Domeniul din România în care angajații sunt la mare căutare. Lucrătorii preferă alte țări din UE

Domeniul din România în care angajații sunt la mare căutare. Lucrătorii preferă alte țări din UE

Angajații pentru acest domeniu sunt foarte căutați, dar companiile se luptă cu anumite probleme și încearcă să atragă cât mai mulți doritori în ciuda obstacolelor.

Domeniul care are nevoie de angajați

Este vorba despre industria Horeca din România lucrează împreună cu autoritățile pentru a identifica soluții care să aducă mai mulți angajați români și străini în sectorul ospitalității, conform Observator.

Din nefericire, pe piață există un deficit major de personal, a declarat Corina Martin, secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).

Asociația patronală RESTO Constanța a organizat vineri o sesiune de discuții între operatorii Horeca, membri ai asociației, și reprezentanți ai instituțiilor de stat precum Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), conform unui comunicat de presă transmis de Agerpres.

„Încă de dinainte de pandemie, industria noastră a semnalat nevoia majoră de forţa de muncă, dar pandemia a accentuat această nevoie, ceea ce ne-a reorientat către atragerea de angajaţi străini, în special (dar nu numai) din bazinul ţărilor asiatice. Numai că legislaţia ce guvernează acest proces de angajare a cetăţenilor străini este una care, din punctul nostru de vedere, trebuie modificată şi îmbunătăţită – inclusiv în interesul angajatorului român şi nu doar în cel al angajatului.

Sunt însă şi multe aspecte legate de faptul că sunt termene mari de programare şi aşteptare pentru obţinerea dreptului de muncă şi a vizelor pentru intrarea în România pentru această categorie de personal”, a menţionat Corina Martin, citată în comunicat.

Angajații străini se îndreaptă către alte țări UE

Martin a mai menționat că, după ce sunt aduși în România, mulți angajați străini tind să se relocheze în alte state ale Uniunii Europene, ceea ce reprezintă o pierdere pentru antreprenorii români care au suportat costurile aferente procesului de recrutare, obținerea dreptului de muncă, a vizelor și a permiselor de ședere pentru acești angajați.

„Considerăm că trebuie să modificăm legislaţia muncii, astfel încât angajatorii din Horeca să poată să recruteze şi să angajeze mai uşor forţa de muncă din străinătate şi să nu trebuiască reluată, de la capăt, întreaga procedură, în cazul angajării în altă locaţie – din moment ce acel angajat se află deja în România, are deja drept de muncă şi ar renunţa, astfel, să părăsească România, către o altă ţară europeană, dacă simplificăm procedurile de reangajare în altă societate comercială.

Ne dorim, de fapt, ca în locaţiile din industria ospitalităţii din România să avem suficientă forţă de muncă, integrată şi pregătită, pe măsura necesităţilor dezvoltării industriei”, a mai menționat secretarul general al FPIOR.

Please follow and like us:
Pin Share