LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 826 | „Succes parțial” al Rusiei, în Donețk. Kievul se așteaptă să primească primele avioane F-16 în vară

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 826 | „Succes parțial” al Rusiei, în Donețk. Kievul se așteaptă să primească primele avioane F-16 în vară

În ultima zi, pe frontul din Ucraina au avut loc „aproximativ 110 confruntări militare”, anunță Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, precizând că Rusia înregistrează un „succes parțial” în direcția Pokrovski, din regiune Donețk. Într-o întâlnire cu liderii europeni, la Praga, premierul ucrainean Dnis Smîhal a afirmat că țara sa se așteaptă să primească în această vară primele aviooane F-16, adăugând că o contracarare cu succes a agresiunii rusești „oprește un război continental și mondial pe scară largă”.

07:3529-05-2024

Kievul se așteaptă să primească primele avioane F-16 în vară, spune premierul ucrainean

Premierul Ucrainei, Denis Șmîhal, a declarat, în urma unei întâlniri cu liderii europeni la Praga, că țara sa se așteaptă să primească primele avioane de luptă F-16 în vară și a precizat că armata ucraineană are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot, relatează BBC Rusia.

„Ne așteptăm să primim primele avioane F-16 în această vară. Sistemele moderne de apărare aeriană și avioanele occidentale ne vor permite să oprim teroarea rusă”, a spus șeful guvernului de la Kiev.

„Contracararea cu succes a agresiunii rusești de către noi oprește un război continental și mondial pe scară largă. Este foarte important ca în Europa de astăzi să existe lideri care sunt pe deplin conștienți de acest lucru. Și ei nu numai că înțeleg, dar și acționează. Ei iau măsurile necesare pentru a se asigura că Ucraina câștigă”, a mai spus Șmîhal.

La întâlnire au participat liderii Cehiei, Poloniei, Letoniei, Danemarcei, Olandei și un reprezentant al Statelor Unite, relatează serviciul de presă al guvernului ucrainean.

07:0729-05-2024

Forțele ruse înregistrează un „succes parțial” în regiunea Donețk – Armata ucraineană

Trupele rusești atacă intensiv forțele ucrainen în direcția Pokrovski, din regiune Donețk, unde au lansat 25 de asalturi, iar în unele zone au avut „un succes parțial”, se precizează într-un raport dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene, citat de Ukrainska Pravda.

„Situația din față rămâne tensionată dar controlată. Forțele de Apărare continuă să contracareze decisiv încercările inamicului de a avansa adânc în teritoriul Ucrainei” , se precizează în raport.

În ultima zi, „au avut loc aproximativ 110 confruntări militare. Invadatorii ruși încearcă să profite de avantajul pe care îl au în ceea ce privește forța de muncă, echipamentele și sprijinul aerian”, mai menționează armata ucraineană.

Potrivit Kievului, în acest interval, Rusia a lansat trei lovituri cu patru rachete și 38 de lovituri aeriene și a desfășurat 435 de drone kamikaze și a efectuat 2.849 de atacuri asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate, folosind diferite tipuri de arme.

În direcția Pokrovski, forțele Moscovei au lansat 25 de operațiuni de asalt, iar în unele zone acestea au înregistrat „un succes parțial”.

20:4028-05-2024

Alertă de raid aerian în toată Ucraina

În toată Ucraina a fost emisă o alertă de raid aerian după decolarea unei aeronave MiG-31 din Rusia, transmite Pravda.

Alarma a fost declanșată la 20:17 și s-a încheiat la 20:31.

18:2928-05-2024

Atac cu bombe ghidate asupra Harkov

Trupele ruse continuă să bombardeze Harkovul cu bombe aeriene ghidate, iar un atac a fost raportat marți după-amiază în cartierul Kiev al orașului, a anunțat primarul din Harkov Ihor Terekhov.

Potrivit lui Terekhov, bomba KAB a lovit zona unor garaje, iar un incendiu a izbucnit la fața locului. Deocamdată, nu au fost anunțate victime.