Expoziția care a stârnit un scandal în Timișoara. O asociație creștină i-a dat în judecată pe organizatori: „acte sexuale explicite cu plantele și aluzii la relații între persoane de același sex”

Expoziția care a stârnit un scandal în Timișoara. O asociație creștină i-a dat în judecată pe organizatori: „acte sexuale explicite cu plantele și aluzii la relații între persoane de același sex”

Lucrarea „Pteridophilia” a artistului chinez Zheng Bo, expusă în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală 2023, a ajuns „la judecată”. O asociație creștină din Timișoara a chemat în instanță organizatorii expoziției, acuzând că imaginile au un caracter „exhibiționist și de perversiune sexuală” și că reprezintă un pericol la adresa valorilor culturale și morale. Organizatorii Bienalei Art Encounters și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara susțin că asociația vrea să cenzureze un act artistic, „care nu corespunde gusturilor şi perceptelor lor”.

„Atenție! Vizitarea acestei secțiuni a expoziției nu este recomandată minorilor” stă scris la intrarea în spațiul expozițional de la parterul unei foste garnizoane militare, din centrul Timișoarei, relocată ca destinație artistică.  

Un cuplu de tineri se apropie de un ecran TV. Pe el se derulează imagini în care doi bărbați de etnie est-asiatică se comportă erotic cu tulpina unei ferigi. Băiatul dă din umeri, iar cuplul trece mai departe.

Vizitatori la expoziția Bienalei Art Encounters, care s-a încheiat pe 16 iulie

Pe un alt ecran dintre cele trei din sală, un personaj își înfășoară o plantă în jurul organului genital. Două doamne se uită cum limba unui alt personaj atinge marginea aspră a unor frunze de ferigă. Privesc pentru câteva secunde, apoi se îndreaptă către camerele alăturate ale expoziției.

Aceste ipostaze fac parte dintr-o expoziție a Bienalei „Art Encounters” 2023, deschisă pe 19 mai și închisă pe 16 iulie. În cadrul ei, vizitatorii au putut vedea „Pteridophilia”, instalația artistului contemporan chinez Zheng Bo, expusă la parterul Comenduirii Garnizoanei din Piața Libertății. 

Bienala a adus și zeci de alte activități, cum ar fi tururi ghidate la expoziții, conferințe, performance-uri, picnicuri cu artiști, ture cu un tramvai istoric, ateliere și laboratoare pentru artiști și școlari.

Ecou în publicații naționale

Evenimentele au avut loc în opt locuri, dar cea de la parterul clădirii istorice din Piața Libertății este cea care a strârnit discuții intense.

„Erotism și relații intime cu plante. Instalație controversată la Garnizoana din Timișoara” a fost intitulat un articol din Adevărul. „Deviații sexuale scandaloase la Art Encounters” – o aparație pe Cotidianul.ro cu informații citate din Ziua de Vest, în timp ce pe Ziare.com a apărut „Act sexual mimat cu o plantă, concept artistic șocant prezentat la o expoziție de artă contemporană din Timișoara”.

Vizitatoarea indignată de expoziția artistică 

Am vizitat expoziția în finalul lunii iunie. „E okay zilele astea”, spune o mediatoare prezentă în acel moment la garnizoană, „dar după ce a apărut un articol, a doua zi a fost plin de reporteri pe-aici. Au fost colegi care au încercat să le explice conceptul, dar ceva scandal tot a fost stârnit”.

În primul weekend, la deschidere, peste 500 de persoane pe zi au vizitat expoziția, curioși de imaginile „scandaloase”. După apariția articolelor de presă, o vizitatoare s-a declarat „indignată”, povestește mediatoarea, că astfel de imagini „se văd pe banii ei”. 

Reprezentanta Art Encounters a încercat să-i explice că bienala din acest an a fost organizată prin diverse fonduri private și publice, iar intrarea a fost liberă. Pe o foaie A4 sunt enunțate regulile de vizitare: „Copiii trebuie supravegheați în permanență de către părinți în spațiul de expoziție”. 

Regulile expoziției

În plus, „orice mediator este instruit să avertizeze adulții în legătură persoanele care par minore, de posibilul impact asupra participanților”, explică și responsabila prezentă.

Dosar în instanță

„Titlul din Adevărul era super scandalos, dar dacă citești articolul în întregime, cu tot cu explicațiile mediatoarei de atunci, nu ar fi fost loc de niciun scandal”, mai spune ea. 

Așa că, după mai multe plângeri de acest tip, a apărut în scenă Asociația Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți (OCDL), o platformă creștină, civică, apolitică și interconfesională, alcătuită din avocați și alți specialiști din domenii profesionale conexe, așa cum arată descrierea de pe site-ul OCDL.

Un dosar a fost deschis la Judecătoria Timișoara din cauza lucrării cu pricina, în care asociația cerea interzicerea continuării expoziției. Cum s-a ajuns aici? 

Organizatorii, chemați în instanță de Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți

Prima sesizare a venit din partea unui cadru didactic, prin intermediul unui mesaj WhatsApp, după care am primit mai multe mesaje – scrise și telefonice”, explică Timotei Lavric, avocat și președinte al asociației OCDL. 

Contactat de Libertatea, acesta spune că „în urma inițierii acțiunilor ce vizau suspendarea acestei secțiuni din expoziție, mai multe persoane ne-au comunicat poziția de dezaprobare și indignare față de această instalație artistică, printre care inclusiv persoane publice, specialiști, precum și un partener al fundației organizatoare”.

Imagine din expoziția Pteridophilia

Unele persoane care le-au atras atenția asupra „Pteridophilia” au făcut-o în urma vizitării ei. Altele, în urma controverselor apărute în presă, mai spune avocatul. 

Asociația critică și valoarea artistică a lucrării

„Are un profund conținut pornografic, cu caracter exhibiționist și de perversiune sexuală, nefiind vorba doar de o nuditate culturală «curată», neutră, ci aceasta este direcționată spre acte sexuale explicite, atât cu plantele (inclusiv cu tente de sadomasochism), cât și aluzii la relații între persoane de același sex”, au transmis, prin e-mail, reprezentanții asociației creștine. 

Asociația a subliniat că nu ar fi dorit expunerea lucrării, în nicio condiție. Consideră că „încalcă dispozițiile legale constituționale, civile și penale explicite” ce țin de obscenitate și bune moravuri. Crede că prin expunerea ei se încalcă drepturi fundamentale ale omului, în ceea ce privește demnitatea, integritatea și sănătatea psihică. 

OCDL mai susține că instalația „afectează în mod negativ formarea și dezvoltarea în special a tinerei generații, fie că vorbim de minori, adolescenți, tineri sau persoane adulte”. 

Vizitatori ai expoziției Pteridophilia, de la Timișoara

Asociația critică și valoarea artistică și culturală a expoziției, pe care o consideră „o manifestare a unei ideologii” și insistă că o astfel de lucrare poate crea un precedent în privința „calității lucrărilor artistice (și nu numai) în spațiul public, care au rol degenerativ la nivel personal, comunitar și social”.

Autoritățile, chemate în instanță alături de Fundație pentru a crea un precedent

Avocatul OCDL susține că s-a încercat și o cale de conciliere, înainte de chemarea în instanță a organizatorilor, între care și Centrul de Proiecte Timișoara, și Primăria Timișoara, dar discuțiile au eșuat. 

Contactat de Libertatea, Robert Fulda, jurist al Centrului de Proiecte Timișoara, subliniază și el situația de la fața locului: expoziția de la Garnizoană era structurată pe etaje, majoritatea lucrărilor fiind expuse la etajul clădirii. „Bucățica de la parter era separată, pe dreapta la intrare, și puteai s-o omiți, dacă nu-ți plăcea”. Insistă că minorii nu puteau intra acolo nesupravegheați.

Avertisment la intrarea în expoziția Pteridophilia

Dar asta nu a oprit OCDL să declame și pasivitatea autorităților publice care „trebuie evidențiată și corectată, în așa fel încât pe viitor să fie prevenite astfel de atitudini”.

Decizia de a chema în instanță Fundația „Art Encounters” au luat-o în urma discuției telefonice cu organizatorul, după ce în prealabil au expediat și o notificare scrisă către Primăria Timișoara și Centrul de Proiecte, cu dorința suspendării acestei expoziții.

„Deocamdată nu a avut loc nicio înfățișare în dosarul de fond, acesta fiind în procedura administrativă preliminară, nefiind încă stabilit primul termen de judecată”, mai transmite Lavric.

Închiderea expoziției înainte de termen a fost respinsă de instanță

Robert Fulda a explicat că Judecătoria Timișoara și-a declinat competența în acest caz, și a transmis astfel dosarul către instituția superioară, Tribunalul Timiș. În luna iulie, tribunalul a respins cererea prin care asociația dorea închiderea expoziției, dar OCDL a făcut apel. Curtea de Apel Timișoara a respins ca nefondat apelul.  

Ordonanța președințială se face pentru a urgenta soluția într-un caz ca acesta, pe care organizația creștină l-a considerat de importanță majoră, întrucât expoziția urma să se încheie peste câteva zile (pe 16 iulie), dar asociația dorea să fie închisă înainte de acest termen.

„Nu au făcut dovada în niciun fel a unui prejudiciu iminent adus publicului, nu s-au primit niciun fel de plângeri”, a spus reprezentantul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, la apel, conform motivării.

Ecranele de la expoziția artistului chinez

Dar CdP este o instituție administrativă creată de Primărie care acordă finanțări nerambursabile, așa că instituțiile publice nu sunt în măsură să răspundă ce expoziții au sau nu voie să aibă loc, completează Fulda. De acest lucru e răspunzător Fundația, prin curatorii care decid ce apare sau nu într-o bienală de-o așa anvergură.

Cenzură pe artă?

Expoziția nu a fost închisă mai devreme, așa cum dorea OCDL, dar dezbaterile pe fondul problemei litigioase vor urma, cel mai probabil, în cursul lunii septembrie, după vacanța judecătorească.

OCDL se așteaptă la o soluție judecătorească „justă, temeinică și legală”. Membrii asociației ar dori ca instanțele să conteste caracterul „imoral și ilegal al unor astfel de manifestări, în așa fel încât pe viitor să nu se mai repete și, astfel, să prezervăm un mediu curat în spațiul public din punct de vedere al bunelor moravuri”.

În opinia lor, astfel s-ar naște premisele pentru crearea unui posibil cod etic în ceea ce privește evenimentele publice din Timișoara, „ceea ce ar fi un câștig incomensurabil pentru societate, care este supusă unor influențe negative ce pot știrbi valorile culturale și morale”.

„Se poate ca acțiunea să fie introdusă pe fond, dar noi nu am primit încă o citație” din partea OCDL, explică juristul CdP. „Probabil vor să creeze un precedent prin care să impună cenzura și asupra altor manifestări artistice care nu se vor plia pe preferințele lor moral-sociale-religioase”.

Cât despre daunele morale solicitate, „acestea sunt în proces de cuantificare, fiind în termen de a le solicita, urmând a fi utilizate în beneficiul societății civice”, promit membrii asociației.

Expoziția lui Zheng Bo a vizitat diverse continente

Lucrarea „Pteridophilia” a artistului contemporan a fost concepută în 2016 și expusă în galerii din Basel (Elveția), Liverpool (Marea Britanie) sau Boston (SUA).

„E o încercare a artistului de a dezvolta anumite relații de înrudire cu plantele. El scoate la lumină anumite nuanțe și subtilități ale culturii din care face parte, dar în același timp dezvoltă și un mesaj critic al modului în care noi ne raportăm la mediul natural – felul nostru de a funcționa ca societate perturbă sistemul natural”, explică pentru ziar Mihai Toth, unul dintre ghizii tururilor de expoziție.

„E o zonă de intersecție între dialogul cu mediul natural și dialogul cu noi înșine, prin propria corporalitate. E vorba la nivel estetic de un sistem compozițional extrem de complex, adică de o instalație site-specific, prin această grădină gândită la mod conceptual cu aceste ferigi întreținute de noi, mediatorii”, adaugă el.

„Sunt lucruri care pot fi gândite la nivel de societate ca fiind tabuuri, dar vorbim de un discurs coerent, care are continuitate”, mai spune artistul-ghid.

Întreaga expoziție aprofunda relația omului cu natura

Zheng Bo explorează prin diferite medii, ca desenul, fotografia sau video, dedesubturile modului în care natura înconjurătoare e parte din natura omului în sine, explică Mihai Toth.

Lucrarea asiaticului se afla în consonanță cu cele din jur. În încăperea aflată înaintea celei cu ferigi, de pildă, artista Ioana Cârlig explora, prin fotografie, raportarea cu disrupție și agresivitate la mediul natural, în epoca Antropocenului (termenul a fost propus prima dată în 2000, pentru a reflecta efectele activității omului asupra ecosistemelor la nivel global).

Lucrarea lui Megan Dominescu

Într-o încăpere succesivă, prin lucrări din material textil, Megan Dominescu punea în discuție anumite credințe neobișnuite care au apărut la suprafața discursului social, prin lucrări ca Flat Earth Society. „Relaționarea aceasta jucăușă, între obiect și kitsch, reușește printr-un discurs ironic să critice zona de fake news sau idei conform cărora Pământul este plat”, adaugă Mihai.

Contactată în mod repetat, prin telefon și e-mail de Libertatea, Fundația Art Encounters, care a găzduit expoziția artistului chinez, nu a răspuns întrebărilor ziarului până la publicarea acestui articol. 

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *