“Flota” de canotaj, pregătire spartană pentru Jocurile Olimpice! Fanatik a avut acces la antrenamentele de la Snagov și vă prezină imagini spectaculoase. Foto+video

“Flota” de canotaj, pregătire spartană pentru Jocurile Olimpice! Fanatik a avut acces la antrenamentele de la Snagov și vă prezină imagini spectaculoase. Foto+video

Pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Paris intră pe ultima sută de metri, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca cea mai înaltă scenă a sportului mondial să se deschidă în capitala Franței.

“Flota” de canotaj, pregătire spartană pentru Jocurile Olimpice! FANATIK, acces total la antrenamente

La canotaj, România trimite o adevărată flotă de 12 echipaje, record mondial la o ediție a Jocurilor Olimpice. Așteptările de medalii din partea tuturor sunt uriașe, mai ales că România a avut rezultate de excepţie la Campionatele Mondiale şi Europene.

FANATIK a avut acces total la antrenamentele loturilor naționale de canotaj. La ora 06:30 am plecat din București spre baza de la Siliștea Snagovului, pentru a fi alături de canotori în primul antrenament al zilei.

Sportivii au ieșit la ora 07:50 la ponton pentru a-și scoate bărcile și pentru a face primele mișcări de încălzire. Soarele era deja sus pe cer și se anunța o zi caniculară în sudul ţării. Temperaturile mari erau, totuși, mai ușor de suportat de pe malul lacului Snagov.

Canotoarele României, la încălzire. Foto: Fanatik

Încălzire şi antrenament de 20 de kilometri pe apă

Pe măsură ce bărcile erau scoase din hambar și-a făcut apariția și antrenorul coordonator al loturilor naționale, Antonio Colamonici. Italianul are o misiune importantă în ultimele săptămâni, să stabilească ultimele detalii referitoare la componența bărcilor.

Sportivii au trecut deja de cea mai mare parte a pregătirii, care va scădea în intensitate până la Jocurile Olimpice. Acum, rămân de rezolvat ultimele necunoscute cu privire la echipaje, mai ales că mulți dintre canotori vor trage două probe la Paris.

După încălzirea de pe uscat, canotorii și-au dus bărcile pe ponton și, într-o sincronizare perfectă, s-au așezat în bărci și au plecat ușor pe apă: “Primii 4 kilometri sunt de încălzire. Apoi vor mai face câte patru serii a câte patru kilometri. Adică un total de 20 de kilometri în această dimineaţă”, ne-a explicat Marius Băcăoanu, antrenor.

Echipajul de patru vâsle pleacă la antrenament

Bărci tehnologizate: staţii radio, se măsoară ritmul, viteza, intensitatea!

Canotorii au în fiecare barcă dispozitive de măsurare a ritmului, a vitezei, un cronometru. Ei ţin legătura cu antrenorii prin staţii de emisie-recepţie, montate în fiecare barcă, deci un proces destul de tehnologizat.

Barca de canotaj e tehnologizată.

Cele mai mari reglaje s-au făcut la barca amiral, cea de 8+1, care necesită şi cea mai exactă coordonare între cei nouă componenţi. Când toate echipajele care făceau antrenamente erau pe apă, antrenorul Marius Băcăoanu ne-a luat în şalupa antrenorilor, pentru a-i urmări pe canotori şi pe apă.

Traseele erau bine stabilite pentru fiecare echipaj în parte, care avea alături măcar un antrenor. Antonio Colamonici era şi el cu o şalupă pe lacul Snagov, urmărind atent mişcările canotorilor, iar când era momentul intervenea prin staţie, la fel ca fiecare dintre antrenori, pentru a face mici reglaje:

“La canotaj, cheia nu este să tragi cel mai tare dintre toţi. Că poţi să tragi şi să dezechilibrezi barca. Ideea este să fii în sincron cu ceilalţi colegi şi cu barca, să fii pe aceeaşi lungime de undă cum alunecă.

De aia, există unii canotori care nu sunt nici pe departe cei mai puternici, dar sunt cei mai eficienţi”, ne explică Marius Băcăoanu. După prima tură de patru kilometri, băieţii de la patru rame au avut o pauză de trei minute în care au discutat aspecte pozitive şi negative despre antrenament.

Canotorii, supravegheați de antrenorul Marius Băcăoanu

Care e marea diferenţă între rame şi vâsle, explicată de un antrenor

Condiţiile de pregătire au fost perfecte, astfel că toţi au fost mulţumiţi de timpi şi de modul în care a mers barca. Apoi, din nou, în sincron, la un semn, au început o nouă serie de patru kilometri. Şalupa lui Marius Băcăoanu trecea de la un echipaj la altul: de la patru rame la 8+1 băieţi, la patru vâsle. Antrenorul ne-a explicat şi diferenţa dintre rame şi vâsle:

“La vâsle e vorba de un sincron mai mare al corpului, tragi la fel cu stânga şi dreapta. La rame este puţin mai deformat pentru că tragi cu ambele mâini în aceeaşi direcţie. Aici e marea diferenţă.

Chiar dacă există şi diferenţe de lungime între rame şi vâsle, efortul este acelaşi, cam 40 de kilograme forţă pe fiecare pală”, ne-a explicat Băcăoanu în timp ce îşi urmărea elevii pe lacul Snagov.

Echipajul de patru rame.

Locatarii de pe malul lacului Snagov s-au revoltat din cauza portavocilor: “Aşa am ajuns la staţii de emisie-recepţie”

Înainte, antrenorii le dădeau indicaţii canotorilor cu o portavoce, până când locatarii din zonă s-au revoltat din cauza zgomotului făcut de portavoci în fiecare dimineaţa, în special în weekend:

“Erau supăraţi, poate pe bună dreptate. Aşa am ajuns la varianta de staţii de emisie-recepţie. Există o asociaţie de locatari aici, pe Snagov, care s-a oferit să ne pună la dispoziţie aceste aparaturi. 

Dar cele pe care ni le-au luat ei nu au fost de cea mai bună calitate. Am văzut că este o idee bună şi comunicarea este excelentă, astfel că a fost cumpărată o aparatură mai performantă.

În timpul concursului nu avem voie să avem niciun fel de comunicare cu sportivii prin aparate. Putem să strigăm la ei de pe margine, dar e greu, nu mai ai ce indicaţii să dai.

Indicaţiile importante sunt cele de până în concurs. De asta, aţi şi văzut, nu le spun nimic la încălzire. Fiecare ştie de ce are nevoie pentru că la Paris, când vor părăsi pontonul, vor fi doar ei”, ne-a explicat antrenorul.

Echipajul de patru rame, la antrenament

Au închiriat o întreagă locaţie pentru Jocurile Olimpice!

Şalupa nu trecea niciodată în faţa bărcii, ca sens de mers, pentru a nu tulbura apa, doar în lateral şi în spatele bărcii. În total sunt opt antrenori, coordonaţi de Antonio Colamonici. La un număr atât de mare de sportivi este nevoie şi de un număr de antrenori pe măsură.

Lotul României care va fi deplasat la Paris va fi de 49 de canotori (45 de titulari plus 4 rezerve). Dar, delegaţia va fi mult mai mare, cu antrenori, fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi, maseuri, staff medical şi altele.

Fiind o diferenţă de aproape două ore de mers cu maşina între Paris şi baza în care se vor desfăşura probele de canotaj, sportivii nu vor sta în satul olimpic. Din informaţiile noastre, a fost închiriată o întreagă locaţie mai aproape de baza de canotaj, astfel încât accesul să se facă mai facil.

Antonio Colamonici, discuție cu antrenorii lotului.

Program spartan: “Să ştiţi că săptămânal au câte o după amiază liberă”

Dacă în perioada de primăvară-vară, canotorii se antrenează în baza de la Snagov, toamna se mută, efectiv, în Italia. Uneori sunt trei, poate chiar patru luni în care stau departe de familii, iar asta este destul de dificil:

“Dacă mă întrebaţi de timp liber, să ştiţi că săptămânal au câte o după amiază liberă, în perioada aceasta. Se lucrează foarte mult, primăvara şi vara suntem aici, apoi mergem în Italia.

Acolo stăm 3-4 luni, sunt puţine lucruri de făcut. Şi pentru canotori şi pentru antrenori e greu, mai ales când avem copii mici acasă. Singurele perioade mai lejere, de vacanţă să le zicem, sunt cele de la finalul sezonului.

Cred că după Jocurile Olimpice vor fi minimum două luni de pauză, iar apoi vom vedea ce se va întâmpla, încotro se îndreaptă proiectul”, ne-a povestit Marius Băcăoanu în timp ce ne întorceam spre ponton.

Echipajul de 8+1 al României

Doina Ignat, cvadruplă campioană olimpică, sfat pentru tinerii canotori: “Aveţi grijă la fiecare mişcare de acum încolo”

După aproximativ o oră şi jumătate de vâslit, echipajele şi-au făcut “kilometrajul” şi începeau să vină, unul câte unul, la bază. Acolo i-a aşteptat un alt antrenor al lotului, Doina Ignat. Cvadrupla campioană olimpică le-a dat şi un sfat tinerilor sportivi, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Jocurile Olimpice:

“Aveţi grijă la fiecare mişcare de acum încolo, ce mâncaţi, cum vă recuperaţi, cum trageţi. Doamne fereşte şi nimeni nu îşi doreşte acum să se întâmple ceva. Sunt Jocurile Olimpice, au loc o dată la patru ani. Nu se ştie unde vom fi peste patru ani”, le-a transmis Doina Ignat sportivilor.

Antonio Colamonici era preocupat pe ponton, iar în momentul în care echipajul de patru rame masculin şi-a încheiat antrenamentul, i-a băgat pe băieţi în şedinţă pentru a discuta dacă este eficient sau nu să tragă în două probe la Jocurile Olimpice.

Antrenament pe Snagov

Antonio Colamonici, şedinţă cu echipajul de patru rame

Barca de patru rame masculin este una dintre cele mai puternice ale României la Jocurile Olimpice, iar una dintre deciziile cruciale pe care Colamonici şi ceilalţi antrenori trebuie să o ia este dacă cei patru ar trebui să tragă şi la 8+1, acesta fiind şi subiectul şedinţei.

Cu gesturi largi, specifice unui napoletan, Colamonici le-a ţinut un discurs canotorilor în care le-a explicat plusurile şi minusurile unei eventuale decizii ca cei din echipajul de patru rame să renunţe la 8+1.

Primul antrenament al zilei s-a încheiat în jurul orei 09:45. Canotorii au două astfel de şedinţe de pregătire pe zi, excepţiile fiind foarte rare. Iar asta se întâmplă timp de un întreg ciclu olimpic, timp de 11 luni pe an.

Antonio Colamonici, ședință cu echipa de patru rame

Marius Cozmiuc: “E imposibil să faci canotaj dacă nu îţi place ceea ce faci! Este imposibil”

La final, i-am întrebat pe cei de la canotaj care este secretul succesului, pentru că sunt un grup de oameni ca o familie, care a reuşit deja rezultate de excepţie, iar răspunsul a venit fără echivoc: “Munca! În primul rând”.

O muncă de 11 luni pe an pentru obiectivul de a străluci la Europene, Mondiale şi Jocuri Olimpice. Pe lângă muncă, există o adevărată echipă din spatele echipei care se asigură de faptul că nu le lipseşte nimic canotorilor, astfel încât singura lor preocupare să fie barca. Iar această dorinţă de performanţă a fost sintetizată de Marius Cozmiuc, portdrapel la Paris: “E imposibil să faci canotaj dacă nu îţi place ceea ce faci! Este imposibil”.

Un panou cu mai mulți campioni din canotajul românesc

“Când am venit, pentru mine România era ca un mare puzzle în care existau toate piesele, dar nu erau unite între ele. Eram convins că voi putea să creez o echipă puternică pentru că lipsea doar aplicarea metodei științifice în vederea rezolvării problemelor tehnice. Aveam totodată și motivația necesară pentru a rezolva problema sportivă. Marele noroc pe care l-am avut a fost că am găsit atât din partea antrenorilor, cât și a sportivilor și a întregii federații, o mare dorință de schimbare”, Antonio Colamonici, antrenorul coordonator al loturilor naţionale

45 de canotori din 12 echipaje sunt calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris
3 medalii din totalul de 4 ale României au fost aduse de canotaj la JO de la Tokyo

Please follow and like us:
Pin Share