Iată ce greșeală facem la scanarea codurilor QR, potrivit experților!

Iată ce greșeală facem la scanarea codurilor QR, potrivit experților!

Ne-am obișnuit deja cu codurile QR, iar acestea apar tot mai des în jurul nostru. Iată ce greșeală facem la scanarea codurilor QR și cum o putem remedia!

Ce greșeală facem la scanarea codurilor QR? Un expert în securitate cibernetică a avertizat recent cu privire la pericolul scanării neglijente a codurilor QR, fără a ne gândi prea mult la posibilele riscuri.

Deși s-ar putea ca unii dintre noi să se considere destul de precauți, evitând să-și încarce telefonul în aeroporturi sau să folosească Wi-Fi din spații publice, există o altă problemă de securitate asociată cu o acțiune foarte comună pe care probabil o facem de multe ori.

Ce greșeală facem la scanarea codurilor QR?

Codurile QR sunt din ce în ce mai utilizate. Aceste coduri nu permit doar evitarea meniurilor fizice din restaurante, dar facilitează și alte servicii. În plus, codurile QR sunt folosite în reclame de pe stâlpi și în transportul public pentru a promova produse sau evenimente.

Deși mulți dintre noi scanăm și accesăm codurile QR fără să ne gândim prea mult, expertul în securitate cibernetică Adrianus Warmenhoven, de la NordVPN, explică de ce ar trebui să fim mai precauți. Într-un interviu acordat Metro, Warmenhoven avertizează că codurile QR pot fi „foarte ușor înlocuite”. Ce înseamnă asta?

„Să presupunem că ești într-un restaurant și văd multe restaurante care au doar coduri QR lipite ca autocolante. Ca atacator, poate nu pot crea un autocolant pe loc, dar pot face o poză și apoi, pentru aproape o liră, este foarte ieftin, pot crea propriile mele autocolante QR care au exact același format, culoare etc. și pot pune propriul meu URL în ele”, explică Warmenhoven.

Expertul explică faptul că, dacă ai un browser neactualizat sau unul cu vulnerabilități și codul QR te duce la browserul telefonului, care te redirecționează către o pagină creată de atacator, acesta poate „prelua și infecta sistemul” dispozitivului tău.

Cum putem fi mai precauți?

Și există un motiv și mai îngrijorător pentru care acest lucru este foarte periculos. Warmenhoven explică faptul că clientul „nu va suspecta nimic neobișnuit” chiar și după ce atacatorul preia controlul și infectează telefonul.

„Ar putea dura mult timp până să îți dai seama că ai fost infectat prin utilizarea acelui cod QR”, spune el.

Deși poate crezi că ești deja precaut în ceea ce privește securitatea telefonului, Warmenhoven subliniază că dacă vizitezi un loc în care „ai încredere”, probabil ai „încredere implicită” și în codurile QR pe care le vezi acolo, scrie Unilad.

Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să te descurajeze complet de la utilizarea codurilor QR, Warmenhoven recomandă doar să fii „mai conștient” și să le tratezi „ca pe orice alt link”. Așadar, data viitoare când ești pe cale să scanezi un cod, el recomandă următorul lucru: „Cel mai bine este să folosești camera, nu direct browserul, sau să verifici dacă browserul îți arată linkul înainte de a continua”.

Articolul Iată ce greșeală facem la scanarea codurilor QR, potrivit experților! apare prima dată în Go4IT.