Inteligența artificială ar lucra de cinci ori mai bine ca omul. Cât de mult a crescut productivitatea

RMAG news

Inteligența artificială are un impact semnificativ asupra pieței muncii la nivel global, conform unui raport al PwC intitulat 2024 Global AI Jobs Barometer.

În ultimii ani, numărul locurilor de muncă ce necesită competențe în AI a crescut de 3,5 ori mai rapid decât restul joburilor, iar sectoarele care utilizează această tehnologie au înregistrat o creștere de aproape cinci ori mai mare a productivității muncii.

Sectoare afectate de AI

Cele mai afectate sectoare de aceste schimbări sunt serviciile financiare, IT și serviciile profesionale. Aceste domenii au fost printre primele care au adoptat AI, fiind astfel expuse la modificări semnificative atât în activitățile lor, cât și în competențele necesare angajaților.

În aceste sectoare, cererea pentru competențe precum AI/Machine Learning Inference și procesarea limbajului natural a crescut, în timp ce competențele de programare în limbaje clasice, care pot fi automatizate prin AI, au scăzut în importanță.

Impactul asupra productivității: inteligența artificială e mai bună ca noi

Raportul PwC subliniază că integrarea AI în diverse domenii conduce la o creștere semnificativă a productivității. În sectorul IT, ponderea rolurilor care necesită competențe în AI a crescut de cinci ori comparativ cu alte sectoare.

Similar, în serviciile financiare și profesionale, ponderea acestor roluri a crescut de 2,8 și respectiv de trei ori.

Pe lângă competențele digitale, studiile arată o creștere a importanței competențelor cognitive sofisticate (analiză, gândire critică, creativitate) și a celor emoționale și comportamentale (adaptabilitate, inteligență emoțională, influență socială, autonomie).

Aceste competențe sunt esențiale pentru angajații care trebuie să se adapteze la noile tehnologii și să colaboreze eficient în medii de lucru din ce în ce mai digitalizate.

AI-ul va schimba absolut tot ceea ce cunoaștem

Liderii din companii mari consideră că AI va transforma semnificativ modul de funcționare al organizațiilor. Aproximativ 84% dintre directorii executivi care au început să adopte AI cred că aceasta va crește productivitatea, iar 70% sunt de părere că tehnologia va schimba considerabil activitatea companiei lor.

De asemenea, aproape jumătate (46%) anticipează o creștere a profitabilității datorită AI, iar 41% estimează o majorare a veniturilor.

Nu toate sectoarele vor fi afectate în aceeași măsură de AI. De exemplu, sectorul energiei regenerabile, construcțiile, activitățile sportive și serviciile medicale sau de îngrijire personală înregistrează o creștere a cererii de forță de muncă datorită altor tendințe macroeconomice.