„Hamas trebuie ucisă și distrusă”. Atacul de sâmbătă a spulberat iluzia că organizația teroristă poate accepta stabilitatea în Gaza

„Hamas trebuie ucisă și distrusă”. Atacul de sâmbătă a spulberat iluzia că organizația teroristă poate accepta stabilitatea în Gaza

Liderii israelieni și mulți occidentali considerau până acum că Hamas ar putea juca un rol util în Fâșia Gaza, pe care grupul o controlează. Acum, înalții oficiali israelieni spun că organizația teroristă trebuie zdrobită, atât pentru a restabili stabilitatea în Gaza, cât și pentru a restabili credibilitatea Israelului, scrie New York Times.

Încă de la înființarea sa, Hamas a declarat că Israelul nu are dreptul să existe, că nu există civili israelieni, că fiecare cetățean israelian este un soldat al statului și, prin urmare, o țintă legitimă.

Cu toate acestea, în vreme ce considerau Hamas o organizație teroristă, statele occidentale credeau, de asemenea, că aceasta era preocupată de guvernarea palestinienilor din Gaza.

Hamas oferea servicii sociale. Era la un moment dat considerată a fi o frână pentru unele grupuri despre care se credea că ar fi mai radicale, scrie New York Times.

În Israel, guvernele succesive au încercat și ele pragmatismul și au încheiat înțelegeri discrete cu Hamas, sperând să mențină o formă de stabilitate în Fâșia Gaza, pe care grupul o controlează, după ce israelienii s-au retras unilateral din teritoriu în 2005.

Însă atacul lansat de Hamas în acest weekend, în urma căruia cel puțin 900 de israelieni au fost uciși și peste 150 au fost luați ostatici, a spulberat orice iluzie rămasă cu privire la intențiile grupului.

Oficiali israelieni de rang înalt spun acum că Hamas trebuie să fie zdrobită, atât pentru a restabili stabilitatea în Gaza, cât și pentru a restabili credibilitatea Israelului.

Pentru unii occidentali, Hamas „era o mișcare de rezistență”. Această iluzie a fost spulberată

„Trebuie să recunoaștem că strategia a fost greșită, nu ne putem ascunde în spatele ei”, a declarat Tamir Hayman, general-maior în retragere și director general al Institutului pentru Studii de Securitate Națională din Israel, citat de New York Times.

Deziluzia este împărtășită de Occident, în special în rândul europenilor, care au oferit un ajutor semnificativ pentru Gaza, parte a căruia a ajuns mereu la Hamas. Ororile de sâmbătă au pus organizația într-o nouă lumină, iar ziua va avea probabil un efect major asupra evenimentelor viitoare.

UE, asemenea Statelor Unite, a catalogat Hamas drept organizație teroristă și o boicotează în mod oficial, dar unii europeni consideră că organizația luptă pentru libertate și împotriva unui Israel care refuză întemeierea statului palestinian.

Pentru mulți din Occident, în special pentru tineri și pentru cei de stânga, „Gaza este un argument ce arată brutalitatea Israelului față de o enclavă care trăiește în condiții mizerabile”, a explicat Natan Sachs, director al Centrului pentru politica Orientului Mijlociu din cadrul Brookings Institution.

Pentru acești oameni, Hamas a fost „în mod fundamental o mișcare de rezistență naționalistă”. Această viziune a fost spulberată „pentru unii, dacă nu pentru toți, sâmbătă”, a concluzionat el.

În Europa au existat condamnări oficiale la scară largă ale atacurilor și promisiuni de sprijin pentru Israel. Dar în mod semnificativ luni a apărut o confuzie la Bruxelles, când un oficial al UE, Oliver Varhelyi, a anunțat că blocul comunitar va revizui ajutorul oferit palestinienilor.

Anunțul a fost urmat de un alt comunicat, care preciza că ajutorul umanitar va continua totuși.

Liderii israelieni au crezut că pot folosi Hamas

În Israel, militarii nu-și făceau prea multe iluzii cu privire la Hamas, considerând-o una dintre cele mai extreme grupări armate palestiniene și observând că organizația nu va accepta niciodată vreo formă de recunoaștere a Israelului, spre deosebire de Fatah, inima Autorității Palestiniene, a declarat pentru New York Times Hayman, fostul general israelian.

Autoritatea Palestiniană, înființată după acordurile de la Oslo din anii ’90, controlează Cisiordania, iar Israelul a încercat să o consolideze, colaborând în același timp pentru a slăbi Hamas.

Cu toate acestea, pentru liderii israelieni, Hamas a fost, de asemenea, utilă. Era o forță care controla Gaza și cu care se putea discuta, a explicat Hayman. O forță care putea ajuta la menținerea stabilității, motiv pentru care Israelul s-a abținut de la un atac la scară largă în Gaza, a spus el.

„Această strategie a eșuat”, a spus el.

Yaakov Amidror, un general-maior în retragere care a fost consilier de securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu într-un guvern anterior, a spus același lucru. „Este o greșeală uriașă pe care am făcut-o, crezând că o organizație teroristă își poate schimba ADN-ul”, a spus el.

„Am crezut că Hamas, datorită responsabilității sale și pentru că nu este doar o organizație teroristă, ci și o organizație cu idei despre viitor, o mică ramură a Frăției Musulmane, este mai responsabilă, iar eu am învățat pe calea cea grea că nu este așa, că o organizație teroristă este o organizație teroristă”, a spus el.

„Nu vrem să facem din nou aceeași greșeală”, a subliniat Amidror, în prezent cercetător la Institutul de Studii Strategice din Ierusalim. El a spus fără menajamente: „Hamas ar trebui să fie ucisă și distrusă”.

Hayman se așteaptă, de asemenea, la un răspuns israelian puternic și prelungit.

„Contextul de acum este după o operațiune teroristă brutală și necruțătoare de un tip pe care Israelul nu l-a mai văzut niciodată, mai rău decât atrocitățile ISIS, cu măcelărirea oamenilor, torturarea femeilor și răpirea copiilor și bătrânilor”, a spus el.

„Este un fel de nebunie pe care nu ne-am imaginat-o niciodată”, a spus el.

„Este ultima dată când putem permite ca Hamas să fie suficient de puternică pentru a ataca Israelul”

Israelul nu a înțeles „semnificația strategică a retoricii Hamas”, a declarat și Shlomo Avineri, un fost oficial israelian și politolog. „A fost catalogată drept simplă retorică, fără a lua în considerare cât de vulnerabil este Israelul, cu toate kibuțurile sale din apropierea frontierei”, a spus acesta pentru cotidianul american.

Atunci când Hamas a spus că „fiecare civil este un soldat, nu a fost vorba de retorică, ci de identificarea vulnerabilității comunităților israeliene din interiorul Israelului”, a spus el. În schimb, a spus el, armata s-a concentrat pe terorismul individual din Cisiordania, iar guvernul pe eforturile sale controversate de reformă judiciară.

Armata israeliană a lansat deja de sâmbătă o serie de lovituri în Gaza, iar peste 700 de palestinieni din Fâșie au murit, potrivit autorităților locale. O blocadă a enclavei a fost pusă în aplicare, iar cei mai mulți experți se așteaptă la o incursiune a trupelor israeliene.

Multe vor depinde acum de modul în care comunitatea internațională va reacționa la moartea inevitabilă a civililor din Gaza, un spațiu în care Hamas a avut timp să își pregătească apărarea. De asemenea, rămâne de văzut dacă Hezbollah se va alătura luptei, așa cum a făcut-o în 2006.

Dar dacă Amidror are dreptate, Israelul își va continua războiul împotriva Hamas fără să țină cont de opinia și criticile occidentale. „Este ultima dată când putem permite ca Hamas să fie suficient de puternică pentru a ataca Israelul”, a spus el.

Dacă Israelul reușește să distrugă Hamas, a spus el, „va arăta că, atunci când există un test real, Israelul este gata să plătească prețul, gata să lupte și gata să facă diferența”.

„Cred că vom fi mai apreciați de toată lumea din Orientul Mijlociu, nu doar de saudiți. Dacă reacția Israelului nu va fi suficient de puternică, s-ar putea să pierdem ceva sprijin în Orientul Mijlociu”, a concluzionat el.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *