Jegyezzük fel! Történelmi sikert hozott az RMDSZ-nek ez a szavazatszám

Jegyezzük fel! Történelmi sikert hozott az RMDSZ-nek ez a szavazatszám

„A vasárnapi választáson történelmi siker született, húsz éve nem született ilyen jó eredmény. Ez az erdélyi magyarok és az RMDSZ közös sikere!” – nyilatkozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke megköszönte a bizalmat és a támogatást, és mindenkinek köszönetet mondott, aki végigdolgozta az elmúlt négy évet, és az elmúlt fél év kampányát.

„A magyar emberek megértették az EP-választások tétjét, világos üzenetet küldtek Bukarestbe és Brüsszelbe is: önálló, erős hangunk és erős képviseletünk lesz. És a magyar emberek értékelték az önkormányzatok munkáját is: megerősítették a bizalmat és a jó irányt is. Tegnap

bizalmat és nagyon erős felhatalmazást kaptunk – meg fogjuk hálálni és rá fogunk szolgálni!”

– fogalmazott a szövetségi elnök, aki arra kérte a mandátumokat nyert képviselőket, hogy

az elsöprő győzelmeket alázatos munka kövesse.

A Szövetség nagy fölénnyel megnyerte Székelyudvarhelyt és Szatmárnémetiben is nagy arányú győzelmet aratott. Emellett megőrizte azt a négy megyét, ahol eddig is RMDSZ-es vezetés volt, valamint Szászrégent. Margitta vezetését négy év után szerezte vissza a Szövetség.

Emellett van hét függetlenként támogatott és mandátumot nyert polgármester is. Ezek között van Marosvásárhely, ahol Soós Zoltánnak sikerült megőriznie a tisztségét.

Kelemen Hunor büszke a szórványban elért eredményekre is. Elmondta: 2020-ban több helyen és megyében elveszítette képviseletét a szórványmagyarság, de most bebizonyították, hogy erősek és tudtak önerőből változtatni.

A magyarok visszajutottak a Brassó és a Máramaros megyei önkormányzatba.

A 2020-as koalíciós indulás után ezúttal önállóan sikerült bejutniuk a Beszterce városi és megyei tanácsba. Vajdahunyadon, Medgyesen, Vízaknán, Balázstelkén, Aranyosgyéresen négy év után ismét lesz képviselete a magyarságnak a helyi önkormányzatban. A Szövetség megőrizte Bácsot, Torockót és Székelykocsárdot. Az RMDSZ négy évvel ezelőtt történelmet írt Gyimesbükkön, most emellett a Bákó megyei Gajcsánya polgármesteri tisztségét is megszerezte.