmosului

Descoperirea JADES-GS-z14-0 provoacă teoriile existente despre formarea stelelor în universul timpuriu.

„Toate aceste observații ne arată că JADES-GS-z14-0 nu este precum tipurile de galaxii prevăzute de modelele teoretice și simulările computerizate pentru existența în universul foarte timpuriu”, au declarat cercetătorii pentru NASA.

Ei consideră că astronomii vor descoperi multe astfel de galaxii luminoase, posibil la momente chiar mai timpurii, în următorul deceniu cu ajutorul telescopului Webb.

Telescopul James Webb a redefinit deja înțelegerea noastră asupra cosmosului prin numeroasele sale descoperiri. A observat stele formându-se în constelația Fecioarei, a detectat pentru prima dată apă orbitând o cometă și a descoperit dioxid de carbon pe un exoplanetă îndepărtată, toate acestea în mai puțin de doi ani de funcționare. Astfel, JWST continuă să ne ofere informații prețioase despre univers și să deschidă noi orizonturi pentru viitoarele descoperiri științifice.