„Favorit să fie succesorul lui Putin”. Aleksei Diumin, fostul bodyguard al liderului de la Kremlin, l-a salvat pe Vladimir Putin de atacul unui urs

„Favorit să fie succesorul lui Putin”. Aleksei Diumin, fostul bodyguard al liderului de la Kremlin, l-a salvat pe Vladimir Putin de atacul unui urs

Printre consilierii lui Vladimir Putin se numără Aleksei Diumin, 50 de ani, responsabil de supravegherea industriei de apărare. Fost bodyguard al președintelui rus înainte de a fi promovat ca viceministru al apărării, în 2015, apoi ca guvernator al regiunii Tula, în 2016, generalul este favorit să fie succesorul liderului de la Kremlin, relatează Bild, care citează cercuri informate de la Kremlin.

Într-o analiză pentru Consiliul Atlantic, jurnalistul rus de opoziție rus Mikhail Sigar a explicat că „Diumin este o figură importantă cu fundal militar care pare a fi o stea politică în ascensiune, un potențial succesor al Putin. El a fost asistentul personal al lui Putin ani întregi, unul dintre cei mai apropiați și de încredere consilieri ai președintelui. Este guvernator de aproape un deceniu și și-a dovedit loialitatea”.

Canalul de Telegram fidel Kremlinului Rybar (1,2 milioane de abonați) a notat că „poziția specială a lui Diumin, care a fost numit, recent, consilier al președintelui rus, nu a fost o surpriză. El va fi responsabil pentru complexul militar-industrial și, prin urmare, va deveni efectiv autoritatea de control a lui Putin”.

Iar cercetătorii de la Centrul Davis pentru Studii Ruse și Eurasiatice de la Universitatea americană Harvard au conchis: „Dacă Putin decide să-și aleagă un succesor, Alexei Diumin ar fi probabil candidat de top”.

Putin și-a plasat fostul bodyguard într-unul dintre „centrele de control ale puterii”.

Cine este generalul Aleksei Diumin

Diumin, fost șef al gărzilor de corp ale lui Vladimir Putin, a fost comandantul forțelor speciale în operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

În 2014, a primit Steaua Eroului Rusiei, un an mai târziu a fost numit în fruntea Statului-Major al Forțelor Terestre, a primit gradul de general-locotenent și, în scurt timp, a devenit viceministru al apărării (2015).

Un an mai târziu, a ajuns guvernator al regiunii Tula, de o importanță deosebită pentru autorități ruse: Marile întreprinderi de apărare sunt situate aici, iar comenzile tot mai mari ale autorităților pentru echipamente militare, inclusiv sisteme de rachete și antiaeriene, sunt îndeplinite la termen.

Cum l-a „salvat” de urs pe liderul de la Kremlin

În 2016, într-un interviu pentru Kommersant, Diumin s-a lăudat cum l-a salvat pe Vladimir Putin de un urs.

Eram un loc îndepărtat, la munte. Mi s-a comunicat prin radio: „Un urs vine spre intrarea ta”. La început am crezut că cineva glumește, m-am dus la ușă și am, în fața mea, văzut animalul uriaș. Cine știe ce s-a fi întâmplat dacă ar fi coborât președintele?

Aleksei Diumin:

„Bineînțeles că eram înarmat. Președintele era sus, ar fi putut să coboare… Am făcut zgomot și am speriat ursul, care a plecat. Dimineața, i-am am raportat președintelului. Mi-a spus că a fost un lucru foarte bun că nu am împușcat fiara”, a povestit Diumin.

Diumin nu numai că are o legătură excelentă cu Putin, dar este și extrem de popular printre oficialii militari și propagandiști. Chiar fostul șef al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, mort într-un accident aviatic suspect în vara trecută, îl aprecia pe Diumin.

De asemenea, comandantul cecen Ramzan Kadîrov, cel care a criticat conducerea Ministerului Apărării în 2022, după eșecurile de pe front, este un admirator al fostului bodyguard al lui Putin.

Bodyguarzii, la mare căutare pentru Putin

Promovarea lui Diumin nu este prima pentru un fost bodyguard al președintelui Putin.

Dmitri Mironov, 54 de ani, a devenit asistent al lui Putin, după o perioadă ca guvernator al regiunii Iaroslavl.
Serghei Morozov, 50 de ani, a fost guvernator al regiunii Astrahan, înainte de a reveni la serviciile secrete ca general-maior.
Aleksandr Kurenkov, 49 de ani, supranumit „Omul fără chip”, se află în fruntea Ministerului pentru Situații de Urgență și Eliminare a Consecințelor Dezastrelor Naturale din Moscova.

Săptămâna trecută, Andrei Belousov, fost vicepremier, a fost propus de Vladimir Putin pentru postul de ministru al apărării în noul guvern, în locul lui Serghei Şoigu, care a devenit secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. De asemenea, Nikolai Patrușev, fost șef al Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost retrogradat, fiind numit funcția de consilier prezidențial responsabil de supravegherea construcțiilor navale.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *