Excluderea Ungariei din București 9? Aliații și-au pierdut răbdarea

RMAG news

Diplomații statelor din Formatul București 9, grupul care reunește țările din Flancul Estic al NATO, au discutat despre posibilitatea de a o exclude pe Ungaria din club, au anunțat surse familiare cu discuțiile pentru Financial Times, scrie b1.ro.

La reuniunile recente Ungaria a blocat prin veto concluziile comune ale grupului cu privire la sporirea sprijinului pentru Ucraina, la aprobarea oricăror inițiative NATO de consolidare a sprijinului militar pentru țara invadată de forțele ruse, dar și la accelerarea parcursului de aderare la Alianță.

Discuțiile despre excluderea Ungariei sunt „foarte serioase”, a dezvăluit una dintre sursele FT, adăugând că „este probabil să ne întâlnim în acest format pentru ultima oară”.

O a doua sursă a dezvăluit că întâlnirile recente au fost marcate de discuții „dure” și că vor fi dificil de organizat și alte reuniuni dacă grupul nu devine mai colaborativ.

B9, un format fondat în 2015 de președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez, Andrzej Duda, cuprinde România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania, state actualmente euro-atlantice care în trecut au fost parte a Pactului de la Varșovia sau chiar a Uniunii Sovietice.

Liderii, miniștrii de externe și cei ai apărării se întâlnesc constat în acest format pentru a-și coordona abordarea pe politici de securitate, în special în ceea ce privește consolidarea frontierelor estice.

 

The post Excluderea Ungariei din București 9? Aliații și-au pierdut răbdarea appeared first on Cotidianul RO.