Fermierii români nu mai găsesc tractoriști, deși salariile ajung și la 2-3.000 de euro. Care sunt cauzele

Fermierii români nu mai găsesc tractoriști, deși salariile ajung și la 2-3.000 de euro. Care sunt cauzele

România are nevoie de 300-400 de tractorişti, conform estimărilor asociațiilor agricole. Fermierii se plâng că nu-i găsesc, deși salariile ajung chiar şi la 2-3.000 de euro.

 

Deficit de tractoriști în agricultura românească

 

Salariile tractoriştilor pornesc de la 3.000-4.000 de lei, dar unii pot încasa un salariu net chiar şi de 14.000 de lei, în funcţie de utilajul manevrat. Cele mai mici salarii sunt în sud, iar mari salarii în zona Ardealului, informează termene.ro.

De ce fermierii nu mai găsesc tractoriști:

cei bătrâni nu știu să manevreze noile combine computerizate;
cei mai tineri și mai pricepuți să conducă o combină modernă aleg în final alte meserii pentru că agricultura este sezonieră;
liceele agricole nu scot tineri pregătiți să practice această meserie.

 

Fermier: Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate

 

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000-400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe”, a declarat fermierul Ioan Mihai Dinu, pentru termene.ro.

Aici intervine o altă problemă, căci aceste combine moderne, extrem de scumpe, sunt cel mai greu de manevrat, iar o mișcare greșită le poate duce în service fix în perioadă activităților agricole.

Cei cu experiență preferă să plece în străinătate, deși pot avea salarii consistente și în România.

„Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, a afirmat fermierul ieșean Cristian Stoica.

În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *