Intrigi la Bruxelles. Charles Michel, acuzat că vrea să o excludă pe Ursula von der Leyen din discuția despre funcțiile de top ale UE

Intrigi la Bruxelles. Charles Michel, acuzat că vrea să o excludă pe Ursula von der Leyen din discuția despre funcțiile de top ale UE

Mai multe capitale din statele membre UE au impresia că Charles Michel, preşedintele Consiliului European, vrea să îi pună piedici Ursulei von der Leyen pentru a obține al doilea mandat consecutiv la şefia Comisiei Europene, relatează POLITICO, care evocă o rivalitate acerbă între cei doi deţinători ai celor mai înalte funcţii din UE.

Cel mai recent complot al lui Charles Michel pentru a o doborî pe Ursula von der Leyen presupune să o ţină departe de discuţiile despre propriul ei post şi perspectivele de viitor, scrie POLITICO, potrivit news.ro.

În discuţiile cu liderii UE şi cu consilierii lor, preşedintele Consiliului European a sugerat excluderea şefei Comisiei Europene de la reuniunea din 17 iunie, la care şefii de stat şi de guvern vor discuta despre posturile de conducere din UE, au declarat pentru POLITICO şapte diplomaţi şi oficiali guvernamentali naţionali din UE citați sub rezerva anonimatului.

Rivalitatea acerbă dintre cei doi înalţi funcţionari – poate cel mai bine reprezentată de scandalul „Sofagate”, în care aparenta încercare a lui Michel de a o eclipsa pe von der Leyen în timpul unei vizite în Turcia l-a făcut pe acesta să pară sexist şi nepoliticos – este o jenă diplomatică de lungă durată pentru UE, notează POLITICO.

„Statele membre sunt din ce în ce mai iritate de rolul lui Charles Michel în procesul de selecţie a preşedintelui Comisiei Europene”, a declarat un diplomat UE. „Pare să fie condus de motive pur personale”, a adăugat acest diplomat.

Publicaţia de la Bruxelles precizează că este la latitudinea lui Michel să decidă cine se poate alătura dineului cu liderii, având în vedere că întâlnirea din 17 iunie este un summit informal.

Există o puternică împotrivire din partea capitalelor europene în privinţa sugestiei lui Michel, au declarat diplomaţii şi oficialii cu care a stat de vorbă POLITICO. Rivalitatea de lungă durată dintre Michel şi von der Leyen joacă un rol cheie în această iritare. Mai multe capitale europene au sentimentul că Michel vrea să înscrie punctul final în duelul său de durată cu von der Leyen, încercând să zădărnicească un potenţial al doilea mandat pentru şefa Comisiei Europene.

„Dacă vrea să o elimine din sală, ar trebui să se elimine şi pe sine”, a declarat un alt diplomat european.

În discuţiile cu liderii UE şi cu consilierii lor, Charles Michel a sugerat excluderea lui von der Leyen de la summit, în condițiile în care aceasta este candidatul principal al Partidului Popular European şi vizează un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene. Liderii trebuie să ajungă la un acord cu privire la următorii preşedinţi ai Comisiei Europene, ai Consiliului European (funcţia actuală a lui Michel) şi ai Parlamentului European (deşi Parlamentul îşi votează propria conducere), precum şi cu privire la următorul şef al politicii externe.

Potrivit POLITICO, unii îl suspectează pe Michel că pune la cale o schemă pentru a se introduce în cursa pentru ocuparea postului de Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Dilema actuală este fără precedent. De când a fost adoptată ideea unui sistem de candidaţi principali, în 2014, nu a existat niciun preşedinte în exerciţiu al Comisiei Europene care să dorească un al doilea mandat, menţionează POLITICO.

„Există o oarecare iritare”, a spus un alt diplomat despre manevrele lui Charles Michel. Iar această iritare este atât în cadrul biroului lui von der Leyen, cât şi în rândul liderilor, a spus un al doilea diplomat.

Un purtător de cuvânt al lui Michel nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează POLITICO.