Invenția momentului în construcții: Geamurile care îți mențin locuința răcoroasă, se curăță singure și te feresc de vecinii curioși

Invenția momentului în construcții: Geamurile care îți mențin locuința răcoroasă, se curăță singure și te feresc de vecinii curioși

Ferestrele cu multe suprafețe din sticlă pot lumina o cameră, dar lasă să intre și multă căldură, precum și privirile curioase ale vecinilor.

Un nou metamaterial nu este doar mai transparent la lumină, dar oferă și intimitate, răcește încăperea și se curăță automat.

Noul tip de geam „minune”

Acest material, cunoscut sub denumirea de Metamaterial Multifuncțional Micro-fotonic pe Bază de Polimeri (PMMM), este creat sub forma unui film subțire care poate fi aplicat pe o fereastră obișnuită.

Proprietățile speciale provin din structura microscopică a suprafeței, care este gravată cu un model de piramide, fiecare având doar 10 microni lățime.

Mini-piramidele dispersează 73% din lumina care le lovește, ceea ce conferă materialului un aspect mat.

În ciuda acestui aspect, materialul este surprinzător de transparent la lumină, având o transmitanță de 95%, comparativ cu 91% pentru majoritatea sticlei obișnuite. Acest lucru asigură o iluminare confortabilă atât pentru oameni, cât și pentru plante.

„Atunci când materialul este utilizat în acoperișuri și pereți, permite crearea de spații interioare luminoase, dar fără strălucire și protejate pentru intimitate, ideale pentru lucru și locuit”, a declarat Gan Huang, autorul principal al studiului.

„În sere, transmisia ridicată a luminii ar putea crește randamentele, deoarece eficiența fotosintezei este estimată a fi cu 9% mai mare decât în serele cu acoperișuri din sticlă”, a mai spus acesta.

Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale PMMM este capacitatea sa de a radia căldura direct în spațiu, răcind astfel încăperea.

Acest fenomen, cunoscut sub numele de răcire radiativă, profită de faptul că atmosfera Pământului este transparentă la lungimile de undă infraroșii.

PMMM

Poate menține o cameră cu 6°C mai răcoroasă

Folosind universul ca un uriaș disipator de căldură, testele au arătat că materialul de sticlă poate menține o cameră cu 6°C mai răcoroasă decât aerul ambiental.

Suprafața formată din piramide mici păstrează un strat de aer sub orice picături de apă, astfel încât acestea se rostogolesc ușor, luând cu ele orice praf sau murdărie. Tehnic voribind, acest lucru face ca materialul să fie superhidrofobic, cu un unghi de contact de 152 de grade.

„Materialul poate optimiza simultan utilizarea luminii solare în interior, poate asigura răcirea pasivă și poate reduce dependența de aerul condiționat”, a spus Huang. „Soluția este scalabilă și poate fi integrată fără probleme în planurile pentru construcții și dezvoltare urbană ecologică”, s-a spus, de asemenea.