Instanțele rusești au sechestrat conturi de 13,2 miliarde de euro, în doi ani de război. Partea leului, de la „Regele crabilor”, suspectat că și-a înscenat moartea

Instanțele rusești au sechestrat conturi de 13,2 miliarde de euro, în doi ani de război. Partea leului, de la „Regele crabilor”, suspectat că și-a înscenat moartea

Instanțele ruse au pus sechestru pe conturi în valoare totală de 1,3 trilioane de ruble,, circa 13,2 miliarde de euro, a calculat publicația în exil Novaia Gazeta Europa, după ce a studiat statisticile Departamentului Judiciar pentru perioada 2022-2023. Aceștia sunt banii „antreprenorilor fugari, ai bloggerilor și ai dușmanilor poporului”.

Sechestrul de bunuri și conturi se efectuează în cadrul procedurilor preliminare în baza materialelor din dosare penale, a explicat jurnaliştilor serviciul de presă al Departamentului Judiciar.

Aceasta înseamnă că, înainte ca aceste cazuri să fie aduse în judecată sau să fie depuse acuzații de către Parchet, conturile și bunurile suspecților sunt deja „înghețate”.

Scopul formal al acestor sechestrări este „asigurarea plății amenzilor, a cheltuielilor de procedură, a eventualelor confiscări sau a despăgubirii prejudiciului cauzat prin infracțiune”, conform prevederilor Codului rusesc de Procedură Penală.

Nu doar conturile personale ale oamenilor pot fi înghețate. Blocarea poate afecta banii rudelor și a oricăror alte persoane sau companii, dacă ancheta arată că bunurile sau conturile acestora sunt folosite pentru „activități îndreptate împotriva securității Federației Ruse” sau „au fost obținute prin mijloace criminale”.

„Regele crabilor”, acuzat de tentativă de asasinat

Potrivit șefului Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, din cele 1,3 trilioane de ruble muți sunt banii „Regelui crabilor” din Orientul Îndepărtat, omul de afaceri rus Oleg Kan (57 de ani).

În 2024, Procuratura Generală a intentat un proces împotriva lui Kan și rudelor sale, pentru 358 de miliarde de ruble, aproximativ 3,6 miliarde de euro., ca „despăgubire pentru daunele aduse bioresurselor acvatice”. Procuratura a acuzat compania lui Kan că „a subevaluat valoarea crabilor la exporturile din 2014-2015”.

În aprilie, un tribunal din Rusia l-a condamnat, în lipsă, pe Kan la 17 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de comandarea asasinării unui rival în afaceri, Valeri Phidenko, în 2010. Aceasta a fost împușcat mortal la un restaurant din Vladivostok, unde a fost ademenit sub pretextul unor negocieri de afaceri de un bărbat angajat de Kan, arată rechizitoriul.

Kan, care a fost împușcat, la rândul lui, în 2005, îl suspecta pe Phidenko că se află în spatele tentativei de asasinat.

Pe numele omului de afaceri a fost deschis și un dosar penal de contrabandă, care a fost ulterior contopit cu cel pentru comandarea asasinatului.

El a fugit din Rusia în 2018, după deschiderea dosarelor penale pe numele său. Avocații lui au susținut, ulterior, că Oleg Kan, născut pe 16 aprilie 1967, a murit de o boală incurabilă în Marea Britanie, în 2023.

Parchetul General consideră că moartea lui „a fost înscenată” și presupune că Oleg Kan este în viață, a relatat Kommersant, afirmând că decesul său nu a fost înregistrat la autoritățile ruse.

„Vânătoare” de bloggeri

De asemenea, autoritățile au confiscat în mod activ conturile și proprietățile bloggerilor, care au fost acuzați masiv de evaziune fiscală.

Astfel, conturile Valeriei Cekalina și ale soțului ei au fost blocate.

View this post on Instagram

A post shared by Валерия Чекалина (@ler_chek)

Și conturile Aleksandrei Mitroșina, ale lui Aiaz Shabutdinov și ale Elenei Blinovskaia, ale soțului, părinților și fratelui ei au fost blocate.

View this post on Instagram

A post shared by 🧡 (@elena_blinovskaya)

Proprietatea bloggeritei Veronika Beloțerkovskaia, în valoare de 150 de milioane de ruble (1,5 milioane de euro), a fost confiscată în ianuarie într-un caz de falsuri. A fost ridicat sechestrul după rechizitoriul instanței.

View this post on Instagram

A post shared by Ника Белоцерковская (@belonika)

Jurnaliștii și politicienii incomozi, pe listă

Există și cazuri de înghețare și încercări de confiscare a proprietăților jurnaliștilor și politicieni din opoziție, precum și de la personalități care s-au opus războiului.

Procuratura Generală a cerut recunoașterea soților Aleksandr și Lidia Nevzorov ca „asociație extremistă” și confiscarea terenurilor lor, precum și casa soacrei bărbatului.

Procuratura Generală se pregătește să sechestreze 1,4 miliarde de ruble (14,2 milioane de euro) de la fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care a părăsit Rusia după ce a ieșit din pușcărie în 2013 și a devenit opozant al Kremlinului, și de la Platon Lebedev.

Mihail Hodorkovski. Foto: Profimedia

În mod oficial, instanțele trebuie să sechestreze proprietatea dacă aceasta este proporțională cu valoarea creanțelor. În practică însă, Parchetul impune arestarea din orice motiv.