Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) keretében működő Magyar Közösségek Munkacsoport tagszervezeteinek vezetői az RMDSZ meghívására csütörtökön személyesen írták alá a nyilatkozatot Nagyváradon.

A szerkesztőségüknek is elküldött közlemény értelmében a dokumentumot Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a Magyar Közösségek Munkacsoport vezetője, Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke, Berényi József, a felvidéki Magyar Szövetség EP-listavezetője, Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) alelnöke, valamint Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ EP-képviselője írta alá a helyszínen.

Az Európai Unió a polgárokért jött létre, nem a bürokratákért! A Minority SafePack kezdeményezéssel járatlan úton indultunk el: az a célunk, hogy az Unió úgy változzon, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó ötven millió polgár érdekei is megjelenjenek benne. Ezt az utat végig kell járnunk, mert a kettős mérce nem elfogadható! Az Európai Unió nemcsak a pénzről szól, hanem szellemi, kulturális értékekről, szolidaritásról, olyan közös minimumokról szól, amelyek biztonságosabbá teszik a polgárok életét. Ennek az őshonos kisebbségek védelme is része kell legyen!”

– fogalmazott Kelemen Hunor.

„Az európai kisebbségvédelmi törekvések kezdeményezői és vezetői egyértelműen a határon túli magyarok. Célunk európai kisebbségvédelmi normák megteremtése, amelyek ötvenmillió európai anyanyelvét és kultúráját védik. Ezt a munkát helyettünk senki nem fogja elvégezni. Az elmúlt években fontos eredményeket jegyeztünk: a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Nyelvi Charta uniós jogrendbe emelését szorgalmazó jelentéseket nagyarányú európai parlamenti többség támogatta.

A nemzeti ügyért elkötelezett magyar képviselők támogatásával az Európai Parlamentben lehetőség volt a külhoni magyarokat érő jogsérelmek tematizálására, közösségeink helyzetének bemutatására. Képviselőink mindvégig kiálltak Magyarország mellett az anyaországot ért támadások és alaptalan vádak esetén. Képviselőinkre fontos feladat hárul az uniós bővítési folyamatban a magyar kisebbségi közösségek érdekeinek képviseletében”

– mondta el Vincze Loránt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *