Florin Barbu, măsuri în favoarea consumului de alimente românești. „La prețuri corecte”

Florin Barbu, măsuri în favoarea consumului de alimente românești. „La prețuri corecte”

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat, joi, că executivul va lua măsuri pentru sprijinirea consumui de alimente românești și ca populația să aibă acces la acestea în retail la „prețuri corecte”.

Produse românești și accesibile

Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat, joi, că Guvernul va lua măsuri în favoarea produselor românești, ca ele să fie accesibile la „un preț corect” în retail. Florin Barbu a mai spus că o ordonanță guvernamentală va veni și în favoarea creșterii procesării autohtone.

„Există o practică comercială neloială, vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte.

Mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România, pentru că ştiţi şi în perioada următoare atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună DR. 22 de procesare în România, cât şi programul important pe care l-am lansat INVESTALIM procesare în România”, a spus Florin Barbu, după ședința de Guvern.

Procesare autohtonă

Ministrul Agriculturii a sublinat că este nevoie de această legislație „pentru ca aceste produse pe care procesatorii le realizează să ajungă pe raft şi să ajungă la un preţ corect pentru consumatori şi pentru românii cu venituri mici şi medii”, precizând că „în două luni de zile România poate semna contracte de peste 2 miliarde de euro procesare în țară”.

Florin Barbu a precizat că „se lucrează” la proiectul de lege privind limitarea adaosului comercial privind orice produs procesat în România.

„Se lucrează la acest proiect în momentul de faţă. Ştim foarte bine că ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie şi le mulţumesc colegilor pentru că şi astăzi vedem o scădere a inflaţiei şi astăzi vedem, din datele Institutului Naţional de Statistică, că indicele preţului de consum a scăzut pe cele 21 alimente de bază din ordonanţa pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 şi peste 30%.

Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până toţi factorii implicaţi, vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenţei, nu ne vom pune de acord”, a declarat ministrul Agriculturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *