Fostul mare handbalist Ștefan Birtalan a murit. A fost dublu campion mondial, a cucerit un argint și de două bronzul la Olimpiadă

Fostul mare handbalist Ștefan Birtalan a murit. A fost dublu campion mondial, a cucerit un argint și de două bronzul la Olimpiadă

Ștefan Birtalan (75 de ani), dublu campion mondial și cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a încetat din viață, luni, 27 mai, în jurul orei 6.00. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni. Vestea tragică a fost confirmat de foști componenți ai generației de aur a handbalului românesc pentru Libertatea.

Birtalan, care a suferit un transplant de ficat în 2008, era internat de o lungă perioadă la Spitalul Fundeni din București.

„Din păcate, vestea tragică este adevărată. Marele Birtalan a murit în această dimineață, la ora 6.00, după o lungă suferință”, a spus Dan Marin, 75 de ani, campion mondial la handbal masculin în 1974, și bronz olimpic în 1972.

Istvan, fiul fostului mare handbalist, era la Suceava, la un turneu cu echipa de juniori de la Handbal Club Ștefan Birtalan, când a aflat cumplita veste. Vine de urgență la București.

În perioada cât a fost internat în spital, Ștefan Birtalan fusese vizitat de fostul președinte Traian Băsescu și de fostul coechipier Cristian Gațu.

„De patru luni sunt internat la spitalul Fundeni… Câte trei săptămâni stau p-aici prin analize, medicamentație, apoi o săptămână mă lasă acasă”, declarat fostului mare jucător, anul trecut, în noiembrie, pentru Gazeta Sporturilor.

„Totul a plecat de la o infecţie. M-am trezit cu o hepatită C cronică, un virus pe care nu ştiu de unde l-am luat. În timp, am ajuns la faza de ciroză hepatică. Când am depistat hepatita C, m-am şi lăsat de antrenorat. La mine fusese diagnosticat că virusul C acţiona de peste 20 de ani, fără să ştiu. Nefiind niciun medicament în lume care să trateze hepatita C, am urmat o serie de tratamente alternative, naturiste”, povestea Birtalan, pentru Evenimentul Zilei.

Cine a fost Ștefan Birtalan

A jucat 14 ani în naţionala de handbal a României, pentru care a înscris 993 de goluri. 
A câştigat titlul de campion mondial în 1970 şi în 1974, fiind medaliat olimpic de trei ori. Argint la Montreal ’76 şi bronz în ’72 la Munchen şi în ’80 la Moscova. 
A fost golgeter al Mondialului din Germania 1974.
Cu Steaua, unde a evoluat cea mai mare parte a carierei, a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1977. 
Deţine un record fabulos de 34 de goluri înscrise într-o partidă, atunci când era legitimat la formaţia italiană Polisportiva Folonica, echipă la care evoluase înainte şi Cristian Gaţu.