Kokoreç – delicatesa din mațe și organe de miel de lapte

Kokoreç – delicatesa din mațe și organe de miel de lapte

Kokoreç este una dintre cele mai populare mâncăruri turcești pe bază de măruntaie, organe. Rețeta se pregătește ușor, dar trebuie respectați câțiva pași pentru un gust final savuros. Învață cum să faci acasă Kokoreç, delicatesa din mațe și organe de miel de lapte.

Kokoreç sau kokoretsi este un preparat culinar pregătit din organe, făcute în intestinul subțire, învelit de o sticlă și prăjit la foc mare. Intestinele din care se pregătește preparatul aparțin animalelor, bovine sau ovine, însă este de preferat intestinul de miel de lapte, deoarece gustul este unul deosebit. Iată cum faci rețeta de Kokoreç.

Ce trebuie să știi despre preparatul Kokoreç

Denumirea preparatului turcesc provine de la termenul albanez kukurec. Rețeta se bucură de popularitate în mai multe regiuni din lume și este consumată de oamenii care locuiesc în Balcani, o regiune care acoperă sud-estul Europei, în țări precum: Albania, Macedonia, Bulgaria, Grecia, sau Serbia.

O rețetă care constă în principal din organe sau măruntaiele și organele interne de miel sau capră. Pe lângă acestea, în rețetă se adaugă inima, rinichii sau plămânii ori glanda timus sau pancreasul animalelor.

Pentru a pregăti rețeta, toată carnea provenită de la animale se spală temeinic înainte, în special intestinele. Acestea, ulterior, se taie în bucățele mici și se asezonează cu condimente precum: sare, piper, oregano, zeamă de lămâie și ulei de măsline.

După ce toate ingredientele sunt puse într-o frigăruie orizontală, acestea se acoperă cu o membrană subțire din intestin, denumită grăsime caul. Modalitatea aceasta de ambalare permite păstrarea tuturor ingredientelor într-o stare optimă.

În rețeta de Kokoreç se pot adăuga și legume, printre carne, precum ardei sau roșii.

Imediat după ce procesul de gătire este complet, Kokoreç se păstrează într-un loc cald, de preferat pe grătar, până în momentul servirii.

Rețetă Kokoreç

Ingrediente

1 kg ficat de miel;
1 kg plămâni de miel;
2-4 inimi de miel;
Rinichi de miel;
Prapur de miel;
1 kg intestine de miel;
3,4 căței de usturoi
Sare, piper, oregano, zeamă de la 3 lămâi.

Mod de preparare

Toate măruntaiele se spală bine, în mai multe rânduri de apă curată, la fel și intestinele de miel. Se taie apoi în bucăți mici și se presară peste condimente, după gust, apoi se amestecă bine pentru a se omogeniza gusturile.

Următorul pas este acela de a înfige pe fierul de la rotisor bucățile de carne, alternativ, apoi să înfășori o jumătate din prapur, astfel încât să cuprindă toată carnea.

Dacă dorești, pe măsură ce pui bucăți de carne pe fierul de frigăruie, poți pune și câte o bucată de ardei sau roșie.

Intestinul se leagă la un capăt, apoi se trece de-a lungul peste prapur, apoi încă o dată, și se înfășoară de-a lungul preparatului, mai des. Se fixează capătul.

Pe grătarul încins, cu foc de cărbune, se pune carnea în suportul de frigăruie și se întoarce pe toate părțile pentru a se găti complet.

Rețeta de kokoretsi se servește cu pâine caldă, dar și cu o salată aromata de pătrunjel proaspăt.

Citește și: Ce este dieta pescetariană

Sursă foto: 123rf.com