Justiția britanică urmează să decidă dacă Julian Assange va fi extrădat în SUA. Experta Amnesty International susține că americanii nu-și vor respecta promisiunile

Justiția britanică urmează să decidă dacă Julian Assange va fi extrădat în SUA. Experta Amnesty International susține că americanii nu-și vor respecta promisiunile

Înalta Curte a Marii Britanii urmează să organizeze o audiere crucială în lupta judiciară de lungă durată a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, încarcerat, pentru a evita extrădarea în Statele Unite.

Justiția din Marea Britanie va decide dacă Assange va fi extrădat

Audierea de la Londra va stabili dacă bărbatul de 52 de ani va avea oportunități suplimentare de a-și argumenta cazul în instanțele din Marea Britanie sau dacă va fi epuizat toate căile legale din țară pentru apel. Acesta din urmă ar putea duce la extrădarea sa sau la o probabilă cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În 2006, el a fondat WikiLeaks, un serviciu bazat pe internet conceput pentru a proteja avertizorii, jurnaliştii şi activiştii care au materiale sensibile de distribuit.

În 2010, WikiLeaks a publicat un clip video filmat de un elicopter american care arată un atac aerian care a ucis civili în capitala Irakului Bagdad, inclusiv doi jurnalişti Reuters. De asemenea, a publicat peste 91.000 de documente, inclusiv rapoarte militare americane clasificate legate de războaiele din Afganistan și Irak.

SUA susțin că a conspirat pentru a sparge computerele guvernului SUA și a încălcat o lege a spionajului.
Assange a cerut azil politic la ambasada Ecuadorului din Anglia în iunie 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde s-a confruntat cu acuzații de viol și agresiune sexuală, acuzații care între timp s-au dovedit a fi nefondate.

El a fost deținut în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra de la arestarea sa la ambasadă în 2019. Susținătorii săi spun că sănătatea lui este fragilă, în timp ce Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul său.

Garanțiile SUA cu privire la tratamentul lui Assange nu sunt de încredere

Julia Hall, experta Amnesty International în combaterea terorismului și justiția penală în Europa, afirmă că asigurările oferite de SUA au fost „în mod inerent nesigure”.

În documentele instanței făcute publice în iulie 2021, SUA au dat asigurări scrise Regatului Unit că Assange nu va fi reținut imediat într-o închisoare de maximă securitate, dar și-au rezervat dreptul de a face acest lucru pe baza comportamentului său.

„Modul în care guvernul SUA l-a tratat pe Assange până acum indică destul de puternic că s-ar găsi ceva de reproșat, ce care să motiveze faptul că vor să-l închidă într-o închisoare de maximă securitate”, a spus Hall pentru Al Jazeera.

Soția lui Assange, Stella Assange, care este și avocată pentru drepturile omului, a spus că garanțiile SUA nu sunt de încredere.
„Nota diplomatică nu ajută cu nimic și nu ușurează suferința extremă a familiei noastre cu privire la viitorul său și perspectiva sumbră de a-și petrece restul vieții izolat în închisoarea din SUA pentru că a publicat jurnalism de calitate”, a spus ea.