La fileu cu giganţii din Asia la tenis de masă: „Putem câştiga o medalie la Jocurile Olimpice!”

La fileu cu giganţii din Asia la tenis de masă: „Putem câştiga o medalie la Jocurile Olimpice!”

Tenisul de masă de la Jocurile Olimpice este dominat autoritar de China încă de la prima ediţie în care a fost adăugat în programul olimpic: 1988. De atunci şi până azi, Europa a obţinut o singură medalie de aur în probele de tenis de masă, prin suedezul Jan Ove Waldner, în proba individuală, la Barcelona, în 1992.

La fileu cu giganţii din Asia la tenis de masă: 1.500 de sportivi în România vs. 10.000.000 în China

România este, în acest moment, una dintre puţinele naţiuni din lume care pot emite pretenţii la tenis de masă împotriva asiaticilor. Echipa naţională feminină este pe locul 4 în lume, România fiind pe primul loc în Europa. Podiumul este ocupat de China, Japonia şi Coreea de Sud. Iar la Paris, România poate obţine prima medalie olimpică din istorie la tenis de masă.

Într-adevăr, duelul dintre România şi China la tenis de masă e ca unul între David şi Goliat. În ţara noastră sunt 1.500 de sportivi legitimaţi la tenis de masă, în timp ce China are 10.000.000 de sportivi înscrişi oficiali la Federaţie şi peste 50.000.000 de oameni care practică acest sport foarte popular în Asia.

În ciuda acestui decalaj şocant, naţionala noastră feminină se află pe locul 4 la nivel mondial. România va participa la Jocurile Olimpice de la Paris în proba feminină pe echipe şi la individual prin Bernadette Szocs şi Eliza Samara, în proba de dublu mixt prin Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs, în timp ce la masculin, Ovidiu Ionescu şi Eduard Ionescu vor fi pe tabloul individual.

Eliza Samara, de 12 ani în Top 50

Eliza Samara va ajunge în această vară în grupul select al sportivilor care bifează 5 prezenţe la Jocurile Olimpice. De 17 ani se află între primele 100 de sportive ale planetei la tenis de masă, iar în ultimii 12 nu a ieşit din Top 50. Eliza a primit propunerea de a reprezenta şi alte naţiuni, mai ales că în tenisul de masă sunt la modă naturalizările, dar a refuzat ofertele din Luxemburg şi Olanda: „Nu m-am văzut niciodată jucând pentru alte țări. De fiecare dată am răspuns cu «Mulțumesc frumos, nu vreau». Dacă îmi cântă imnul, am vrut întotdeauna să simt că este al meu, nu al altora”.

Înaintea calificării la Jocurile Olimpice, Eliza Samara a trecut prin cel mai cumplit moment: şi-a pierdut tatăl în timp ce se afla în Coreea de Sud. Peste doar 10 zile, obţinea, alături de naţionala României, biletele de Paris.

Calificată la a cincea ediţie de Jocuri Olimpice, totul e posibil pentru Eliza, care vrea să ducă România cât mai aproape de medalii, iar la individual are puterea de a se lua la trântă cu „reduta” asiatică.

La Paris 2024, Eliza Samara va participa pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice

Bernadette Szocs, ghimpele din coasta asiaticelor: „Îmi place sentimentul că şi lor le e teamă de mine”

Aflată pe locul 9 în clasamentul mondial, Bernadette Szocs este una dintre cele mai redutabile adversare ale chinezoaicelor, care au dominat autoritar competiţia olimpică, încă de la introducerea tenisului de masă. Din 1988 până acum, chinezoaicele au pierdut o singură medalie de aur în toate probele de feminin: proba de dublu de la Seul, câştigată de o pereche sud-coreeană. În rest, sunt 9 medalii de aur la individual, 8 la dublu şi 9 pe echipe.

Cu toate acestea, Bernadette Szocs este una dintre sportivele de care asiaticele se tem, mai ales într-un concurs de presiune maximă. „Nu îmi mai este frică de asiatice, pentru că am demonstrat de câteva ori că sunt aproape de ele, le-am și învins, mai ales pe campioana olimpică, de două ori la rând, așa că sunt foarte pozitivă de fiecare dată când intru la masă cu ele, dau totul din mine și bineînțeles că îmi place sentimentul ăla când simt că deja și lor le este teamă de mine”, a spus „Berni”.

Dublul Ionescu – Szocs, cu gândul la medalia olimpică: „Am dovedit că ne putem bate cu cei mai buni din lume”

O şansă reală la medalii vine din proba de dublu mixt, acolo unde Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs formează unul dintre cele mai redutabile „dubluri” de pe tabloul olimpic.

„Ne înţelegem foarte bine, dovadă şi rezultatele pe care le-am avut de-a lungul anilor. Jucăm deja de 13-14 ani împreună. Acest lucru ne ajută foarte mult, mai ales în momentele critice dintr-un meci. Înţelegem când unul dintre noi nu se simte bine şi atunci, eu sau Berni, ştim când trebuie să intervenim şi ce să facem. Ştim să ne încurajăm şi ce să ne spunem ca să fim din nou bine la masă.

De-a lungul anilor au fost foarte multe medalii, dar doar la Europene. În ultimele 12 luni am învins numărul 2 şi 3 mondial. Ne oferă multă încredere, ştim că putem. Trebuie să ne pregătim cum trebuie şi contează să avem o tragere la sorţi favorabilă. Teoretic, vom fi între favoriţii 5-8. Avem încredere în noi, am dovedit că ne batem cu cei mai buni din lume”, a spus Ionescu pentru FANATIK.

Încrederea vine din faptul că în ultimul an au câştigat împotriva numărului 2 şi 3 mondial. Din palmaresul strălucitor al lui Bernadette Szocs lipseşte doar o medalie olimpică, pe care o poate obţine la Paris: „Doar la asta mă gândesc. Când sunt la o competiție internațională mă gândesc să fac rezultate, dar cel mai important pentru mine e să pun în aplicare tot ce antrenez acasă, să găsesc soluții pentru orice obstacol, pentru că cel mai important este la Jocurile Olimpice. Așa că acolo îmi doresc din toată inima să reușesc să cuceresc medalia olimpică”.

Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu au un singur țel la Paris: să câștige o medalie!

„La prima ediţie mergi să simţi spiritul olimpic, dar acum, având victoriile la dublu mixt, cu «Berni», numărul 9 mondial, sunt foarte norocos. Este o responsabilitate mare pentru mine, dar o să fie de vis să putem lupta pentru medalii. Nu ştiu dacă va fi ultima ediţie la care particip şi de aceea voi încerca să scot maximum din acest turneu. Nu ştii ce îţi rezervă viitorul. Dacă nu te duci să savurezi şi să te bucuri, poţi uita partea de rezultate” – Ovidiu Ionescu

De ce domină chinezii tenisul de masă mondial şi care e singura lor slăbiciune

Ovidiu Ionescu a dezvăluit pentru FANATIK care sunt motivele pentru care chinezii au un asemenea succes în tenisul de masă mondial. Iar singura şansă să îi învingi este să îi pui sub presiune, una dintre puţinele slăbiciuni ale sportivilor asiatici, care îşi dau seama că o înfrângere la Jocurile Olimpice poate însemna finalul carierei la lotul olimpic.

„Trebuie să începem de la bază. Aria de selecţie este mult mai mare. Aria de selecţie a Chinei este cât a întregii Europe. Apoi, felul în care se antrenează de mici copii. Au alt sistem de pus la punct. Se antrenează 4-5 ore pe zi de când sunt mici. Iar la cât de mulţi sunt, e clar că unul sau doi ies din comun. Au o tehnică a mişcării la masă pe care nimeni din Europa nu o posedă. Ce facem noi în trei paşi, ei reuşesc în doi şi asta le oferă clar un avantaj.

Părerea mea este că avantajul Europei împotriva lor este tăria psihică. Joacă sub o mare presiune. Orice înfrângere în China înseamnă retrogradare. Poţi fi afară din lot. Şi asta se simte în jocul lor. Trebuie să te ţii foarte aproape de ei şi să nu îi laşi să ia un avantaj mare. Dacă poţi lua un set sau două, poţi să pui presiune pe ei. Dacă îi laşi liberi, este un drum fără întoarcere. Antrenamentele de când sunt mici, tehnica şi aria mare de selecţie, acestea sunt atuurile lor”.

„Berni” ar vrea să facă un dublu cu… Lewis Hamilton!

Bernadette Szocs este pasionată de viteză şi când are posibilitatea se uită la cursele de Formula 1. Favoritul ei este Lewis Hamilton, cu care i-ar plăcea să facă pereche la dublu. „Bineînțeles că mă uit, îmi place și, câteodată, mă mai duc și eu la karting. Hamilton e pilotul meu preferat. Mi-ar plăcea să fac dublu cu el, dar și să mă urc într-o mașină de curse”, spune „Berni”, care nu are… permis de conducere! „Nu am avut timp să dau de permis, de două ori mi-a expirat dosarul din cauza competițiilor, dar după Jocurile Olimpice primul lucru pe care mi l-am propus e să dau de carnet”.

4 este locul ocupat de naţionala feminină a României în clasamentul mondial, după forţele China, Japonia şi Coreea de Sud

Please follow and like us:
Pin Share