Elena Udrea, despre cazul lui Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi

Elena Udrea, despre cazul lui Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi

Aflată la închisoare, fosta ministră a Turismului, Elena Udrea, a transmis duminică, 26 mai, pe Facebook, că își dorește ca ancheta în care fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost pus sub control judiciar de DNA, să ducă și la căderea procurorului-șef european, Laura Kovesi, pe care o acuză că a stat la baza condamnării ei la închisoare.

„După aproape zece ani, Stăpânul Cătușelor (n.red. Florian Coldea) iese pe ușa DNA așa cum, împreună cu Kovesi, m-a scos pe mine în februarie 2015, doar că el fără cătușe”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Apoi s-a referit și la generalul SRI Dumitru Dumbravă, plasat și el sub control judiciar alături de Coldea.

„Sper că prin dărâmarea soclului pe care cei doi generali (n.red. – Coldea și Dumbravă) s-au ridicat, și care va duce și la căderea lui Kovesi, Justiția se va simți eliberată, iar procurorii și judecătorii vor avea curaj să acționeze și să judece după lege și conștiința proprie”, a adăugat Udrea, care execută o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, în aprilie 2022, dar a părăsit România cu câteva ore înainte de verdictul instanței. În aceeaşi zi, a fost dată în urmărire şi prinsă pe teritoriul bulgar, în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia. A stat în Bulgaria în arest preventiv până în iunie 2022, când a fost extrădată în România și încarcerată la Penitenciarul Târgșor.

Conflict mai vechi între Udrea și Kovesi

În februarie 2019, fosta ministră a Turismului a acuzat-o pe fosta șefă a DNA că „ați distrus cariere, aţi distrus vieţi”. „Aţi intrat cu bocancii în vieţile oamenilor şi i-aţi scos din jocurile de putere pe care le făceau ca politicieni sau le-aţi distrus afacerile”, a spus Udrea la Antena 3, când încă era în Costa Rica.

Ea a adăugat că în 2015 a depus la DNA un denunţ împotriva lui Kovesi, în care a scris că fosta şefă a DNA a primit cadouri de la politicieni, de la oameni de afaceri, dar şi de la ea, dar denunţul a fost clasat după trei zile.

„S-a dovedit nu numai că se întâlnea cu politicieni, ci primea cadouri de la politicieni şi de la afacerişti. Pe care ulterior îi acuză de fapte de corupţie fix când era în relaţii cu ei. Am descris în denunţul care a fost închis de doamna procuror Moraru în 3 zile. Am făcut referire la cadourile pe care ştiu că le primea. A primit cadouri de la mine, de la familia mea, cadouri pe care eu le-am cumpărat”, mai spunea Udrea.

În februarie 2023, fostul ministru al Turismului a susținut la Realitatea Plus că dosarul care a adus-o în închisoare a fost orchestrat la comanda lui Kovesi.

„Arestarea mea a avut ca obiectiv dorința lui Kovesi de a păstra acel dosar, de a rămâne intact, are și ea o condamnare. Decizia CCR a fost încălcată la presiunea lui Kovesi, am probe în sensul acesta, sunt documente, sunt înregistrări audio și mesaje. Există probe cum că Kovesi e cea care a determinat prin manipulare, prin presiuni, să se încalce decizia CCR și să dea o decizie de respingere care m-a adus în situația aceasta”, a afirmat Udrea.

Ea a susținut că s-a întors în România „de bună voie”, după ce Curtea Constituțională „a făcut acest act de dreptate să spună că judecătorii au fost puși cu mâna că să execute ordinele binomului DNA-SRI”.

Coldea și Dumbravă, sub control judiciar

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și o a patra persoană, Dan Tocaci, au fost plasați sub control judiciar, după 15 ore de audieri, pentru „săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”, a anunțat vineri, 24 mai, Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise în perioada martie 2023-aprilie 2024, când Coldea și Dumbravă „ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați” și că „i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului”.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, care a făcut plângerea la DNA, a declarat la Antena 3 că banii i s-au cerut ca să primească o pedeapsă cu suspendare în dosarul în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene, într-un dosar al Parchetului European condus de Kovesi.