Fenomen îngrijorător în Armata Română. De ce aleg tot mai mulţi ingineri militari o carieră civilă

Fenomen îngrijorător în Armata Română. De ce aleg tot mai mulţi ingineri militari o carieră civilă

Armata Română se confruntă cu o lipsă de personal nu numai la nivelul personalului combatant, ci şi al celui auxiliar, iar un fenomen alarmant a fost observat în ultima vreme în rândurile ultimei categorii. Tot mai mulţi ingineri militari aleg să părăsească rândurile Armatei, din cauza unor nemulţumiri tot mai mari.

Opt ani de contract cu Armata, după absolvirea Academiei

Aproximativ 1.000 de specialişti militari ies în fiecare an de pe băncile celor patru facultăţi ale Academiei Tehnice Militare din Bucureşti. Într-o epocă în care sistemele tehnice ocupă un rol esenţial în toate teatrele de confruntări, fie că vorbim aici de drone sau diverse componente ale transportoarelor blindate, rolul acestor ingineri este crucial.

Mulţi dintre ei sunt foarte pasionaţi de ceea ce fac şi îşi doresc din tot sufletul să îşi poată continua cariera militară, însă din cauza salariului sunt nevoiţi să aleagă altă carieră după expirarea contractului cu MApN.

Locul de muncă le este asigurat absolvenţilor încă de pe băncile Academiei Tehnice Militare, iar aceştia sunt obligați prin contract să lucreze cel puțin opt ani în domeniul militar.

PRO TV a făcut un reportaj printre studenţii Academiei Tehnice Militare, aceştia fiind împărţiţi pe de o parte între pasiunea pentru meserie şi salariul totuşi prea mic în raport cu pregătirea şi dificltăţile muncii lor.

Timotei este unul dintre tinerii care va absolvi, la vară, Facultatea de Aeronave și Autovehicule Militare şi îşi doreşte să lucreze într-o agenție de cercetare. Întrebat de ce alege o carieră militară în detrimentul uneia civile, acesta  răspunde încântat: “Pentru că progesul tehnologic major l-am văzut în acest domeniu și am vrut să aprofundez ingineria aici”.

Din pacate, salariul său, potrivit grilelor MApN consultate de sursa citată, va începe de la suma  de 3.500 de lei şi abia după ce va ajunge într-oo funcție de comandă va câștiga ceva mai mult.

La rândul său, Mihaela Haimana, studentă a Academiei Tehnice Militare, admite că pentru început salariul pe care îl va încasa va fi unul mic, însă deocamdată pasiunea muncii făcute este mai puternică.

“Așa e, dar cred că ne motivează mai mult că servim Patria, că purtăm această uniformă. Nu toată lumea ajunge aici”, spune tânăra.