Eliberarea de gândurile nocturne: Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor

Eliberarea de gândurile nocturne: Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor

Aflați din rândurile următoare, ce este mai exact gândirea excesivă, dar și ce puteți face pentru a o reduce, atunci când vine vorba despre somnul de odihnă.

Ce este gândirea excesivă?

Gândirea excesivă este definită ca atunci când cineva se concentrează pe un anumit gând sau problemă pentru o perioadă lungă de timp, adesea până la punctul în care devine stresat sau nervos.

Ea implică examinarea și discutarea excesivă a circumstanțelor și, de obicei, duce la discuții negative și îngrijorătoare. Multe lucruri, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia și traumele din trecut, pot contribui la gândirea excesivă. Un nivel specific de reflecție și analiză poate fi benefic, dar gândirea excesivă poate fi dăunătoare bunăstării mintale. Pot duce chiar la tulburări excesive de gândire dacă este lăsat neabordat. Pentru a gestiona supra-gândirea și a reduce efectele negative, învață să identifici declanșatorii și să construiești strategii, cum ar fi mindfulness. 

Secretele unui somn odihnitor: strategii pentru a vă regla programul de somn ca un profesionistCum să nu te mai gândești peste noapte când încerci să dormi1. Practică mindfulness

Mindfulness înseamnă a fi conștient de situația actuală și a-ți monitoriza gândurile fără a lua o decizie cu privire la ele. Când practici mindfulness, poți învăța să recunoști când mintea ta rătăcește și să-ți aduci atenția la momentul prezent. Acest lucru poate fi deosebit de util atunci când încercați să dormiți în timp ce mintea ta este plină de griji și gânduri.

Încercați să vă concentrați asupra respirației pentru a practica mindfulness. Acordați atenție mișcării aerului din corpul dvs., respirați adânc și lent. Adu-ți ușor atenția la respirație dacă mintea ta începe să rătăcească. Pentru a vă ajuta să vă relaxați și să vă calmați mintea, puteți încerca și o meditație asistată sau un exercițiu de mindfulness. Dezvoltarea unei practici regulate de meditație este o modalitate de a vă curăța mintea de discuțiile nervoase, îndreptându-vă atenția spre interior.

2. Notează

Poate fi util să-ți notezi gândurile și preocupările. Când îți notezi gândurile, le poți vedea mai clar și obiectiv, ceea ce îți poate reduce puterea asupra lor. Încearcă să păstrezi un jurnal lângă patul tău și să scrii orice gânduri sau griji care îți vin în minte atunci când încerci să dormi. Nu trebuie să scrii mult; câteva propoziții sau puncte de marcare sunt suficiente.

Încercați să vă concentrați asupra respirației după ce le-ați notat. Jurnalizarea este o modalitate excelentă de a dobândi o înțelegere a modului de a evita gândirea excesivă la trecut.

După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină pentru un somn odihnitor, sfaturile specialiștilor3. Creați o listă de îngrijorări

Dacă te trezești mereu să te gândești la aceleași lucruri, încearcă să faci o listă de îngrijorări. Nu uitați să notați ce vă îngrijorează și să vă străduiești să le rezolvați în timpul zilei.

 Acest lucru vă poate ajuta să vă controlați grijile și să le reduceți influența pe care o au asupra dvs. noaptea. Ți-ar trebui să-ți amintești că le-ai notat deja și că te vei ocupa de ele mâine atunci când te întorci în pat. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați și să vă concentrați pe obținerea unui somn bun. 

Citește continuarea aici

Sursă de fericire și vitalitate: 7 alimente care îți schimbă starea de spirit și bunăstarea