Kremlinul e îngrijorat de construcția Autostrăzii Moldova. Marcel Ciolacu: „Rusia nu va ataca România”

Kremlinul e îngrijorat de construcția Autostrăzii Moldova. Marcel Ciolacu: „Rusia nu va ataca România”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, sâmbătă, că România este o ţară sigură şi că Rusia nu va ataca țara noastră, chiar dacă la graniţele ei este un război. Ciolacu a vorbit și despre îngrijorarea Rusiei legată de faptul că în România se lucrează 24 de ore din 24 pe autostrada Moldovei, relatează News.ro.

„Am văzut astăzi, de dimineaţă, o îngrijorare a Rusiei că lucrează o companie cu 3.000 de angajaţi pe autostrada Moldovei şi o îngrijorare mare a administraţiei ruseşti, de ce în acest moment o companie, aceeaşi care lucrează şi aici (pe autostrada A1, între Margina şi Holdea – n.red. ), lucrează cu 3.000 de angajaţi, 24 de ore din 24 pe Autostrada Moldovei. Dânşii sunt îngrijoraţi, eu mă bucur că ne ţinem de cuvânt şi facem autostrada Moldovei”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu, în timpul vizitei pe şantierul tronsonului de autostradă între Margina (judeţul Timiş) şi Holdea (judeţul Hunedoara).

Peremierul face referire la o postare amplă pe canalul de Telegram Rybar, apropiat Kremlinului, unde se spune că în România se construiește rapid un drum de la granița cu Ucraina până la portul Constanța. Acest drum, denumit Autostrada Moldovei, ar ocoli Polonia, Ungaria și Slovacia.

„Construcția traseului se desfășoară în regim de urgență: aproximativ 3.000 de muncitori și sute de vehicule lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, scrie Rybar.

Din punctul de vedere al analiștilor militari ruși, acest traseu are două obiective, ambele stârnind îngrijorare la Kremlin. Primul obiectiv ar fi că România să devină un mare hub logistic al NATO, sub acoperirea măririi capacității de transport pentru cerealele Ucrainei, iar al doilea urmărește „absorbția Moldovei”.

„Autoritățile române au declarat că exportul de mărfuri ucrainene a crescut deja cu 50%, iar polonezii riscă astfel să-și piardă statutul de cel mai mare punct de tranzit pentru Ucraina. Dar e logic, nu este greu să se ia locul polonezilor, din moment ce toate punctele majore de tranzit cu Polonia rămân blocate, în afară de Medyka-Shegini, care are un debit redus”, scrie Rybar.

„Un alt fapt este că în acest fel românii vor putea nu doar să participe la aprovizionarea cu cereale ucrainene și alte produse, dar și să primească și să transfere arme de la partenerii NATO”, se mai arată în postarea la care a făcut referire Ciolacu.

Întrebat dacă România ar trebui să fie mai bine securizată, premierul a dat asigurări că România este o ţară sigură.

„Ţara noastră e o ţară foarte sigură. Suntem membrii NATO, haideţi să terminăm cu… Nu, Rusia nu va ataca România. Este un joc, este şi un război hybrid. Ţara care e supusă celui mai mare război hybrid, o ştiţi şi dumneavoastră, e Republica Moldova. Avem un stat într-un război armat, Ucraina, şi un stat sub un război hybrid, Republica Moldova, ţinând cont că au şi ei alegeri pentru funcţia de preşedinte, cred că în octombrie. România e o ţară sigură, nu va intra în niciun război şi Rusia nu va ataca România, cu certitudine. Suntem pregătiţi, nu vă luaţi chiar după toate ştirile”, a precizat Ciolacu.

Declarațiile premierului vin la o zi după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a criticat poziția lui Marcel Ciolacu legată de Republica Moldova. Acesta a spus că „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”, iar Zahorova a dat replica.

„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, a subliniat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Premierul i-a răspuns Marie Zaharova și a susținut că limba moldovenească e o invenție a Moscovei, din perioada Uniunii Sovietice.