Înalta Curte de Casație atacă la Curtea Constituţională legea pensiilor speciale

Înalta Curte de Casație atacă la Curtea Constituţională legea pensiilor speciale

Curtea Supremă a decis joi, 29 iunie, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Legea privind pensiile de serviciu și legea privind cumulul pensiei cu salariul, adoptate de Parlament, au declarat surse din instituție pentru Libertatea. Informația a fost confirmată ulterior, într-un comunicat de presă.

UPDATE ora 17.00: ICCJ a anunţat oficial că sesizează CCR pentru pensiile de serviciu şi cumulul pensiei cu salariul.

„Cu participarea unui număr de 87 de judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României”, a transmis Curtea Supremă.

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”, se mai arată în comunicat.

Concret, sesizarea CCR înseamnă că legea pensiilor speciale votată în Parlament este suspendată, nu va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis și nu se va aplica până când CCR se va pronunța privind constituționalitatea sa.

Știrea inițială: Camera Deputaţilor a adoptat luni, 26 iunie, acest proiect pentru a se reîntoarce la Senat pe motiv că mai multe amendamente aprobate „generau deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior, a notat Agerpres. În aceeași zi, Libertatea a scris că PNL și PSD au schimbat reforma pensiilor speciale pentru magistrați și militari, lăsându-i încă 5 ani să se pensioneze în condiții similare cu cele de acum.

Senatul a aprobat miercuri, 28 iunie, aceste amendamente, iar proiectul legii pensiilor speciale a fost adoptat în aceeaşi zi, decizional, de Camera Deputaţilor cu 209 voturi pentru, 27 împotrivă şi 17 abţineri.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul vizează pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic. Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, după cum a spus preşedintele comisiei, Adrian Solomon.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *