Încălzirea globală, la nivel extrem de îngrijorător: Plasticul, interzis

RMAG news

Țările din întreaga lume sunt pe cale să facă un pas important în lupta împotriva poluării plastice prin propunerea unui acord pentru reducerea producției de plastic cu 40% în următorii 15 ani.

Plasticul trebuie redus

Astfel, Rwanda și Peru au prezentat o propunere concretă la discuțiile ONU de la Ottawa, Canada, în care se stabilește o țintă globală de reducere a producției de polimeri plastici primari până în 2040, comparativ cu nivelul din 2025. Această inițiativă este menită să combată efectele nocive ale producției masive de plastic, inclusiv emisiile mari de carbon și poluarea oceanică, scrie The Guardian.

Prin această propunere, țările propun monitorizarea și raportarea obligatorie a datelor statistice privind producția, importurile și exporturile de polimeri plastici primari, având ca scop crearea unei economii circulare pentru materialele plastice și reducerea impactului asupra mediului.

Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în eforturile globale de combatere a poluării plastice și de protejare a sănătății umane și a mediului înconjurător.

Măsuri contra încălzirii globale

Încălzirea globală reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent, având consecințe devastatoare asupra mediului înconjurător. Pe lângă creșterea temperaturilor și fenomenele extreme asociate, încălzirea globală are un impact semnificativ și asupra poluării cu plastic, contribuind la accentuarea unei crize deja existente.

Una dintre consecințele majore ale încălzirii globale este topirea accelerată a ghețarilor și calotelor glaciare, proces care duce la creșterea nivelului marilor și oceanelor. Acest fenomen amplifică problema poluării cu plastic, deoarece deșeurile de plastic care ajung în apele marine sunt afectate de acțiunea apei calde și a razelor solare, fragmentandu-se în particule tot mai mici cunoscute sub numele de microplastice. Aceste microplastice sunt extrem de periculoase pentru mediu și pentru vietățile marine, deoarece sunt înghițite de animalele marine și ajung în lanțul trofic, contaminând ecosistemele marine și afectând biodiversitatea.

Pe de altă parte, industria plastică în sine contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră și, implicit, la încălzirea globală. Procesele de fabricație a plasticului implică consumul de energie fosilă, cum ar fi petrolul și gazele naturale, care generează emisii de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. În plus, eliminarea incorectă a deșeurilor de plastic prin ardere sau depozitare în gropi de gunoi contribuie la eliberarea de gaze toxice și poluanți în atmosfera, accentuând efectul de seră și încălzirea globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *