INVESTIGAȚIE. Primarul Daniel Băluță, contracte cadru de peste 7 miliarde de lei. Firmele care au pus mâna pe o parte din bani înainte de campania electorală. Ce personaje le controlează

INVESTIGAȚIE. Primarul Daniel Băluță, contracte cadru de peste 7 miliarde de lei. Firmele care au pus mâna pe o parte din bani înainte de campania electorală. Ce personaje le controlează

Libertatea a aflat pe ce mai cheltuie banii primarii din București pe final de mandat și, mai ales, cine sunt beneficiarii acestor contracte. În acest sens, a fost luat ca referință Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și contractele importante oferite de la începutul acestui an. Majoritatea lucrărilor și serviciilor sunt luate de firme care au conexiuni politice și care de ani beneficiază de miliarde de lei din bani publici. În prima parte a acestui demers, Libertatea a scris despre sectoarele 1, 2 și 5, iar în cea de-a doua parte o să fie prezentate contractele semnate de Primăria Sectorului 4.

Daniel Băluță conduce Primăria Sectorului 4 din 2016 susținut de PSD. Înainte de a ajunge primar, a fost consilier local și apoi viceprimar în mandatul lui Cristian Popescu Piedone. Începând cu 2022, instituția pe care o conduce a încheiat mai multe contracte cadru, pentru diverse investiții și servicii în valoare totală de peste 7 miliarde de lei. Prin asociere sau individual, majoritatea firmelor care au reușit să încheie contracte subsecvente sunt, în general, ale unor oameni cu puternice legături politice la nivelul Capitalei.

În 2022, Primăria Sectorului 4 acorda un contract, pe o durată trei ani, în valoare de aproape 3,58 miliarde lei. Acordul cadrul stabilește „termenii, condițiile precum și cadrul legal, financiar, tehnic și administrativ pentru atribuirea contractelor subsecvente, în vederea asigurării de către ofertanți, în condiții de siguranță. Operativitate și eficiență financiară, a prestării serviciilor/execuției privind regenerarea spațiilor publice pe raza unității administrativ-teritoriale sectorul 4 al Municipiului București.”

Anul acesta au fost încheiate, pe baza acestui acord cadru, 15 contracte pentru care Primăria s-a angajat să plătească peste 161 milioane lei. Trei asocieri de firme se înfruptă în acest an din acești bani. 

De la parfumuri la construcții

Prima asociere, care a primit deja în acest an șapte contracte, este formată din BOG’ART, Tancrad și Unitip Global.

BOG’ART este una dintre cele mai vechi și cunoscute firme din România fondată de Raul Alexandru Lucian Doicescu în anul 1991. Doicescu a fost un apropiat al PD-ului, al lui Traian Băsescu și partener de afaceri cu Adriean Videanu.

Raul Doicescu

Tancrad SRL este un constructor din Galați care a avut creșteri spectaculoase de la an la an. Patronată de Cătălin Cristian Stăncic, firma a fost descrisă în presa locală ca fiind apropiată de PSD, mai exact de fostul preşedinte de CJ Galaţi, fostul deputat Eugen Chebac, şi a fostului președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. În 2014, Bunea a fost cercetat și trimis în judecată de DNA dar a fost achitat definitiv în toate dosarele. Atât firma Tancrad, cât și Stăncic au fost acuzați în acest dosar pentru un prejudiciu de aproape trei milioane de lei adus CJ Brăila. În 2021, instanța a achitat toți inculpații.

Unitip Global, fondată în 2012, se numea inițial Unitip Parfum și se ocupa de vânzarea cosmeticelor și de parfumerie. Apoi își schimbă denumirea, și obiectele de activitate, iar în 2020 este preluată de Veronica Varvariche. Și contractele cu statul au început să curgă. Doamna Veronica este soția lui Marian Varvariche, condamnat în 2016 la trei ani de închisoare cu suspendare. Varvirache a fost implicat în dosarul în care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare deputatul PDL Alin Trășculescu pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani.

Alin Trasculescu

Fost deputat PDL, în grațiile primarilor PSD

A doua asociere conține mai multe firme: Concelex, Concelex Engineering, 

Omega Star Sistems, Totul Verde, Queen Eirini, Alpenside, Rotary Construcții Mentenanță, Luxten Lighting Company și PAB România care a  căpătat șase contracte în baza acordului cadru. 

Omega Star Sistems îl are ca asociat unic pe Ștefan Daniel Pirpiliu, un personaj cu un trecut politic încărcat.

Pirpiliu a fost deputat PDL în legislatura 2008-2012, apoi, timp de doi ani, a făcut parte din partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forța Civică. În 2020, era director la administrarea spațiilor verzi din cadrul Direcției de Salubritate sector 3. La alegerile locale din 2020 a candidat, fără succes, din partea Alianţei Pro Bucureşti 2020, partidul lui Robert Negoiță, pentru funcția de primar la Sectorul 5. 

Firma sa a derulat contracte cu Primăriile sectoarelor 1, 4 și 6, Primăriile Ploiești, Popești Leordeni și Craiova, CJ Ilfov etc.

Ștefan Daniel Pirpiliu

Queen Eirini este compania lui George Alexandru Manciu cu care ne-am mai întâlnit și la Sectorul 3. Manciu a fost director executiv în Primăria Municipiului București, consilier juridic în cadrul Primăriei Sector 3, este fost candidat pentru funcția de consilier local la Sectorul 2 din partea partidului „București 2020” fondat de primarul Robert Negoiță.

Între 2012 și 2015, Manciu a fost director al mai multor direcții din cadrul Primăriei Sectorului 3, iar între 2015 și 2016, pentru o scurtă perioadă, a fost șef al Direcției Transporturi din Primăria Capitalei. Manciu este urmărit penal, alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, în dosarul Rosal de la DNA, cu un prejudiciu de peste 116 milioane de euro.

În Alpenside SRL îl găsim singurel pe Vlad Ionel Vameșu.  În trecut, firma s-a numit Util Construct Plus și Util Construct Prest și făcea parte din firmele controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, prin omul lui de încredere Sorin Freciu.  

În anul 2022, înainte de a primi contracte de la Primăria Sectorului 4, Alpenside SRL figura ca fiind în insolvență având numit chiar și un administrator special. 

Rotary Construcții Mentenanță este firma omului de afaceri Mihai Leonard Rotaru, un cunoscut susținător al PSD-ului. Este de notorietate împrumutul de 445 mii lei pe care l-a dat PSD-ului în 2021.

De altfel, Rotaru Mihai Leonard a fost unul dintre sponsorii principali ai Gabrielei Firea în alegerile locale anterioare. Și Daniela Rotaru, soția omului de afaceri, s-a pus bine cu PSD pe care l-a împrumutat, în 2020, tot cu 445 mii lei.

Luxten Lighting Company este binecunoscută ca abonată la contractele cu statul pentru iluminat public. Firma este controlată de Claudiu Rădulescu și are contracte pe bani publici cu Primăria Capitalei încă de pe vremea când primar general era Traian Băsescu. La această companie a lucrat, la un moment dat, și Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte.

De la Oprescu la Firea, Băluță etc.

Ultima asociere care profită de acest acord cadru este formată din Construcții Erbașu, Erbașu Edil Construct, Erbașu Total Construct, Terra Gaz Construct și Somet care a primit anul acesta două contracte. 

Primele trei companii fac parte din imperiul creat de Mihail Erbașu  încă din 1990. În prezent, firmele, fruntașe la contractele cu bani publici, sunt conduse de  Cristian Romeo Erbașu, fiul fondatorului. Grupul de firme Erbașu a devenit deja un brand cunoscut la nivel național fiind prezent în contracte publice peste tot în țară.

Terra Gaz Construct îi are ca asociați pe frații Alexandru și Traian Daniel Bunea și Doru Cătălin Aldea (doar 2%).

Alexandru Bunea a lucrat la Primăria Capitalei, pe vremea când era condusă de Sorin Oprescu, ca expert consolidări în cadrul Direcției Generale de Dezvoltare și Investiții. În acea perioadă încep și contractele cu statul, în special cu Spitalele aflate în grija Primăriei Capitalei. Și de atunci nu s-a mai desprins de banii publici, doar în SEAP apar 35 de contracte în care figurează și Terra Gaz Construct. Pentru a eficientiza contractele cu statul, frații Bunea au fondat mai multe firme.

Alexandru Bunea la un cazinou în Las Vegas

Somet SA a fost înființat în anul 1991, fiind urmașa CCIB grup Metrou, și este deținută de Marian și Andrei Stanciu. Aproape toate lucrările companiei sunt  legate de metrou, dar a fost implicată și în construcții având în portofoliu hoteluri, clădiri de locuințe și de birouri.

Antreprenoare septuagenară, contract cu primăria

La 1 august 2023, Primăria lui Băluță a oferit un alt acord-cadru de „lucrări de întreținere, instalații și sisteme, reparații, inclusiv reparații capitale și lucrări de construire la imobilele/clădirile aflate în administrarea Sectorului 4”.

Valoarea contractului sare de 3,1 miliarde lei. Anul acesta, Primăria sectorului 4 a acordat contracte de peste zece milioane de lei unor asocieri de firme în care se regăsesc și firmele descrise mai sus, Omega Star Sistems, Concelex, Construcții erbașu, BOG’ART. 

Dar apar și firme noi ca Palex Construcții Instalații care, până în 2012, a aparținut fostului deputat PP-DD Ovidiu Ioan Dumitru, apoi fiului acestuia, Paul, pentru ca de anul trecut să fie cedată unei septuagenare. Dumitru a fost PNL-ist dar a intrat în Parlament pe listele partidului lui Dan Diaconescu, ca să termine mandatul ca independent. 

Ovidiu Ioan Dumitru

Fiul său, Paul Dumitru, a ieșit din firmă în aprilie acest an cesionându-și părțile către Leana Dănănău (în vârstă de 74 de ani) după ce, în septembrie anul trecut, a fost implicat într-o anchetă a DNA legată de contract cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

În asociere la banii Sectorului 4 din acest acord cadru mai apare și Nemar Edil General, firma lui Denis Ioan Poteraș, fiul fostului primar al Sectorului 6, pedelistul Cristian Poteraș.

Furnizorul „oficial” de măști al Administrației Firea

Aproape 24,5 milioane de lei a pus Primăria Sectorului 4 la bătaie pentru dotarea cu mobilier a unităților de învățământ pe care le păstorește. Best Achiziții și Bio – ND Impex SRL au câștigat acest contract.

Best Achiziții este firma Mihaelei Elena Neagu și a fiului ei, Alexandru Vlad Mihai Cristescu (acesta deține 1%). Doamna Neagu a obținut numeroase contracte cu instituțiile statului în pandemie pentru vânzarea de măști chirurgicale, teste Covid și combinezoane de unică folosință. Cei mai importanți clienți au fost spitalele aflate în subordinea Primăriei Generale, condusă atunci de Gabriela Firea.

Mihaela Elena Neagu este considerată o apropiată a familiei Firea – Pandele mai ales după ce Best Achiziții a asigurat consultanța pentru firma OTOKAR, în cadrul licitației desfășurate la Primăria Capitalei pentru cumpărarea a 400 de autobuze.

Mihaela Elena Neagu

Anul trecut, Best Achiziții și-a lărgit zona de afaceri și a vândut rezervelor statului, pentru aproape 400 de milioane lei, corturi, paturi, pături, perne, fețe de pernă, tricouri și treninguri, invocându-se primejdia unui eveniment nuclear la centrala nucleară de la Zaporojie – Ucraina. Firma Elenei Neagu a mai vândut și  mâncare pentru Forțele Navale Române.

Asociată în acest contract cu Primăria Sectorui 4 este și firma Bio-ND Impex SRL. Cu sediul în Alexandria, județul Teleorman, Bio-ND Impex este deținută de fostul consilier PDL al Primăriei din Alexandria, Florea Negreanu și fiica acestuia, Daiana Negreanu.

Fost deputat PP-DD, 34 de contracte 

Într-un alt contract cadru realizat anul trecut, în valoare de 1,26 miliarde lei, regăsim firme despre care am relatat deja mai sus: Pelex Construcții Instalații, Construcții Erbașu, Concelex Engineering, Concelex, BOG’ART, AF Consulting și Nemar Edil General (ultimele două au contracte și cu Sectorul 2).

Dar și alte trei firme: Ovi Architecture & Engineering, Drum Concept, Adrian Construct și Plus Confort.

Acordul-cadru prevede „Lucrări de extindere, consolidare, modernizare, creștere a eficienței energetice a clădirilor publice, destinate procesului de învățământ, precum și a altor clădiri/imobile publice de pe raza sectorului 4.”

De la începutul anului, Primăria Sectorului 4 a încheiat 14 contracte subsecvente în baza acestui acord-cadru, în valoare totală de peste jumătate de miliard de lei, acordate firmelor de mai sus în diverse asocieri.

Ovi Architecture & Engineering este deținută de Raluca Ioana și Ovidiu Ioan Dumitru. Dumitru este fostul deputat PP-DD implicat și în Palex Construcții Instalații (cum scriam mai sus). Ovi Architecture & Engineering figurează în SEAP cu 34 de contracte din bani publici.

Drum Concept SRL și-a crescut afacerea de 15 ori în patru ani. Asociații acestei firme sunt Cristian Marinel Mihai, Alexandra Ulamei și Florin Diaconu. Patronii firmei Drum Concept, sunt vechi parteneri de afaceri cu familia Pirpiliu aceștia fiind asociați în mai multe firme. Ștefan Pirpiliu este patronul firmei Omega Star Sistems despre care am vorbit deja, fiind și ea beneficiară de contracte cu Sectorul 4. În ceea ce-l privește pe fratele lui, Ionel Pirpiliu, acesta a intrat în atenția opiniei publice odată cu anchetarea de către DNA a lui Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședintele auto-suspendat al PNL și președinte al CJ Prahova.

Conform acuzațiilor aduse de DNA, Iulian Dumitrescu ar fi impus omului de afaceri Ionel Pirpiliu să cumpere, la un preț supraevaluat, o firmă ce aparținea cumnatului președintelui CJ Prahova. În schimb, Dumitrescu îl ajuta să obțină contracte. 

Iulian Dumitrescu. Foto: Hepta

Ionel Pirpiliu, l-a denunțat la DNA și de aici a plecat toată povestea cu Dumitrescu. 

Adrian Construct SRL a fost înființată în 2003 și este deținută de Dumitru și Adrian Bârleanu, Tată și fiu. De-a lungul timpului firma a avut câteva contracte cu primăriile de sector din București.

Plus Confort SRL este o firmă controlată de Holdingul Erbașu, care deține puțin peste 50%. Restul părților sociale sunt împărțite de frații Andrei Ovidiu și Cristian Virgil Ramba. 

De altfel frații Ramba au fondat Plus Confort în anul 2003 ei cedând din părțile lor firmelor Erbașu începând cu 2019.

Frații Ramba sunt denunțătorii principali ai lui Darius Vâlcov (fost primar de Slatina, senator și ministru de Finanțe) care a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Darius Valcov. Foto: Hepta

Potrivit procurorilor DNA, firma fraților Ramba, Plus Confort, a fost folosită, în anul 2011, ca paravan pentru şpăgile pe care le-ar fi primit Darius Vâlcov în perioada în care era primar al municipiului Slatina. Din aceste șpăgi, Vâlcov a cumpărat tablouri pe care le-a ascuns prin cimitire.

Foto: Inquam Photos / George Călin