Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune

Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune

Locul straniu de pe pământ unde majoritatea localnicilor sunt daltoniști. Cum s-a ajuns la această situație? Oamenii de știință care au studiat zona au elucidat misterul.

Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști

Locul straniu în care majoritatea locuitorilor sunt daltoniști. Este vorba despre Pingelap, o insulă din Sudul Pacificului, numită și „Insula Daltoniștilor”.  Doar 250 de oameni locuiesc aici, dintre care 10% sunt daltoniști, potrivit csid.ro.

În 1966, celebrul neurolog și scriitor britanic Oliver Sacks a publicat o carte captivantă în care a detaliat descoperirile sale despre locuitorii insulei. Sacks a realizat studii neurologice și genetice profunde pentru a înțelege originea și prevalența înaltă a daltonismului în micul oraș.

În anul 1775, un taifun devastator a lovit insula, iar doar câțiva supraviețuitori au rămas în urma sa. Unul dintre ei era chiar conducătorul comunității, care a dus mai departe o genă extrem de rară a daltoniștilor.

Pe această insulă izolată, se întâmplă un fenomen straniu. O genă rară cunoscută sub numele de acromatopsie completă este omniprezentă printre locuitori. Afecțiunea genetică face ca cei afectați să nu poată vedea culorile.

În mod normal, gena este extrem de rară, afectând aproximativ o persoană din 30.000. Cu toate acestea, în această comunitate, unu din zece oameni suferă de acromatopsie completă.

Multe persoane daltoniste se confruntă cu dificultatea de a distinge corect culorile, ceea ce poate afecta activități precum conducerea, selectarea hainelor potrivite, identificarea anumitor obiecte și semnale de avertizare în mediul înconjurător.

Mulți daltoniști nu înțeleg nici măcar cuvântul “culoare”, deoarece experiența lor vizuală este diferită față de cea a majorității oamenilor. Pentru ei, lumea este percepută într-o gamă limitată de nuanțe și tonuri.

În general, daltoniștii nu pot face diferența între nuanțe de roșu, verde și alte culori care conțin aceste tonuri. Uneori, culorile pot părea mai “încărcate” sau mai “închise”, din cauza modului în care retină lor procesează lumina.