Haosul de după alegerile din Europa, analizat ”atent” de Moscova. Mesajul Kremlinului

Haosul de după alegerile din Europa, analizat ”atent” de Moscova. Mesajul Kremlinului

În condițiile în care unele din aceste partide au viziuni pro-Rusia, este evidentă atenția pe care Kremlinul o acordă acestor mișcări politice de pe scena politică a bătrânului continent, lucru subliniat de analiștii politici. Cel care a comentat situația, în mod oficial, a fost Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia este extrem de interesată de soarta Europei după succesul extremei dreapta

”Majoritatea (în Parlamentul European) va fi pro-europeană şi pro-ucraineană, dar putem vedea o dinamică a partidelor de dreapta care câştigă popularitate”, a transmis Dmitri Peskov, conform AFP. ”Cu timpul, se pare că partidele de dreapta vor călca pe urmele (celor proeuropene) şi noi urmărim acest proces cu atenţie”, a explicat Peskov.

Situația e cu adevărat spectaculoasă în Franța, acolo unde președintele Emmanuel Macron a convocat deja alegeri anticipate, ca urmare a succesului zdrobitor a Adunării Naționale, partid de extremă dreaptă. Cu toate acestea, Dmitri Peskov a anunțat că Rusia ”nu vrea să se amestece în afacerile interne ale Europei”.

A recunoscut, însă, că Moscova urmărește cu atenție situația, mai ales că Emmanuel Macron este considerat unii dintre cei mai înverșunați critici ai lui Vladimir Putin și ai invaziei din Ucraina. ”Vom urmări cu atenţie toate aceste lucruri, cu atât mai mult având în vedere atitudinea extrem de neprietenoasă, chiar ostilă, a liderilor Franţei faţă de ţara noastră”, a declarat Dmitri Peskov.

Partidul Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen, a câștigat fără probleme alegerile europarlamentare din Franța, astfel că Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate, care vor avea loc pe 30 iunie și 7 iulie. Partidul condus de Marine Le Pen a fost considerat multă vreme un partid pro-rus, însă s-a distanțat de Moscova din momentul în care Rusia a invadat Ucraina.

Marine Le Pen, apropiata lui Vladimir Putin și a Rusiei

Cu toate acestea, așa cum arată analiștii politici, partidul lui Le Pen critică dur amploarea sprijinului pe care Emmanuel Macron dorește să-l acorde Kievului, un cec în alb care nu se justifică. În urmă cu un an, Marine Le Pen lăsa să se înțeleagă că Ucraina nu trebuie să câștige războiul cu ajutorul țărilor NATO și UE, pentru că ar duce la Al Treilea Război Mondial.

“Dacă Rusia câștigă războiul, va fi o catastrofă pentru că toate țările care au un conflict teritorial vor crede că pot rezolva (n.r. – acest lucru) pe calea armelor. Dacă Ucraina va câștiga va însemna că NATO a intrat în război, pentru că sunt sigură că Ucraina, fără puterea NATO, nu poate învinge militar Rusia. Și asta înseamnă că al treilea război mondial a fost declanșat”, declara Marine Le Pen.

În trecut, partidul lui Marine Le Pen nu s-a ferit să își arate apropierea de Moscova. De exemplu, în 2014 partidul lui Le Pen primea un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă din Rusia, perioadă în care Marine Le Pen declara că împărtășește viziunea globală a lui Vladimir Putin, ”țarul” Moscovei.

“Când o națiune precum Rusia atacă o altă națiune și îi amenință suveranitatea, nu există echidistanță posibilă, trebuie să iei atitudine”, a declarat atunci liderul politic. Le Pen s-a poziționat în favoarea trimiterii de arme defensive în Ucraina, însă a respins categoric trimiterea de arme ofensive la Kiev.