Lucrul pe care nu ai voie să-l faci în Sâmbăta Luminată. E mare păcat

Lucrul pe care nu ai voie să-l faci în Sâmbăta Luminată. E mare păcat

Lucrul pe care nu ai voie să-l faci în Sâmbăta Luminată care face parte din Săptămâna Luminată. E mare păcat. Care sunt obiceiurile, tradițiile și superstițiile pe care le păstrează credincioșii după Învierea Mântuitorului.

Ce este complet interzis să faci în Sâmbăta Luminată. Se spune că aduce ghinion celor care nu respectă această tradiție

Ce este complet interzis să faci în Sâmbăta Luminată. Se spune că aduce ghinion celor care nu respectă această tradiție din Săptămâna Luminată. Această denumire provine, conform teologilor, de la un obicei practicat din cele mai vechi timpuri.

În urmă cu foarte multă vreme Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Toți cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi obișnuiau să îmbrace haine albe întreaga perioadă de după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

În felul acesta îmbrăcămintea albă a ajuns să dea numele de Săptămâna Luminată. În penultima zi din această perioadă în care este deschis Raiul nu se fac parastase. Morții urmează să fie pomeniți la slujba specială de Paştele Blajinilor.

Mai exact, acest lucru se va întâmpla în lunea de după Duminica Tomii, care este sărbătorită la o săptămână după Paşte. Credincioșii nu au voie să fac curățenie în Sâmbăta Luminată. Se spune că nu se face nicio muncă prin casă.

Mai mult decât atât, în toată această perioadă creștinii ortodocși nu îngenunchează, adică nu fac mătanii, ci doar se închină. Iisus Hristos nu vrea ca oamenii să se umilească, ci mai degrabă dorește ca ei să se îndrepte, să se căiască și să biruiască asupra propriilor păcate.

Obiceiuri și tradiții pentru Sâmbăta Luminată

O credință populară spune că cei care vin pe lume în Sâmbăta Luminată sau în orice altă zi din această săptămână specială sunt norocoși în viață. Aceeași binecuvântare o primesc și cei care se nasc când se trage mai întâi clopotul la biserică.

În toată această perioadă, din Duminica Sfintelor Paşte şi până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paştilor, denumit Îngerul a strigat. Credincioşii se salută atunci când se întâlnesc cu Hristos a înviat!

Răspunsul este Adevărat a înviat. De asemenea, preoții transmit că în Săptămâna Luminată nu se citeşte Psaltirea şi nu se fac parastase. Slujbele urmează să fie reluate după Duminica Tomii, după data de 13 mai 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *