Eșec al autorităților române în combaterea Pestei Porcine Africane: România, locul doi la numărul de focare în UE

Eșec al autorităților române în combaterea Pestei Porcine Africane: România, locul doi la numărul de focare în UE

România ocupă locul doi, în Uniunea Europeană, la numărul de focare de Pestă Porcină Africană, cu 763 de focare înregistrate la porcii domestici, în 2023, față de 327 de focare, în 2022, arată un raport publicat recent de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

„14 state membre ale Uniunii Europene au fost afectate de PPA, anul trecut, incluzând Croația și Suedia, unde boala a fost detectată pentru prima oară, și Grecia, unde PPA a reapărut după ce această țară a fost liberă din 2021”,

Numărul focarelor de PPA în rândul porcilor domestici din Uniunea Europeană a fost de cinci ori mai mare decât în 2022, ajungând la un nivel similar cu cel din 2019, potrivit g4food.

Această situație a fost determinată, în principal, de apariția și răspândirea ulterioară a maladiei în Croația și  de recrudescența acesteia în România, procentul celor două state fiind de 96% din focarele din UE.

În timp ce în România au fost înregistrate 763 de focare, la porcii domestici, în Croația au fost raportate 1.124 de focare.

În raportul EFSA este precizat că, în timp ce toate focarele din Croația au fost concentrate doar în trei regiuni, situate la granița cu Bosnia și Herțegovina și Serbia (țări non-UE puternic afectate de PPA: 1.511, respectiv 992 f),  focarele din România au fost raportate la nivelul întregului teritoriu, întocmai ca în 2022.

În restul țărilor europene afectate, focarele înregistrate în populația de porci domestici au fost sporadice: 30 în Polonia, 16 în Italia și mai puțin de 10 în restul de 6 state membre afectate.