Erorile făcute de serviciile de securitate în cazul premierului împușcat Robert Fico. Analist slovac: „Au avut ocazia să îl identifice pe agresor”

Erorile făcute de serviciile de securitate în cazul premierului împușcat Robert Fico. Analist slovac: „Au avut ocazia să îl identifice pe agresor”

Premierul slovac Robert Fico se află în stare gravă după tentativa de asasinat de miercuri, care a avut loc în orașul Handlova. Analistul de securitate slovac Radovan Bránik a declarat pentru tvnoviny.sk că, într-o anumită măsură, este vorba despre un eșec al serviciilor de securitate.

Suspectul tentativei de asasinat este Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani, care a fost reținut de poliție.

„În zecile de minute anterioare (tentativei de asasinat), și alte forțe de securitate prezente la fața locului au avut ocazia să îl identifice pe acest agresor. Deși din unele imagini și mărturii reiese clar că acesta avea o armă folosită pentru port disimulat, aceasta era vizibilă pentru un ochi antrenat”, a declarat Bránik, adăugând că acesta poate fi numit un eșec, într-o anumită măsură.

„Este posibil ca alte agenții decât Biroul pentru protecția ofițerilor constituționali să fi greșit sau să fi subestimat situația. Acest atacator nu se potrivea cu tipul de infractor cu care sunt antrenate și cu care sunt obișnuite. În mod clar, subestimarea unui bărbat de 71 de ani într-un astfel de loc se dovedește a fi o greșeală”, a mai explicat specialistul.

Totodată, Radovan Bránik spune că „agenții de securitate sunt pasivi și nu fac o ultimă verificare, de câteva secunde, a mulțimii sau a grupului de oameni, în care încă mai poți estima dacă (locul) este sigur”.

„Abia atunci persoana protejată trebuie să vină la fața locului”, subliniază analistul.

În același timp, Bránik precizează că „mulți politicieni de top, după un timp, încep să se simtă constrânși de oamenii care se ocupă de securitatea lor, pentru că aspectul de securitate se luptă cu aspectul politic”.

Consiliul de securitate și Guvernul Slovaciei se reunesc joi dimineață în urma tentativei de asasinat care l-a vizat pe Robert Fico.

Între timp, directoarea spitalului unde este internat premierul slovac a anunțat joi că acesta se află într-o stare „stabilă, dar foarte gravă”.

„Pacientul avea multiple răni împușcate, ale căror consecințe necesită refacerea lui. Starea lui este stabilă, dar foarte gravă”, a anunțat directoarea spitalului din Banská Bystrica, Miriam Lapuniková, adăugând că operația la care a fost supus Fico a durat cinci ore.

Robert Fico a fost împușcat miercuri, 15 mai, după o ședință de guvern, în orașul Handlova, aflat la 190 de kilometri de capitala Bratislava. El a fost transportat cu elicopterul la un spital din Banska Bystrica, pentru că avea nevoie de o intervenție urgentă și dura prea mult până ar fi ajuns la Bratislava, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Cu o lună înainte de tentativa de asasinat, Robert Fico a vorbit despre o posibilă violență împotriva oficialilor guvernamentali, atribuind responsabilitatea pentru atmosfera din societatea slovacă rivalilor săi politici și criticilor din mass-media independentă.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *