Finlanda suspectează că o aeronavă militară rusească i-a încălcat spațiul aerian. Reacția Moscovei

Finlanda suspectează că o aeronavă militară rusească i-a încălcat spațiul aerian. Reacția Moscovei

Ministerul finlandez al Apărării a lansat o anchetă cu privire la o posibilă încălcare a spațiului aerian al țării de către o aeronavă rusă în partea de est a Golfului Finlandei, lângă orașul Loviisa. Moscova a precizat că „au fost zboruri planificate peste apele neutre ale Mării Baltice, Mării Barents și Norvegiei”, transmite Kommersant.

„O aeronavă militară rusă este suspectată de încălcare teritorială în partea de est a Golfului Finlandei, lângă Loviisa. Presupusa încălcare a avut loc în dimineața zilei de 10 iunie. Avionul s-a aflat în spațiul aerian finlandez timp de două minute, în cel mai adânc punct la 2,5 kilometri de graniță”, se arată pe site-ul departamentului finlandez de apărare.

Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, a subliniat că ia în serios presupusa încălcare teritorială. Detaliile celor întâmplate vor fi prezentate ulterior de către serviciul de frontieră responsabil cu ancheta.

Rușii, cu transportoare strategice de rachete, bombardiere cu rază lungă și avioane de luptă

Potrivit Ministerului rus al Apărării, transportoarele strategice de rachete Tupolev (Tu-95) și bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22 au efectuat zboruri programate în spațiul aerian deasupra apelor neutre ale Mării Baltice, Mării Barents și Norvegiei.

Au fost însoțite de echipaje de aeronave Suhoi (Su)-30, Su-27 și Su-33, ale forțelor aerospațiale și aviației navale ale marinei. Cel mai lung zbor a durat peste 6 ore.

Aparatele cu rază lungă zboară în mod regulat peste apele neutre ale Mării Arctice, Atlanticului de Nord, Mării Negre și Baltice, precum și Oceanului Pacific. Toate zborurile Forțelor Aerospațiale Ruse sunt efectuate în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian.

Ministerul rus al Apărării:

În 2022, Ministerul finlandez al Apărării a anunțat încălcări repetate ale spațiului aerian al țării de către avioane și elicoptere rusești.

Poliția Centrală finlandeză a anunțat patru cazuri de încălcare a spațiului aerian al țării de către avioane rusești de pasageri, tot în zona orașului Loviisa.

În luna mai a aceluiași an s-a raportat o încălcare a frontierei de către un elicopter rusesc Mi-17. În august, departamentul a început o investigație privind încălcările spațiului aerian de către două avioane de luptă rusești MiG-31. Ministerul rus al Apărării a răspuns și atunci că toate zborurile au fost organizate în conformitate cu regulile internaționale.

Foto: Profimedia (Tupolev-22)

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *