Gafa majoră pe care o fac gospodinele când gătesc. Dr. Hâncu avertizează: „Așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”

Gafa majoră pe care o fac gospodinele când gătesc. Dr. Hâncu avertizează: „Așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”

Ai grijă la acest obicei periculos atunci când gătești! Experții spun că poate duce la o toxiinfecție alimentară în propria casă.

Gafa majoră pe care o fac gospodinele când gătesc. Dr. Hâncu avertizează: „Așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”

Vara nu aduce doar zile însorite și relaxare, ci și riscuri ascunse pentru sănătatea noastră. Chiar și în propria bucătărie, unde gătim cu drag pentru familie și prieteni, se pot strecura greșeli cu consecințe serioase. Astfel, o masă delicioasă se poate transforma într-o sursă de toxiinfecție alimentară. Ce spun experții?

După cum știm, căldura și alimentele perisabile sunt un duo periculos. Tocmai de aceea, dr. Hâncu, expert în nutriție, oferă câteva trucuri simple ca să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară.

“Înainte de a găti sau a mânca ceva trebuie să ne spălăm pe mâini. Foarte important este şi spălatul cu atenție al fructelor, al legumelor. Când spălăm carnea şi legumele, nu le amestecăm pentru că se contaminează unele de la celelalte și noi, după aceea, vom mânca un fruct contaminat de la carnea de pui care nu a fost gătită.

Nu gustați din alimentele care nu sunt încă gătite complet. Deci, dacă facem o tocăniță de pui cu legume, nu gustăm până nu este gata, pentru că așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”, a declarat dr. Anca Hâncu în cadrul rubricii “Sfat de Sănătate”, potrivit antena3.ro.

Sfaturi pentru a evita o toxiinfecție alimentară

În primul rând, compartimentarea corectă a frigiderului este esențială. Dr. Hâncu ne spune că organizarea lui e cheia pentru a ține mâncarea proaspătă și bacteriile la distanță. Ea recomandă să avem un sertar dedicat lactatelor, un spațiu special pentru ouă, o zonă separată pentru carne, un loc pentru mâncarea gătită și un compartiment pentru legume și fructe.

Pentru a menține alimentele proaspete în frigider, asigură-te că termostatul este reglat la temperatura optimă și evită supraaglomerarea pentru o circulație bună a aerului rece. Este important să refrigerezi cât mai repede posibil alimentele proaspăt gătite.

De asemenea, manipularea corectă a alimentelor joacă un rol crucial în prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Menține mâncarea fierbinte la o temperatură constantă până în momentul servirii și separă întotdeauna carnea crudă și fructele de mare de alimentele gătite pentru a evita contaminarea încrucișată.

Nu consuma niciodată alimente care au stat la temperatura camerei mai mult de două ore. Nu uita să păstrați resturile de mâncare în recipiente adecvate și să le consumi în timp util.

Gătește carnea la temperaturi ridicate pentru a elimina bacteriilor periculoase. Este crucial să eviți refolosirea farfuriilor pentru alimente crude și gătite. Mai mult, nu uita să păstrezi preparatele marinate în frigider.

Printre alimentele cu risc crescut în sezonul cald se numără carnea, mezelurile, ouăle, lactatele și peștele. Iată ce sfaturi mai oferă Dr. Hâncu pentru a evita o toxiinfecție alimentară.

„Atunci când mergem la plajă, să încercăm să avem cu noi genți frigorifice. Să ținem aceste alimente separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mai des recipientele și gențile respective. E important, totuși, să ținem cont de aceste sfaturi dacă vrem să avem o vacanță reușită”, a mai spus medicul, potrivit antena3.ro.

Please follow and like us:
Pin Share