Dureri de picioare sau de glezne? Ce afecțiuni pot ascunde și cum pot fi acestea prevenite

Dureri de picioare sau de glezne? Ce afecțiuni pot ascunde și cum pot fi acestea prevenite

Durerile la nivelul membrelor inferioare, cauzate în general de leziuni, suprasolicitare sau de circulația sanguină deficitară, pot afecta orice parte a piciorului, inclusiv mușchii, tendoanele, articulațiile, oasele sau vasele de sânge. Neglijate, durerile de picioare pot favoriza apariția unor complicații grave, care pot afecta mobilitatea și implicit calitatea vieții pacienților. Prevenția durerilor de picioare implică adoptarea unor măsuri simple, recomandate de majoritatea specialiștilor în ortopedie și medicină sportivă.

Ce afecțiuni pot ascunde durerile de picioare?

Apariția unor dureri la nivelul membrelor inferioare, indiferent dacă este vorba de o durere la gamba, coapsă sau glezne, necesită investigații medicale, în vederea identificării cauzei precise. Durerile de picioare și de glezne pot fi asociate atât cu leziuni minore ale ligamentelor, cât și cu probleme grave ale articulațiilor sau ale sistemului circulator. Printre cele mai comune condiții care duc la apariția durerilor de picioare sau glezne se numără entorsele și întinderile musculare, tendinita, fasceita plantară sau artroza gleznei.

Artroza de gleznă

Artroza gleznei este o afecțiune degenerativă a articulației gleznei care apare atunci când cartilajul care acoperă extremitățile oaselor din articulație se deteriorează treptat. Deteriorarea extremităților duce la frecarea oaselor între ele, ceea ce poate provoca durere, rigiditate și inflamație în zona gleznei. De cele mai multe ori, o artroza glezna este cauzată de uzura naturală a articulației sau de o leziune anterioară a articulației.

Fasciita plantară

Fasciita plantară este o afecțiune a fasciei plantare, un țesut conjunctiv gros și fibros care acoperă partea inferioară a piciorului, de la călcâi până la degetele de la picioare. Adesea asociată cu durere și disconfort în călcâiul piciorului, în special după perioade lungi de repaus, fasciita plantară poate afecta capacitatea pacientului de a merge sau de a desfășura activități fizice normale.

Tendinita

Tendinita este o afecțiune caracterizată prin inflamația sau iritarea tendoanelor. În cazul gleznei, tendinita poate afecta tendoanele care susțin articulația și permit mișcarea piciorului. Cauzată de suprasolicitare sau de traumatisme repetitive, tendinita se manifestă în general prin dureri și sensibilitate la nivelul tendoanelor afectate.

Cum pot fi prevenite durerile de picioare sau de glezne?

Prevenirea durerilor de picioare și de glezne implică, printre altele, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, alegerea unei încălțăminte potrivite (care să ofere suport adecvat pentru arcada plantară și să permită o bună amortizare a șocurilor la mers) și evitarea activităților fizice sau a sporturilor care pun o presiune excesivă pe picioare și glezne. De asemenea, întărirea mușchilor picioarelor și a gleznelor prin exerciții specifice poate contribui la stabilizarea articulațiilor și la reducerea riscului de leziuni și implicit de apariție a durerilor.

Cum este identificată cauza durerilor de picioare?

În majoritatea cazurilor, diagnosticul afecțiunilor care determină apariția durerilor implică efectuarea unor investigații imagistice și a unor teste de laborator. În cazul în care simptomele și investigațiile imagistice indică o afecțiune a articulației gleznei, dar diagnosticul exact nu poate fi stabilit cu certitudine, o artroscopie glezna poate fi folosită pentru a examina direct interiorul articulației și pentru a identifica orice leziuni sau anomalii.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *