În două săptămâni, Ucraina a doborât 13 avioane rusești în valoare de peste un miliard de dolari

În două săptămâni, Ucraina a doborât 13 avioane rusești în valoare de peste un miliard de dolari

În februarie 2024, Forțele de Apărare ucrainene au obținut rezultate incredibile în lupta împotriva aviației ruse, doborând 13 avioane inamice, cu o valoare totală de peste un miliard de dolari, scrie site-ul de știri Novoe Vremia.

Luând în considerare cele trei avioane Su-34 doborâte pe 29 februarie, Ucraina a distrus deja 345 de avioane inamice de la începutul invaziei ruse, scrie sursa citată.

Printre aeronavele distruse în februarie 2024 se numără zece bombardiere Su-34, valoarea de export a unuia este de aproximativ 50 de milioane de dolari (500 de milioane de dolari împreună). Avioanele de luptă Su-34 sunt dintre cele mai moderne tipuri de avioane în serviciul aviației militare ruse.

Sunt înarmate cu bombe ghidate, pe care rușii le folosesc pentru a ataca regiunile din prima linie din Ucraina și rachete ghidate X-59. Echipajul avionului este format din doi piloți. În ceea ce privește caracteristicile sale, Su-34 este aproximativ echivalent cu americanul F-15E Strike Eagle, un avion de luptă multi-rol cu ​​două locuri dezvoltat în anii 1980. Viteza maximă a unei astfel de aeronave este de aproximativ 1900 km/h.

Rusia are acum alte zeci de aceste avioane în serviciu. Potrivit Defense Express, înainte de a începe invazia pe scară largă a Ucrainei, industria aviației ruse a fost capabilă să producă 127 de avioane Su-34.

De asemenea, ucrainenii au doborât două avioane de luptă Su-35, valoarea de export a unuia este de aproximativ 100 de milioane de dolari (200 de milioane de dolari împreună). Este vorba despre avioane pe care pilotul Forțelor Aeriene ucrainene Andrei Pilșcikov, doborât în luptă, le-a numit odată „principalul inamic” al piloților ucraineni.

Este un avion de luptă multirol de a patra generație, care în războiul împotriva Ucrainei oferă adesea acoperire pentru aviația de luptă rusă, de la aeronavele Su-34, la aeronavele A-50. Viteza maximă a unei astfel de aeronave este de aproximativ 2400 km/h.

Ucfrainenii au reușit să lovească și o aeronavă de avertizare timpurie A-50U, care este un avion rusesc extrem de rar, în valoare de aproximativ 350 de milioane de dolari, pe care Rusia nu mai este capabilă să îl producă. Astfel de aeronave sunt numite posturi de comandă aeriană, deoarece sunt concepute pentru a detecta și urmări ținte aeriene și maritime, precum și pentru a coordona acțiunile de apărare aeriană.

Viteza maximă a aeronavei este de aproximativ 900 km/h. De la începutul anului 2024, Ucraina a doborât deja două astfel de avioane (altul în ianuarie). O altă aeronavă A-50 a fost avariată în urmă cu un an, în februarie 2023, pe aerodromul Machulishchi din Belarus.

Astfel, în februarie 2024, Ucraina a reușit să doboare avioane rusești în valoare totală de peste 1 miliard de dolari. Aceste 13 avioane rusești au fost distruse în șapte zile separate, unele dintre ele deosebit de productive. Iată cronologia „ căderii păsărilor din februarie”:

Astfel, pe 17 februarie au fost distruse două Su-34 și un Su-35, pe 18 februarie un Su-34, pe 19 februarie un Su-34 și un Su-35S, pe 21 februarie un Su-34, pe 23 februarie un A-50U, pe 27 februarie două Su-34, pe 29 februarie trei Su-34.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *