Descoperirea unei cascade schimbă ceea ce credeam despre evoluție: Ce au aflat cercetătorii

Descoperirea unei cascade schimbă ceea ce credeam despre evoluție: Ce au aflat cercetătorii

Descoperirea recentă a unor artefacte din lemn vechi a oferit noi indicii despre inteligența strămoșilor noștri.

Descoperirea care schimbă ce știam până acum

Arheologii au găsit bucăți de lemn care sugerează că strămoșii noștri erau mult mai avansați decât se credea anterior. Aceste descoperiri ar putea schimba modul în care înțelegem tehnologiile și abilitățile popoarelor antice.

O echipă de cercetare de la Universitatea din Liverpool și Universitatea Aberystwyth a descoperit cele mai vechi structuri din lemn create de om, care datează din Epoca de Piatră Timpurie, în Africa – sugerând că strămoșii noștri erau mult mai avansați decât se credea anterior.

Echipa de cercetare a analizat lemnul bine conservat de la situl arheologic Kalambo Falls din Zambia. Datarea îl plasează cu cel puțin 476.000 de ani în urmă, înainte ca Homo sapiens – oamenii moderni – să fi apărut.

Descoperire dinainte de Homo sapiens

Analiza expertă a urmelor de tăietură de pe uneltele de piatră de pe lemn arată că oamenii primitivi au format și au unit doi bușteni mari pentru a face o structură, probabil fundația unei platforme sau parte a unei locuințe.

Până acum, dovezi pentru utilizarea umană a lemnului în această perioadă erau limitate la aprinderea focului și confecționarea sulițelor. Această descoperire, raportată în revista Nature, contestă viziunea predominantă conform căreia oamenii din Epoca de Piatră erau nomazi.

Echipa de cercetare a explicat că la Kalambo Falls, strămoșii umani nu numai că aveau o sursă permanentă de apă, dar pădurea din jur le furniza suficientă hrană pentru a se așeza și a construi structuri. Acest studiu face parte din proiectul pionier „Rădăcinile adânci ale omenirii”, o investigație asupra modului în care tehnologia umană s-a dezvoltat în Epoca de Piatră.

Profesorul Larry Barham de la Universitatea din Liverpool, care conduce proiectul „Rădăcinile adânci ale omenirii”, a declarat: „Această descoperire mi-a schimbat modul în care gândesc despre strămoșii noștri timpurii.

Datarea specialiștilor descoperirilor a fost efectuată de către oamenii de știință de la Universitatea Aberystwyth. Ei au folosit tehnici de datare cu luminescență de ultimă generație, care dezvăluie ultima dată când mineralele din nisipul din jurul descoperirilor au fost expuse la lumina soarelui, pentru a determina vârsta acestora.