Finlanda vrea să mobilizeze rezervişti pentru a menține securitatea la graniţa cu Rusia

Finlanda vrea să mobilizeze rezervişti pentru a menține securitatea la graniţa cu Rusia

Finlanda, țară care a aderat la NATO după decenii de neutralitate, intenţionează să îşi schimbe regulile de recrutare pentru a permite ca mii de rezervişti să ajute la patrularea frontierei sale cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de imigranţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Finlandezii care au efectuat serviciul militar în cadrul forţelor de frontieră ar putea fi chemaţi să patruleze la graniţa ţării nordice cu Rusia în circumstanţe excepţionale, a anunțat guvernul de la Helsinki într-o propunere legislativă.

Finlanda, care a aderat la alianţa militară NATO în aprilie anul trecut, a constatat în repetate rânduri încercări ale Moscovei de a orchestra un trafic de migranți spre teritoriul său ca parte a unor operațiuni hibride de destabilizare.

Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia, lungă de 1.340 de kilometri, la sfârşitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din ţări terţe precum Siria şi Somalia prin Rusia.

Aproximativ 1.300 de solicitanţi de azil au trecut graniţa din Rusia în Finlanda anul trecut, comparativ cu mai puţin de 40 anul acesta, după ce punctele de trecere terestră au fost închise, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră.

Dar guvernul finlandez se teme că aceste operațiuni hibride ar putea reîncepe în orice moment şi pregăteşte o legislaţie pentru a face faţă ameninţării rusești. „Având în vedere schimbarea situaţiei de securitate, trebuie să completăm metodele existente cu noi modalităţi de a menţine securitatea frontierelor”, a declarat ministrul apărării Antti Hakkanen.

Peste 10.000 de recruţi au fost instruiţi de către Garda de Frontieră, în timp ce un sfert dintre aceştia sunt poliţişti de frontieră angajaţi, a precizat guvernul finlandez. Restul, aproximativ 7.500 de militari, au urmat alte cariere civile. În conformitate cu legislaţia existentă, ei rămân ca rezervişti care pot fi chemaţi de urgenţă la serviciu în cazul unei ameninţări militare la adresa securităţii frontierelor, dar nu şi pentru combaterea migraţiei.

Propunerea va fi supusă la vot în parlament, unde guvernul de dreapta deţine majoritatea.

De asemenea, guvernul de la Helsinki a elaborat o lege care ar permite poliţiştilor de frontieră să respingă migranții la graniţa dintre Finlanda şi Rusia fără să primească cererile de azil ale acestora.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *