Lumina albastră de la telefonul tău mobil ar putea afecta pielea, arată ultimele cercetări

RMAG news

Social media este plină de afirmații că obiceiurile zilnice ne pot afecta pielea. De asemenea, este plină de recomandări sau reclame pentru produse care ne pot proteja. Recent, lumina albastră de la dispozitivele noastre electronice a devenit un subiect de interes. Dar poate scroll-ul pe telefonul nostru să ne afecteze cu adevărat pielea? Și vor ajuta cremele sau loțiunile aplicate? Iată ce spun dovezile și la ce ar trebui să ne concentrăm cu adevărat.

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră face parte din spectrul vizibil de lumină. Cea mai puternică sursă de lumină albastră este lumina solară, dar și dispozitivele electronice – cum ar fi telefoanele, laptopurile și televizoarele – emit această lumină, deși la niveluri de 100-1.000 de ori mai scăzute. Dat fiind faptul că petrecem atât de mult timp folosind aceste dispozitive, a apărut îngrijorarea privind impactul luminii albastre asupra sănătății noastre, inclusiv asupra ochilor și somnului. Acum începem să înțelegem mai bine și impactul luminii albastre asupra pielii noastre, scrie Sciencealert.com.

Cum afectează lumina albastră pielea?

Deși dovezile privind impactul luminii albastre asupra pielii sunt încă în curs de dezvoltare, există câteva descoperiri interesante.

Lumina albastră poate crește pigmentarea

Studiile sugerează că expunerea la lumina albastră poate stimula producția de melanină, pigmentul natural al pielii care îi conferă culoarea. Astfel, prea multă lumină albastră poate agrava hiperpigmentarea – producția excesivă de melanină care duce la apariția petelor întunecate pe piele, în special la persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Lumina albastră poate cauza riduri

Unele cercetări sugerează că lumina albastră ar putea deteriora colagenul, o proteină esențială pentru structura pielii, accelerând astfel formarea ridurilor. Un studiu de laborator sugerează că acest lucru se poate întâmpla dacă ții dispozitivul la un centimetru de piele timp de doar o oră. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, dacă ții dispozitivul la mai mult de 10 cm de piele, expunerea va fi redusă de 100 de ori, ceea ce face ca acest efect să fie mult mai puțin semnificativ.

Lumina albastră îți poate perturba somnul, afectându-ți pielea

Studiile sugerează că dacă pielea din jurul ochilor tăi arată ternă sau umflată, este ușor să dai vina direct pe lumina albastră. Dar, deoarece știm că lumina albastră afectează somnul, este posibil ca ceea ce vezi să fie semnele vizibile ale privării de somn. Lumina albastră este deosebit de eficientă în suprimarea producției de melatonină. Acest hormon natural semnalează organismului când este timpul de somn și ajută la reglarea ciclului somn-veghe. Prin suprimarea melatoninei, expunerea la lumina albastră înainte de culcare perturbă acest proces natural, făcând mai dificilă adormirea și reducând calitatea somnului.

Natura stimulatoare a conținutului de pe ecran perturbă și mai mult somnul. Feed-urile de social media, articolele de știri, jocurile video sau chiar emailurile de serviciu ne pot menține creierul activ și alert, împiedicând tranziția către starea de somn. Problemele de somn pe termen lung pot agrava și condițiile existente ale pielii, cum ar fi acneea, eczema și rozaceea.

Privarea de somn poate ridica nivelul cortizolului, un hormon de stres care descompune colagenul, proteina responsabilă pentru fermitatea pielii. Lipsa de somn poate, de asemenea, slăbi bariera naturală a pielii, făcând-o mai susceptibilă la deteriorări din mediul înconjurător și la uscăciune, arată cercetările.

Poate îngrijirea pielii să mă protejeze?

Industria de frumusețe a capitalizat pe baza preocupărilor legate de lumina albastră și oferă o gamă largă de produse de protecție, cum ar fi spray-uri, seruri și gloss-uri de buze. Dintr-o perspectivă practică, probabil doar cei cu hiperpigmentare problematică, cunoscută sub numele de melasmă, ar trebui să fie preocupați de lumina albastră de la dispozitive, spune Dr. Michael Freeman.

Această condiție necesită protecția pielii de toate tipurile de lumină vizibilă în orice moment. Singurele produse care sunt complet eficiente sunt cele care blochează toată lumina, cum ar fi protecțiile solare minerale sau unele cosmetice. Dacă nu poți vedea pielea prin ele, atunci vor fi eficiente.

Cu toate acestea, există o lipsă de teste riguroase pentru produsele non-opace în afara laboratoarelor. Acest lucru face dificilă evaluarea eficienței lor și dacă merită să fie adăugate în rutina ta de îngrijire a pielii.

Ce pot face pentru a minimiza expunerea la lumina albastră?

Iată câțiva pași simpli pe care îi poți lua pentru a minimiza expunerea la lumina albastră, în special pe timpul nopții, când aceasta poate perturba somnul:

Folosește setarea „night mode” pe dispozitivul tău sau utilizează o aplicație de filtrare a luminii albastre pentru a reduce expunerea la lumina albastră în timpul serii.
Minimiza timpul petrecut în fața ecranului înainte de culcare și creează o rutină relaxantă pentru a evita perturbările somnului care pot afecta sănătatea pielii.
Ține telefonul sau dispozitivul la distanță de pielea ta pentru a minimiza expunerea la lumina albastră.
Folosește protecție solară. Protecțiile solare minerale și fizice care conțin dioxid de titan și oxizi de fier oferă protecție largă, inclusiv împotriva luminii albastre.

În concluzie

Expunerea la lumina albastră a fost asociată cu unele probleme ale pielii, în special pigmentarea la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Cu toate acestea, cercetările sunt încă în desfășurare. În timp ce produsele de îngrijire a pielii pentru protecția împotriva luminii albastre arată promisiuni, sunt necesare mai multe teste pentru a determina eficiența lor. Pentru moment, prioritizează protecția solară bună cu o cremă cu spectru larg, care nu numai că protejează împotriva razelor UV, dar și a luminii vizibile.

Please follow and like us:
Pin Share