Funcția spion de pe telefonul tău pe care nu ai dezactivat-o: ce poate face când te uiți pe Facebook sau Instagram

RMAG news

Telefonul tău are o funcție ascunsă care te poate înregistra fără să îți dai seama. Experții în securitate cibernetică sunt atenți de ani buni la ceea ce se întâmplă pe telefoane noastre și unele fenomene capătă amploare.

Este posibil să fii înregistrat fără să îți dai seama

Teama de o societate în care totul este înregistrat părea science-fiction în romanul mitic al lui George Orwell, 1984, dar astăzi este o realitate de aceea trebuie să fim mult mai atenți la gadegeturile pe care le deținem. Trăim atât de conectați încât nu ne dăm seama cât de important este să ne ferim de aplicațiile periculoase, care ne pot afecta.

Telefonul a devenit indispensabil în viața de zi cu zi. Depindem de el și este aproape imposibil să îl lăsăm deoparte. Îl luăm cu noi, poate inutil, chiar și la baie. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la anumite detalii. Telefonul te poate auzi. Tocmai din acest motiv telefonul tău se poate transforma în spion.

Funcția de pe telefonul tău pe care trebuie să o dezactivezi chiar acum

Dr. Peter Henway, consultant în securitate la o companie australiană de securitate cibernetică, este inițiatorul unei teorii pe care ar trebui să începem să încercăm să o punem în practică. Este posibil să fim înregistrați în moduri pe care nu le știm.

Henway spune: „Oferind aplicațiilor terțe, cum ar fi Facebook sau Instagram, acces la microfoanele dispozitivului nostru, am putea fi susceptibili la mii de noi declanșatoare, toate alese la discreția aplicației. O simplă conversație despre nevoia de a lua ceva dintr-un magazin ar putea fi suficientă pentru a porni aceste declanșatoare și a permite aplicațiilor să ne asculte discuțiile personale.

Ce ascund Instagram și Facebook

În cele mai recente Condiții de utilizare ale Instagram, pe care toți utilizatorii săi trebuie să le accepte, se solicită permisiunea de a „[utiliza] tehnologii de ultimă generație care ajută [Instagram] să personalizeze, să protejeze și să îmbunătățească Serviciul nostru”.

Deși aceste „tehnologii” nu sunt specificate, termenii îi obligă, de asemenea, pe utilizatori să accepte să partajeze „informații, inclusiv informațiile pe care [Instagram] le are despre [utilizatori]” cu toate companiile Facebook.

Așadar, potrivit acestui expert: „Având în vedere acești termeni, este posibil ca Instagram să colecteze părți din conversațiile noastre orientate către reclame, să le transforme în reclame direcționate și să le împărtășească cu alte rețele sociale precum Facebook. Deși aceste rezultate sunt neconcludente din punct de vedere tehnic, nu am întâlnit nicio reclamă specifică conversațiilor de când am reziliat accesul Facebook și Instagram la microfonul telefonului meu. Până la apariția unor dovezi mai substanțiale cu privire la această conspirație, ar trebui să încercăm să ne protejăm intimitatea prin limitarea accesului la microfon pe care îl acordăm aplicațiilor, având o idee despre termenii și condițiile pe care le acceptăm.”

De asemenea, puteți dezactiva permisiunile în Google, gigantul are și el o modalitate de a ști ce gândesc utilizatorii, prin ceea ce caută sau ceea ce spun cu telefonul în mână, asociat cu conturile lor. Din ce în ce mai mult, acest sistem audio care ar fi trebuit să ne ușureze viața o face puțin mai complicată.