E cea mai nouă metodă de înșelăciune în România. Poți rămâne foarte ușor fără bani, mulți au fost deja păcăliți

E cea mai nouă metodă de înșelăciune în România. Poți rămâne foarte ușor fără bani, mulți au fost deja păcăliți

Aceasta este cea mai nouă metodă de înșelăciune din România. E foarte ușor să rămâi fără bani dacă accesezi aceste reclame. Multe persoane au fost deja păcălite până acum.

Cea mai nouă metodă de înșelăciune în România. Mulți au rămas fără bani

O nouă metodă de înșelăciune a făcut deja ravagii la noi în țară. De data aceasta, escrocii promovează permise de călătorie cu doar 12 lei, valabile pentru 6 luni.

Aceștia își fac reclamă pe rețelele de socializare, care imită foarte bine paginile oficiale ale companiilor de transport respective. În acest fel, au reușit să obțină datele de pe cardurile victimelor și luau banii acestora din conturi.

Au fost deschise mai multe anchete. Acest tip de înșelătorie este prezent mai ales în marile orașe, precum Iași, Constanța, Cluj sau Timișoara.

Hackerii au creat pagini de socializare similare cu cele ale ale companiilor de transport. Hackerii au folosit și siglele primăriilor și le-au promis carduri de călătorie la prețuri foarte mici, stocul fiind limitat.

“Ei promiteau că dau abonament pe 6 luni, cu 12 lei. Un asemenea mesaj nu poate ține la oamenii normali. Am făcut și plângere la IPJ pentru infracționalitatea cibernetică”, a declarat Cristi Stoica, director CTP Iași, pentru Știrile Pro TV.

Celor care voiau să cumpere astfel de abonamente le erau solicitate datele cardului. Astfel, persoanele care au oferit aceste date au rămas fără banii din cont.

În general, hackerii fură sume mici de bani, după care folosesc datele cardurilor pentru a face achiziții. Oamenii au căzut în capcana acestor înșelătorii și în Cluj-Napoca, unde au apărut numeroase reclame.

“Ei nu se bazează să fure sume mari dintr-o dată, ci sume foarte mici. De obicei, datele cardurilor ajung să fie folosite pe achiziții sau portaluri unde sumele acestea mici nu sunt trecute cu verificări 3D Secure”, a explicat David Burcovschi, expert securitate cibernetică.

În medie, o persoană a pierdut 50 de euro deodată din cauza acestui tip de înșelătorie. “Am discutat cu persoanele păgubite, care la rândul lor trebuie să se constituie parte civilă într-un dosar”, a transmis Alin Oaida, reprezentant CTP Cluj-Napoca.

Ce să faci pentru a evita astfel de fraude

Potrivit specialiștilor IT, asemenea fraude online sunt întâlnite destul de des. Escrocii folosesc tot felul de mijloace pentru a-i atrage pe oameni în capcană.

“De obicei, sunt atacuri la volum mare. Se trimit fie emailuri, fie ad-uri pe Facebook sau pe platforme populare. Se folosesc imagini cu logo-uri care să creeze încredere. Încearcă să colecteze cât mai multe date de carduri, le procesează până când epuizează orice resursă”, a spus Andrei Dănilă, inginer IT.

Poliția Română ne recomandă să nu dezvăluim datele de pe card. De asemenea, trebuie să evităm logarea pe link-uri primite prin e-mail sau SMS.

“Titularii cardurilor sau ai datelor de acces în conturile de internet sau mobile banking sunt responsabili de furnizarea acestor date, iar băncile nu vor oferi despăgubiri în cazul în care se dovedește că au autorizat plățile”, a transmis Ionuț Zaborilă, Serviciul de Investigații Criminale IPJ Iași.

În Codul Penal sunt prevăzute pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru înșelăciune, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, precum și accesul ilegal la un sistem informatic.

Please follow and like us:
Pin Share